Page 60 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 60

‫شماره دوازدهم‪ :‬تابستان ‪1400‬‬

‫حبوبـات و بلغـور اسـتفاده می‌شـود‪ .‬ایـن آش را‬                        ‫‪ ‬انار‌پلو قزوینی‬                       ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
‫معمـول ًا در مراسـم مذهبـی تهیـه می‌کننـد‪ .‬آش امـام‬
‫ترکیبـی اسـت از انـواع حبوبـات‪ ،‬آب قلم و گوشـت‬          ‫انار‌پلـو یکـی از لذیذتریـن پلوهـای ایرانی اسـت‬
‫گـردن گوسـفندی ریش‌ریـش شـده کـه آش را بـه‬              ‫کـه معمـول ًا بـرای شـب یلـدا سـرو می‌شـود و طبخ‬

                       ‫اصطالح کشـدار می‌کنـد‪.‬‬           ‫آن در شـهرهای مختلـف ایـران رایـج اسـت‪ .‬انار‌پلو‬
‫بـرای تهیـه ایـن آش‪ ،‬گوشـت را خـرد کـرده و‬
‫همـراه بـا فلفـل دلمـه‌ای‪ ،‬پیـاز خـرد شـده و ‪ 2‬الی ‪3‬‬    ‫قزوینـی بـا ترکیـب انـار‪ ،‬برنـج‪ ،‬کشـمش‪ ،‬زعفران‪،‬‬
‫لیـوان آب و کمـی زردچوبـه و فلفـل در یـک قابلمه‬
‫م ‌یریزنـد و روی حـرارت ملایم م ‌یپزند‪ .‬بعد گوشـت‬       ‫گشـنیز و خالل پسـته اسـت‪ .‬انـار پلـو در قزویـن‬
‫را ریش‌ریـش می‌کننـد‪ .‬لوبیـا قرمـز‪ ،‬لوبیا چشـ ‌مبلبلی‬
‫و مـاش را هـم جداگانـه م ‌یپزنـد‪ .‬زمان ‌یکـه حبوبـات‬    ‫بـا مـرغ زعفرانـی یـا مـرغ ریش‌ریـش شـده سـرو‬
‫پختـه و نرم شـدند‪ ،‬برنج و عـدس را همـراه زردچوبه‪،‬‬
‫نمـک و فلفـل اضافـه می‌کننـد‪ .‬پیـاز دوم را خالل‬         ‫می‌شـود‪ .‬ایـن غـذا در اسـتان فـارس نیـز بـه همین‬
‫نـازک زده و بـا کمـی روغـن در قابلمـه روی حرارت‬
‫سـرخ می‌کننـد و گوشـت را به‌همـراه آب گوشـت یـا‬         ‫شـکل طبخ می‌شـود؛ با ایـن تفـاوت که شـیرازی‌ها‪،‬‬
‫قلـم و تمـام حبوبات را بـا مقداری دارچیـن و نمک و‬
‫فلفـل اضافه می‌کننـد‪ .‬در هنگام سـرو آش روی آن را‬           ‫هویـج را نیـز بـه ترکیـب برنـج اضافـه می‌کنند‪.‬‬

    ‫بـا پیـاز و نعنـاع داغ و کشـک تزئیـن می‌کنند‪.‬‬                      ‫کوکو شیرین‬

                 ‫آش آلو‬                                 ‫کو‌کـو شـیرین قزوینـی غذایـی شـیرین اسـت‬
                                                        ‫کـه بـا برنـج خـورده می‌شـود‪ .‬ایـن غـذا ترکیبـی از‬
‫آش آلو یا آش رشته‪ ،‬یکی از آ ‌شهای سنتی قزوین‬            ‫سـیب‌زمینی آبپـز رنـده شـده بـا تخم‌مرغ‪ ،‬ماسـت و‬
‫است که با‪  ‬لپه‪ ،‬برنج‪ ،‬سبز ‌یهای معطر مثل نعنا و گشنیز‪،‬‬  ‫ادویـه‪ ،‬گلاب و شـکر‌ اسـت که آن را به شـکل لوزی‬
‫آلو خشک‪ ،‬پیاز داغ و انواع ادوی ‌هها و گاهی رشته سوپی‬    ‫در روغـن با گلاب و شـکر و زعفران سـرخ و برشـته‬
‫درست م ‌یشود‪ .‬البته از آنجا که قزوین ‌یها به غذاهای‬     ‫می‌کننـد و در آخـر غـذا بـا خالل پرتقـال‪ ،‬بـادام و‬
                                                        ‫پسـته تزئین و سـرو می‌شـود‪ .‬شـربت کوکو شـیرین‬
                                                        ‫از ترکیب شـکر‪ ،‬آب‪ ‌،‬زعفـران و گلاب حرارت دیده‬

                                                                                          ‫تهیـه می‌شـود‪.‬‬

                                                                         ‫آش امام‬

                                                        ‫یکـی از پرطرفدارترین‌آش‌هـای قزویـن‪ ،‬آش‬
                                                        ‫امـام یـا آش امـام سـجاد اسـت که بـا بـه آش ماش‬
                                                        ‫یـا‌ آش بلغـور نیـز می‌گوینـد چـون در تهیـه آن از‬

                                                                                                            ‫‪58‬‬
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65