Page 36 - فصلنامه فرهنگی_خبری شماره یازدهم
P. 36

‫شماره یازدهم‪ :‬بهار ‪1400‬‬

   ‫ثبت ملی ‪ ۱۰‬میراث ناملموس در استان‬                  ‫احیای پخت غذای محلی خشیل اردبیل‬                             ‫اخبار ایران‌شناسی‬
                ‫مازندران‬
                                                      ‫خشـیل از غذاهـای محلی اسـتان اردبیل اسـت که با‬
‫‪ 10‬میراث‌فرهنگـی ناملمـوس اسـتان مازنـدران در‬         ‫بلغـور گنـدم پختـه م ‌یشـود‪ .‬خشـیل در‌زما ‌نهای‪ ‬قدیم‬
                ‫فهرسـت آثـار ملـی به ثبت رسـید‪.‬‬       ‫ب ‌هعنـوان غذای‪ ‬ویژه شـب چله در اسـتان مورد اسـتفاده‬

‫ایـن آثار شـامل مهـارت پخت نان شـیرینی محلی‬                                        ‫قـرار م ‌یگرفته اسـت‪.‬‬
‫گاتا‌‪ ،‬مهارت سـاختن و نواختن سـاز سـنتی دسـرکوتن‬      ‫خشیل‪ ‬بیشـتر در وعـده غذایـی صبحانـه مصـرف‬
‫یـا نقاره‌‪ ،‬مهـارت پخـت کچیله‌نـون؛ نان قنـدی محلی‬    ‫م ‌یشـود و ظاهـری شـبیه بـه حلیـم دارد با ایـن تفاوت‬
‫منطقـه سـوادکو‌ه‪ ،‬مهـارت پخـت شـیرینی سـنتی‬           ‫کـه بسـیار سـری ‌عتر آمـاده م ‌یشـود و در تهیـه آن از‬
‫پشـت‌زیک‌‪ ،‬مهـارت پخـت نـان محلـی سـو ‌سنون‬           ‫گوشـت اسـتفاده نم ‌یشـود‪ .‬ایـن غـذا ب ‌هدلیل اسـتفاده‬
‫روسـتای مصیـب‌‪ ،‬مهـارت پخـت دلـه دکـرده نـون؛‬         ‫از شـیره خرمـا (گاهی بسـته به نـوع محصـول بومی به‬
‫نـان پیـازی منطقه سـوادکوه روسـتای‌‪ ،‬مهـارت پخت‬       ‫جـای شـیره خرما از شـیره انگور و دوشـاب تـوت نیز‬
‫نـان محلـی پنجه‌کـش‪ ،‬آواز امیـری یـا امیر ‌یخوانـی‌‪،‬‬  ‫اسـتفاده م ‌یشـود) و بلغـور گنـدم‪ ،‬بسـیار مقوی‪ ‬بوده و‬

  ‫مهـارت پخـت غـذای کی ‌یپال (بیجـی پلا) اسـت‪.‬‬                     ‫برای‪ ‬حفـظ سالمت بـدن مفید اسـت‪.‬‬
‫همچنین اسـتاد خلیل طهماسـبی‪ ،‬از راویان موسیقی‬         ‫رسمی کهن در گرمی مغان مرتبط با خشیل وجود‬
‫مازنـدران و ذخایـر موسـیقی بومـی اسـتان اسـت که‬       ‫دارد‪ .‬کشاورزان این منطقه هنگام شخ ‌مزدن زمین در فصل‬
‫به‌عنـوان خنیاگـر توانمنـد آوازهـای تبـری شـناخته‬     ‫پاییز در چهار گوشه زمین مقداری از غذای خشیل را دفن‬
‫می‌شـود (گنجینـه زنـده بشـری در زمینـه موسـیقی‬        ‫م ‌یکنند و به دعا م ‌یایستند و اعتقاد دارند با این عمل سال‬
‫شـبانی) در فهرسـت ملـی حامالن (نـادر‌هکاران)‬
                                                                            ‫پر محصولی را خواهند داشت‪.‬‬
       ‫میراث‌فرهنگـی ناملمـوس بـه ثبـت رسـید‪.‬‬         ‫این غذا منبع سرشاری‪ ‬از مواد معدنی‪ ‬مورد نیاز بدن‬
‫تسـلط اسـتاد بـه شـعرهای چوپانـی و ترانه‌هـای‬         ‫بوده و دارای‪ ‬آهن‪ ،‬فسفر و روی‪ ‬است‪ .‬خشیل برای سرفه‪،‬‬
‫عامیانـه و مقام‌هـای موسـیقی مازندرانـی یـادآور‬       ‫نر ‌مکردن سینه و رفع گرفتگی‪ ‬صدا‪ ،‬تقویت افراد ضعیف‬

       ‫صلابـت مختابادهـای دوران گذشـته اسـت‪.‬‬                                 ‫و‪ ‬نیز خو ‌نسازی کاربرد دارد‪.‬‬

                                                                                                                  ‫‪34‬‬
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41