Page 73 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 73

‫تازه‌های نشر ایران‌شناسی‬  ‫شماره دهم‪ :‬زمستان ‪1399‬‬

                               ‫نشر در حوزة ایران‌شناسی‬

                          ‫ ■آشپزی و مزا ‌جشناسی خوراک‌های ایرانی‬                        ‫ ■جغرافیای تاریخی‪ :‬پیشرفت و چشم‌انداز‬

                                 ‫صالحی‪ ،‬حاج محمدخانی و جوادبلاغی‬                               ‫مایکل پاسیون‪ /‬ترجمه بهزاد اصغری‬

                               ‫این کتاب پس از شرحی از ویژگی‌های هر استان‪،‬‬               ‫‪ ‬کتـاب جغرافیـای تاریخی؛ پیشـرفت و چشـ ‌مانداز‬
                               ‫تعدادی از غذاهای معروف آن استان را معرفی و طرز‬           ‫نوشـته مایـکل پاسـیون در سـا ‌لهای اخیـر ب ‌هصورت‬
                               ‫پخت آن را توضیح داده‪ ،‬سپس به مزاج‌شناسی آن غذا‬           ‫حـوزة مهـم فعالیت‌هـای پژوهشـی درآمده اسـت‪ .‬در‬
                               ‫پرداخته است‪ .‬در بررسی محتوای این کتاب به نکات‬            ‫واقـع بخش عمـده‌ای از یافته‌های آثـار و پژوهش‌های‬
                               ‫خاصی از تجرب ‌ههای صحیح و علمی گذشتگان در تنظیم‬          ‫اخیـر ایـن رشـته بـرای مورخـان و باستان‌شناسـان‬
                               ‫برنامه غذایی به جهت حفظ سلامت برخورد م ‌یکنیم که‬         ‫بسـیار بـا ارزش بـوده و به‌عنـوان پیش زمینـه‌ای برای‬
                               ‫قابل تأمل است‪ ،‬از جمله تغییرات غذایی در ادوار گوناگون‪،‬‬
                               ‫منحصر به فرد بودن غذا با توجه به امکانات محیطی در‬             ‫مطالعـات جغرافیـای معاصر محسـوب می‌شـود‪.‬‬
                               ‫برخی از استا ‌نها و سازگاری خورا ‌کهای سنتی با مزاج‬      ‫چـاپ مجـدد ایـن اثـر کـه بـرای اولیـن بـار در‬
                               ‫اقلیم‪ ،‬بیمار ‌یها و شرایط هر منطقه‪ .‬این نکات بود که‬      ‫سـال‪ 1987‬میلادی منتشـر شـد‪ ،‬نمای کلی از تحولات‬
                               ‫تغییرات غذاهای سنتی و محلی ب ‌هویژه در سا ‌لهای اخیر از‬  ‫معاصـر در تمـام شـاخه‌های عمـدة این رشـته را ارائه‬
                               ‫باب مد یا تزئین و یا ذائقه غذایی صورت پذیرفته و کمتر‬
                               ‫مصدر علمی داشته است‪ .‬برخی تذکرات از قبیل حذف و یا‬                                            ‫کرده اسـت‪.‬‬
                               ‫منع مواد غذایی برای مثال تخ ‌ممرغ و گوشت به ذائقه افراد‬  ‫ایـن اثر مقدمه با ارزشـی برای موضـوع جغرافیای‬
                               ‫خوشایند نیست ولی رعایت آن در کتب طب سنتی الزامی‬          ‫تاریخـی ارائه کـرده و همچنین به رویکـرد تحقیقات‬
                               ‫است‪ .‬این کتاب توسط انتشارات میرماه منتشر شده است‪.‬‬        ‫آینـده ایـن رشـته اشـاره دارد‪ .‬کتـاب جغرافیـای‬
                                                                                        ‫تاریخی توسـط انتشـارات پژوهشـگاه علوم انسـانی و‬
                          ‫‪71‬‬
                                                                                                     ‫مطالعات فرهنگی منتشـر شـده اسـت‪.‬‬
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78