Page 60 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 60
شماره دوازدهم :تابستان 1400
حبوبـات و بلغـور اسـتفاده میشـود .ایـن آش را انارپلو قزوینی معرفی خوراک و پوشاک
معمـول ًا در مراسـم مذهبـی تهیـه میکننـد .آش امـام
ترکیبـی اسـت از انـواع حبوبـات ،آب قلم و گوشـت انارپلـو یکـی از لذیذتریـن پلوهـای ایرانی اسـت
گـردن گوسـفندی ریشریـش شـده کـه آش را بـه کـه معمـول ًا بـرای شـب یلـدا سـرو میشـود و طبخ
اصطالح کشـدار میکنـد. آن در شـهرهای مختلـف ایـران رایـج اسـت .انارپلو
بـرای تهیـه ایـن آش ،گوشـت را خـرد کـرده و
همـراه بـا فلفـل دلمـهای ،پیـاز خـرد شـده و 2الی 3 قزوینـی بـا ترکیـب انـار ،برنـج ،کشـمش ،زعفران،
لیـوان آب و کمـی زردچوبـه و فلفـل در یـک قابلمه
م یریزنـد و روی حـرارت ملایم م یپزند .بعد گوشـت گشـنیز و خالل پسـته اسـت .انـار پلـو در قزویـن
را ریشریـش میکننـد .لوبیـا قرمـز ،لوبیا چشـ مبلبلی
و مـاش را هـم جداگانـه م یپزنـد .زمان یکـه حبوبـات بـا مـرغ زعفرانـی یـا مـرغ ریشریـش شـده سـرو
پختـه و نرم شـدند ،برنج و عـدس را همـراه زردچوبه،
نمـک و فلفـل اضافـه میکننـد .پیـاز دوم را خالل میشـود .ایـن غـذا در اسـتان فـارس نیـز بـه همین
نـازک زده و بـا کمـی روغـن در قابلمـه روی حرارت
سـرخ میکننـد و گوشـت را بههمـراه آب گوشـت یـا شـکل طبخ میشـود؛ با ایـن تفـاوت که شـیرازیها،
قلـم و تمـام حبوبات را بـا مقداری دارچیـن و نمک و
فلفـل اضافه میکننـد .در هنگام سـرو آش روی آن را هویـج را نیـز بـه ترکیـب برنـج اضافـه میکنند.
بـا پیـاز و نعنـاع داغ و کشـک تزئیـن میکنند. کوکو شیرین
آش آلو کوکـو شـیرین قزوینـی غذایـی شـیرین اسـت
کـه بـا برنـج خـورده میشـود .ایـن غـذا ترکیبـی از
آش آلو یا آش رشته ،یکی از آ شهای سنتی قزوین سـیبزمینی آبپـز رنـده شـده بـا تخممرغ ،ماسـت و
است که با لپه ،برنج ،سبز یهای معطر مثل نعنا و گشنیز، ادویـه ،گلاب و شـکر اسـت که آن را به شـکل لوزی
آلو خشک ،پیاز داغ و انواع ادوی هها و گاهی رشته سوپی در روغـن با گلاب و شـکر و زعفران سـرخ و برشـته
درست م یشود .البته از آنجا که قزوین یها به غذاهای میکننـد و در آخـر غـذا بـا خالل پرتقـال ،بـادام و
پسـته تزئین و سـرو میشـود .شـربت کوکو شـیرین
از ترکیب شـکر ،آب ،زعفـران و گلاب حرارت دیده
تهیـه میشـود.
آش امام
یکـی از پرطرفدارترینآشهـای قزویـن ،آش
امـام یـا آش امـام سـجاد اسـت که بـا بـه آش ماش
یـا آش بلغـور نیـز میگوینـد چـون در تهیـه آن از
58