Page 51 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 51
شماره سیزدهم :پائیز 1400
اخبار ایرانشناسی تهیه شیره انگور به روش سنتی در زنجان صنایعدسـتی جدیـدی تولیـد کردنـد.
وی بـا اشـاره بـه اینکـه مـواد اولیـه منالبافی از
مه رماه زمان رسیدن انگور تاکستانهای استان است درخـت نخـل اسـت ،خاطرنشـان کـرد :بـا توجـه به
که علاوه بر تأمین نیاز بازار به تازهخوری ،قسمتی از شـهرت بافـق بهعنوان منطقـه خرماخیز یـزد ،در کنار
انگور برداشت شده که قابلیت تبدیل به کشمش دارد صنایعدسـتی وابسـته بـه درخـت خرمـا ،بافـت منال
بهصورت تیزاب فراوری م یشود. نیـز در بافـق متـداول بوده اسـت.
تهیه شیره انگور یا دوشاب نیز از جمله دیگر
روشهای فراوری این محصول است که از انواع ارقام رونمایی از لوح ثبت ملی مهارت
انگور م یتوان آن را تهیه کرد ب هطوری که استفاده از پخت سنتی نان تمیجان
شیره انگور در رژیم غذایی م یتواند مؤثر در رفع
کمخونی حاصل از فقر آهن باشد.
ثبت ملیآشهای سنتی «بادمجان و ترش» مهارت پخت «نان سنتی تمیجان رودسر» معروف
شهرستان ملایر به «نان برنجی» و یا «نان لاکو» با قدمتی ۱۵۰ساله در
دو آش سنتی بادمجان و ترش شهرستان ملایر در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.
فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شد. ولی جهانی با اشاره به بررسیهای باستانشناسی در
روستای تمیجان رودسر و پیدا شدن آثار ب هجا مانده از
گفتنی است؛ آش بادمجان ملایر یکی از غذاهای محلی سادات کیایی در این منطقه ،افزود :این قوم در دوره
استان همدان است که بیشتر در شهر ملایر طبخ م یشود صفویان و تیموریان ،حدود ۴۰۰سال پیش زندگی
و ب هعنوان نهار ،شام یا پیش غذا سرو م یشود .بادمجان، م یکردند ،لذا قدمت این نان ممکن است به سالهای
بلغور ،حبوبات و گوشت از اجزاء اصلی این آش هستند و
میزان و نوع حبوبات ب هکار رفته در تهیه این غذا به ذائقه و بسیار دور برسد.
سلیقه افراد بستگی دارد .آش ترش نیز مختص شه رهای ایـن نان محلی با اسـتفاده از آرد برنـج ،آب و نمک
ملایر ،همدان ،بروجرد و نهاوند است که در آن از برگه در تنو رهـای سـنتی دسـ ت سـاخت روسـتای تمیجـان
رودسـر پخـت م یشـد و هـم اکنون در شـهر رودسـر،
زردآلو ،رشته و آلوچه استفاده م یشود. لنگـرود و بخ شهایـی از شهرسـتان املـش نیـز پختـه
49 میشـود.