Page 57 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 57

‫شماره نهم‪ :‬پائیز ‪1399‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬                   ‫نان پنجره‌ای (من ّقا)‬                          ‫بعد از رسیدن تركیب یا به اصطلاح قنادان نخ آمد ‌‌ن‪ ،‬مخلوط‬
                                                                                     ‫را به گر ‌‌مخانه انتقال م ‌‌یدهند‪ .‬سین ‌‌یها با حرارت غیرمستقیم‬
                          ‫نان پنجر ‌ه‌ای یا من ّقا یكی از دیگر از شیرین ‌‌یهای‬       ‫گرم م ‌‌یشوند‪ .‬دو روز بعد دی ‌‌سها را بیرون م ‌‌یآورند‪ .‬در‬
                          ‫قدیمی یزد ‌ی‌هاست كه با آرد‪ ،‬تخ ‌م‌مرغ‪ ،‬شیر‪ ،‬روغن‬          ‫دیس نبات‪ ،‬نبات پرده در بالا‪ ،‬شیره نبات در وسط و نبات‬
                          ‫تهیه م ‌ی‌شود‪ .‬برای تهیه آن آرد را با تخ ‌م‌مرغ خمیر كرده‬  ‫كاسه در پایین قرار م ‌‌یگیرد که آنها را از یکدیگر جدا‬
                          ‫ك ‌م‌كم شیر را اضافه م ‌ی‌كنند تا به شكل ماده غلیظی نظیر‬
                          ‫ارده خالص درآید‪ .‬روغن را داخل ظرف مخصوص تا‬                           ‫م ‌‌یکنند‪ .‬این نوع نبات‪ ،‬نبات درجه یك است‪.‬‬
                          ‫‪ 80‬درجه گرم م ‌ی‌کنند‪ .‬ابتدا قال ‌ب‌های نان من ّقا را چرب‬  ‫برای تولید نبات درجه دو‪ ،‬شیر ‌‌ههای ب ‌‌هدست ‌‌آمده‬
                          ‫و سپس آن را تا لب قالب داخل مخلوط خمیر م ‌ی‌كنند‬           ‫را داخل آب جوش پاتیل ریخته و صا ‌‌ف م ‌‌یکنند‪ .‬بعد از‬
                          ‫و در روغن داغ م ‌ی‌گذارند‪ .‬پس از چند لحظه این ماده‬         ‫مرحله پخت آن را داخل گرمخانه برده به نبات درجه دو‬
                          ‫شكل قالب را م ‌ی‌گیرد‪ .‬با تكان دادن قالب ك ‌م‌كم شیرینی‬    ‫تبدیل م ‌‌یكنند‌‌‪ .‬شیره ب ‌‌هدس ‌ ‌تآمده از مراحل تولید نبات‬
                          ‫از قالب جدا م ‌ی‌شود‪ .‬پس از چند دقیقه ب ‌ه‌وسیله انبر‬      ‫درجه دو برای مصارف پالود ‌‌هفروشی استفاده م ‌‌یشود‪ .‬با‬
                          ‫مخصوص آن را بیرون آورده در داخل سینی م ‌‌یگذارند‬           ‫استفاده از چاشن ‌‌یهای مختلف م ‌‌یتوان شك ‌ ‌لهای دیگری‬
                          ‫تا سرد شود‪ .‬بعد از پاشیدن پودر شكر شیرینی نان من ّقا‬       ‫به نبات داد‪ .‬نبات سفید نوع دیگری از نبات است كه‬
                                                                                     ‫ب ‌‌هدلیل شفافیت و زیبایی برای پذیرایی مصرف م ‌‌یشود و‬
                                                         ‫آماده مصرف است‪.‬‬
                                                                                                      ‫در تولید آن از جوهر بهره م ‌‌یگیرند‪.‬‬
                                    ‫نان سیروگ( سوروك)‬                                ‫نبات فوری نوع دیگری از نبات است كه مراحل تولید آن‬
                                                                                     ‫تا به مرحله ن ‌ ‌خآمدن مشابه نبا ‌‌تهای دیگر است ب ‌‌هجز آنكه‬
                          ‫سیروگ نوعی نان روغنی شیرین است كه جنب ‌ه‌های‬               ‫به مدت پنج دقیقه زودتر حرارت خاموش و چاشنی ب ‌‌ههم‬
                          ‫مذهبی و اعتقادی دارد‪ .‬پیشینه پخت این نان به دوران‬          ‫زده م ‌‌یشود‪ .‬سپس داخل طشت یا دیس ریخته به گر ‌‌مخانه‬
                          ‫قبل از اسلام باز م ‌‌یگردد و زرتشتیان یزد از گذشته تا به‬   ‫م ‌‌یبرند‪ .‬نبات ب ‌‌هدست آمده بدون شیره‪ ،‬پرده و كاسه است‪.‬‬
                          ‫امروز در پختن این نان پیشگام بود ‌ه‌اند‪ .‬با وجود اینکه‬     ‫این نوع نبات ب ‌‌هعلت آنکه بدون جوهر تهیه م ‌‌یشود برای‬
                          ‫سیروگ دارای اصالتی زرتشتی است ا ّما در فرهنگ عا ّمه‬
                          ‫مسلمانان این دیار نیز باور مذهبی مشابهی نسبت به آن‬             ‫افردی كه نم ‌‌یتوانند از قند استفاده كنند‪ ،‬مناسب است‪.‬‬
                          ‫رواج دارد تا جای ‌ی‌كه مردم مسلمان یزد نیز ب ‌ه‌منظور‬
                          ‫خیرات و مب ّرات جهت درگذشتگان خود به پختن‬
                          ‫سیروگ یا سوروك در مراسم ترحیم اموات و یا در‬
                     ‫‪55‬‬
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62