Page 62 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 62
شماره دوازدهم :تابستان 1400
بادام م یریزند و با گوش تکوب مواد را م یکوبند .سپس شیرینیهای سنتی قزوین معرفی خوراک و پوشاک
یک لایه نازک پودر پسته و مجدداً یک لایه قند و بادام
روی آن ریخته و آن را م یکوبند .در آخر ی ک لایه نازک هنر شیرین یپزی در میان خان مهای خان هدار قزوین
از خمیر باقلوا روی آن م یکشند و آن را ب هشکل لوز یهای هنری با اعتبار فراوان است .تا چندی پیش ،تمام
ریز برش م یدهند و کمی روغن نباتی آب شده ،روی آن شیرین یهای ایام نوروز در خان هها پخته م یشد .کار تهیه
ریخته و داخل فر م یگذارند .بعد از بیست دقیقه باقلوا پخته شیرین یهای مختلف ،بیش از هر زمانی در آستانه نوروز
رواج داشت .در گذشته برای پخت شیرینی از گرمای
م یشود و روی آن مقداری شکر م یریزند. ملایم زغال یا تنور خانگی استفاده م یشد .بعدها برای این
کار از وسیل های به نام «آپولو» استفاده کردند .این وسیله
پادرازی مخروطی شکل ،قیف بزرگ سورا خداری بود که داخل آن
آتش م یریختند و آن را روی سینی شیرینی که در زیر آن
برای تهیه این شیرینی ،آرد ،روغن ،شکر(قندپودرشده) منقلی از آتش قرار داشت ،م یگذاشتند تا شیرینی از دو سو
و نصف قاشق چا یخوری وانیل را با هم مخلوط م یکنند. در ارتباط با آتش قرار بگیرد .امروز برای پخت شیرینی
پس از ده دقیقه خمیر را به شکل لوزی قطع هقطعه کرده و از انواع «فر» استفاده م یکنند .شیرین یهای متداول خانگی
رویآنراباکنجدسفیدتزئینم یکنندوداخلفرم یگذارند. این استان عبارتنداز :نان برنجی ،نان نخودی ،نان قندی،
نان بادامی ،نان گردویی ،پادرازی ،نان چرخی ،اتابکی،
نا نبادامی (قرابیه) ولیعهدی ،حا جکریمی ،باقلوای پیچ با مغز پسته ،باقلوای
برای تهیه نا نبادامی ابتدا آرد ،شکر (قند پودرشده)، بادام به شکل لوزی.
روغن و بادام پودرشده را با هم مخلوط م یکنند ،بعد از
بیست دقیقه ،این خمیر را قطع هقطعه م یکنند و هر قطعه از باقلوا (باقلوا لوزی /پرچمی)
خمیر را ب هوسیله کف دو دست گرد کرده و درون سینی
م یچینند و روی هرکدام یک خلال پسته م یگذارند و این شیرینی از مهمترین و در عین حال خوشمزهترین
شیرینیهای استان قزوین است که در دو نوع ساده و
سپس آنها را داخل فر م یگذارند.
پیچ تهیه میشود.
طرز تهیه باقلوای ساده یا لوزی که قدمت بیشتری
دارد بدین شرح است :خمیر این شیرینی با آر د ،آب و
یک قاشق روغن نباتی تهیه م یشود .سپس ،این خمیر را
ب هوسیله وردنه باز کرده و یک لایه نازک از آن را درون
تابه په نم یکنند .روی آن ب هطور مساوی ،پودر قند و پودر
60