Page 57 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 57
شماره نهم :پائیز 1399
معرفی خوراک و پوشاک نان پنجرهای (من ّقا) بعد از رسیدن تركیب یا به اصطلاح قنادان نخ آمد ن ،مخلوط
را به گر مخانه انتقال م یدهند .سین یها با حرارت غیرمستقیم
نان پنجر های یا من ّقا یكی از دیگر از شیرین یهای گرم م یشوند .دو روز بعد دی سها را بیرون م یآورند .در
قدیمی یزد یهاست كه با آرد ،تخ ممرغ ،شیر ،روغن دیس نبات ،نبات پرده در بالا ،شیره نبات در وسط و نبات
تهیه م یشود .برای تهیه آن آرد را با تخ ممرغ خمیر كرده كاسه در پایین قرار م یگیرد که آنها را از یکدیگر جدا
ك مكم شیر را اضافه م یكنند تا به شكل ماده غلیظی نظیر
ارده خالص درآید .روغن را داخل ظرف مخصوص تا م یکنند .این نوع نبات ،نبات درجه یك است.
80درجه گرم م یکنند .ابتدا قال بهای نان من ّقا را چرب برای تولید نبات درجه دو ،شیر ههای ب هدست آمده
و سپس آن را تا لب قالب داخل مخلوط خمیر م یكنند را داخل آب جوش پاتیل ریخته و صا ف م یکنند .بعد از
و در روغن داغ م یگذارند .پس از چند لحظه این ماده مرحله پخت آن را داخل گرمخانه برده به نبات درجه دو
شكل قالب را م یگیرد .با تكان دادن قالب ك مكم شیرینی تبدیل م یكنند .شیره ب هدس تآمده از مراحل تولید نبات
از قالب جدا م یشود .پس از چند دقیقه ب هوسیله انبر درجه دو برای مصارف پالود هفروشی استفاده م یشود .با
مخصوص آن را بیرون آورده در داخل سینی م یگذارند استفاده از چاشن یهای مختلف م یتوان شك لهای دیگری
تا سرد شود .بعد از پاشیدن پودر شكر شیرینی نان من ّقا به نبات داد .نبات سفید نوع دیگری از نبات است كه
ب هدلیل شفافیت و زیبایی برای پذیرایی مصرف م یشود و
آماده مصرف است.
در تولید آن از جوهر بهره م یگیرند.
نان سیروگ( سوروك) نبات فوری نوع دیگری از نبات است كه مراحل تولید آن
تا به مرحله ن خآمدن مشابه نبا تهای دیگر است ب هجز آنكه
سیروگ نوعی نان روغنی شیرین است كه جنب ههای به مدت پنج دقیقه زودتر حرارت خاموش و چاشنی ب ههم
مذهبی و اعتقادی دارد .پیشینه پخت این نان به دوران زده م یشود .سپس داخل طشت یا دیس ریخته به گر مخانه
قبل از اسلام باز م یگردد و زرتشتیان یزد از گذشته تا به م یبرند .نبات ب هدست آمده بدون شیره ،پرده و كاسه است.
امروز در پختن این نان پیشگام بود هاند .با وجود اینکه این نوع نبات ب هعلت آنکه بدون جوهر تهیه م یشود برای
سیروگ دارای اصالتی زرتشتی است ا ّما در فرهنگ عا ّمه
مسلمانان این دیار نیز باور مذهبی مشابهی نسبت به آن افردی كه نم یتوانند از قند استفاده كنند ،مناسب است.
رواج دارد تا جای یكه مردم مسلمان یزد نیز ب همنظور
خیرات و مب ّرات جهت درگذشتگان خود به پختن
سیروگ یا سوروك در مراسم ترحیم اموات و یا در
55