Page 62 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 62

‫شماره دوازدهم‪ :‬تابستان ‪1400‬‬

‫بادام م ‌یریزند و با گوش ‌تکوب مواد را م ‌یکوبند‪ .‬سپس‬               ‫شیرینی‌های سنتی قزوین‬                             ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
‫یک لایه نازک پودر پسته و مجدداً یک لایه قند و بادام‬
‫روی آن ریخته و آن را م ‌یکوبند‪ .‬در آخر ی ‌ک لایه نازک‬      ‫هنر شیرین ‌یپزی در میان خان ‌مهای خان ‌هدار قزوین‬
‫از خمیر باقلوا روی آن م ‌یکشند و آن را ب ‌هشکل لوز ‌یهای‬   ‫هنری با اعتبار فراوان است‪ .‬تا چندی پیش‪ ،‬تمام‬
‫ریز برش م ‌یدهند و کمی روغن نباتی آب شده‪ ،‬روی آن‬           ‫شیرین ‌یهای ایام نوروز در خان ‌هها پخته م ‌یشد‪ .‬کار تهیه‬
‫ریخته و داخل فر م ‌یگذارند‪ .‬بعد از بیست دقیقه باقلوا پخته‬  ‫شیرین ‌یهای مختلف‪ ،‬بیش از هر زمانی در آستانه نوروز‬
                                                           ‫رواج داشت‪ .‬در گذشته برای پخت شیرینی از گرمای‬
            ‫م ‌یشود و روی آن مقداری شکر م ‌یریزند‪.‬‬         ‫ملایم زغال یا تنور خانگی استفاده م ‌یشد‪ .‬بعدها برای این‬
                                                           ‫کار از وسیل ‌های به نام «آپولو» استفاده کردند‪ .‬این وسیله‬
                 ‫پا‌درازی‬                                  ‫مخروطی شکل‪ ،‬قیف بزرگ سورا ‌خداری بود که داخل آن‬
                                                           ‫آتش م ‌یریختند و آن را روی سینی شیرینی که در زیر آن‬
‫برای تهیه این شیرینی‪ ،‬آرد‪ ،‬روغن‪ ،‬شکر(قندپودرشده)‬           ‫منقلی از آتش قرار داشت‪ ،‬م ‌یگذاشتند تا شیرینی از دو سو‬
‫و نصف قاشق چا ‌یخوری وانیل را با هم مخلوط م ‌یکنند‪.‬‬        ‫در ارتباط با آتش قرار بگیرد‪ .‬امروز برای پخت شیرینی‬
‫پس از ده دقیقه خمیر را به شکل لوزی قطع ‌هقطعه کرده و‬       ‫از انواع «فر» استفاده م ‌یکنند‪ .‬شیرین ‌یهای متداول خانگی‬
‫رویآنراباکنجدسفیدتزئینم ‌یکنندوداخلفرم ‌یگذارند‪.‬‬           ‫این استان عبارتنداز‪ :‬نان برنجی‪ ،‬نان نخودی‪ ،‬نان قندی‪،‬‬
                                                           ‫نان بادامی‪ ،‬نان گردویی‪ ،‬پادرازی‪ ،‬نان چرخی‪ ،‬اتابکی‪،‬‬
            ‫نا ‌نبادامی (قرابیه)‬                           ‫ولیعهدی‪ ،‬حا ‌جکریمی‪ ،‬باقلوای پیچ با مغز پسته‪ ،‬باقلوای‬

‫برای تهیه نا ‌نبادامی ابتدا آرد‪ ،‬شکر (قند پودرشده)‪،‬‬                                       ‫بادام به شکل لوزی‪.‬‬
‫روغن و بادام پودرشده را با هم مخلوط م ‌یکنند‪ ،‬بعد از‬
‫بیست دقیقه‪ ،‬این خمیر را قطع ‌هقطعه م ‌یکنند و هر قطعه از‬          ‫باقلوا (باقلوا لوزی‪ /‬پرچمی)‬
‫خمیر را ب ‌هوسیله کف دو دست گرد کرده و درون سینی‬
‫م ‌یچینند و روی هرکدام یک خلال پسته م ‌یگذارند و‬           ‫این شیرینی از مهمترین و در عین حال خوشمزه‌ترین‬
                                                           ‫شیرینی‌های استان قزوین است که در دو نوع ساده و‬
                    ‫سپس آنها را داخل فر م ‌یگذارند‪.‬‬
                                                                                           ‫پیچ تهیه می‌شود‪.‬‬
                                                           ‫طرز تهیه باقلوای ساده یا لوزی که قدمت بیشتری‬
                                                           ‫دارد بدین شرح است‪ :‬خمیر این شیرینی با آر ‌د‪ ،‬آب و‬
                                                           ‫یک قاشق روغن نباتی تهیه م ‌یشود‪ .‬سپس‪ ،‬این خمیر را‬
                                                           ‫ب ‌هوسیله وردنه باز کرده و یک لایه نازک از آن را درون‬
                                                           ‫تابه په ‌نم ‌یکنند‪ .‬روی آن ب ‌هطور مساوی‪ ،‬پودر قند و پودر‬

                                                                                                                      ‫‪60‬‬
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67