Page 28 - فصلنامه فرهنگی-خبری شماره 7
P. 28
شماره هفتم :بهار 1399
ثبت ملی خوراک محلی «فتیرمسکه» گلستان دوره قاجار در موزه ملی اخبار ایرانشناسی
عشایرخراسان
مـوزه ملـی ایـران همزمـان بـا روز بزرگداشـت
فتیرمسکه ،خوراکی بهاری و ویژه فصل شیردوشی در سـعدی از نسـخه خطـی گلسـتان متعلق بـه دوره قاجار
ییلاق است که از گذشته تاکنون ،روستائیان و ب هویژه عشایر رونمایـی کرد .براسـاس اعالم موزه ملی ،نسـخه خطی
جهتپذیراییازمیهمانانخویشدرهاوار(همیاریگروهی) گلستان سـعدی باقیمانـده از دوره قاجـار بـه شـماره
مراس مهایی مانند شیردوشی ،پش مچینی این خوراک را تهیه و ۳۷۱۴در مـوزه ملـی ایـران نگهـداری میشـود .در
ب ههمراه دوغ مشک میل م یکنند .فتیر یکی از نا نهای مهم توضیـح نسـخه خطی ارزشـمند گلسـتان سـعدی آمده
اقوام ایرانی است که خمیر آن بدون مای هزدن بر روی ساج یا اسـت :این نسـخه بـه خـط نسـتعلیق برکاغـذ نوشـته
در تنور پخته م یشود .مسکه یک واژه کهن ایرانی به معنی
کره است .مواد لازم برای تهیه فتیرمسکه آرد ،آب ،کره تازه شـده و دارای ۲۶۰صفحـه سـیزدهسـطری اسـت.
صفحـات دارای جـدول و کمنـد و تذهیب زرافشـان
گوسفندی ،خاک قند یا شکر و دوغ است. هسـتند .سـرلوح مذهـب مرصـع بـوده و بین سـطور و
دییاچه و صفحات نخسـت کتاب طلااندازی شـده اسـت.
سـرفصلها و بعضـی عبـارات بـه قلـم شـنگرف
نوشـته شـده و جلـد ایـن نسـخه خطـی تیمـاج قرمـز
مایـل بـه قهـوهای و بـا نگارههـای ترنـج و سـرترنج
تزییـن شـده اسـت .در صفحـات پایانـی ایـن نسـخه
خطـی تاریـخ ۱۲۳۷هجـری قمـری قید شـده و بدون
رقـم اسـت .نخسـتین روز اردیبهشـتماه بهمناسـبت
تاریـخ نـگارش گلسـتان ،بـا عنـوان روز سـعدی در
تقویـم ملـی ایـران ثبت شـده اسـت.
فرهنگهای مشترک ،میراث مشترک،
مسئولیت مشترک
موزه ملی ایران در تاریخ ۳۰فروردی نماه (۱۸آوریل)
همزمان با گرامیداشت روز جهانی محوط هها و بناهای
تاریخ ی ،منتخبی از آثار خود را در قالب یک ویدیوی
ی کدقیق های منتشر کرده است .این نماهنگ مشتمل بر
ده شیء تاریخی فرهنگی موزه ملی ایران ،یادآوری از
اشتراکات فرهنگی ایران با سایر نقاط جهان است.
26