Page 59 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 59

‫شماره دوازدهم‪ :‬تابستان ‪1400‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬  ‫‪ ‬معرفی برخی از غذاهای محلی استان قزوین‬

                          ‫بسـیاری به قیمه سـنتی و همچنین آبگوشـت دارد اما‬                       ‫قیمه نثار‬
                          ‫همان‌طـور کـه از نـام آن پیـدا اسـت‪ ،‬ایـن خـورش‬
                          ‫از قیمـه معمولـی آبدارتـر و چرب‌تـر اسـت‪ .‬یکـی‬        ‫قیمـه نثـار یکـی از غذاهـای مشـهور و محلـی‬
                          ‫دیگـر از تفاوت‌های قیمـه آبدار قزوینی‪ ،‬اسـتفاده از‬    ‫اسـتان قزویـن اسـت که بـا تکه‌های گوشـت راسـته‬
                          ‫تخم گشـنیز و پـودر دارچیـن در ادویه‌هـا و همچنین‬      ‫گوسـفندی یـا گاوی‪ ،‬پیـاز‌داغ‪ ،‬خالل بـادام‪ ،‬خالل‬
                          ‫اسـتفاده از سـیب‌زمینی در خـورش اسـت‪ .‬دم کبـاب‬        ‫پسـته‪ ،‬خالل پوسـت پرتقـال و زرشک‪ ‬درسـت‬
                          ‫قزوینـی با‪ ‬نـان تازه‪ ،‬سـبزی خوردن و ترشـی سـرو‬        ‫می‌شـود و بـرای سـرو‪ ،‬آن را روی برنـج می‌ریزنـد‪.‬‬
                                                                                ‫ایـن غـذای خوشـمزه برخالف نـام آن‪ ،‬شـباهتی به‬
                               ‫می‌شـود و معمـول ًا آن را بـا برنـج نمی‌خورنـد‪.‬‬  ‫خـورش قیمـه سـنتی نـدارد و در تهیـه آن از لپـه یا‬
                                                                                ‫حبوبـات دیگـری اسـتفاده نمی‌شـود‪ .‬قیمـه نثـار‪،‬‬
                                           ‫‪ُ  ‬دیماج‬                             ‫بیشـتر شـبیه بـه مرصع‌پلـو و آجیل‌پلـو اسـت و‬
                                                                                ‫مجلسـی‌ترین غذای اسـتان قزویـن به شـمار می‌رود‪.‬‬
                          ‫یکـی از پرطرفدارتریـن غذاهـای سـنتی قزویـن‬            ‫قیمـه نثار در اسـتان قزویـن در مجالس عروسـی‪،‬‬
                          ‫دیمـاج اسـت و معمـول ًا به‌عنـوان یـک عصرانـه‬         ‫نذری روزهای عاشـورا و تاسـوعا و شـب سال تحویل‬
                          ‫مقـوی در روزهـای گـرم تابسـتان و گاهی بـه همراه‬       ‫سـرو می‌شـود و طعم و مـزه‌ای لذیذ دارد‪ ‌.‬بـرای طبخ‬
                          ‫هندوانـه میـل میشـود‌‪ .‬دیمـاج ترکیبی از نان خشـک‬      ‫ایـن غـذای خوش‌عطـر کـه در گویـش عامیانـه بـه‬
                          ‫کوبیـده شـده‪ ،‬پنیـر کهنـه یـا پنیر کـوزه‪ ،‬سـیاه‌تخم‪،‬‬  ‫غلـط قیمـه نسـاء خوانـده می‌شـود‪ ،‬بـه یـک ادویـه‬
                          ‫سـبزی خـوردن‪ ،‬گردو خـرد شـده‪ ،‬پیـازداغ و اندکی‬        ‫مخصـوص احتیاج اسـت‪ .‬مهـارت پخت ایـن غذا در‬
                          ‫زردچوبـه و خمیـر دیمـاج اسـت‪« .‬پنیر کهنـه» همان‬       ‫سـال ‪ ۱۳۹۷‬در فهرسـت میـراث ناملمـوس کشـور به‬
                          ‫پنیـر معمولـی اسـت کـه مدتـی آن را در یـک کوزه‬
                          ‫سـفالی در زیر‌زمیـن نگهـداری می‌کننـد تـا مـزه تند‬                                  ‫ثبت رسـیده اسـت‪.‬‬
                          ‫بگیـرد‪ .‬بـرای تهیه ایـن غذا‪‌،‬نـان لـواش قزوینی (که‬
                          ‫به‌صـورت خشـک شـده نگهـداری می‌شـود) را خرد‬                     ‫دم کباب یا قیمه آبدار‬
                          ‫کـرده و سـپس کمـی بـه آن آب می‌پاشـند و سـایر‬
                                                                                ‫قیمـه آبـدار قزوینی یـا دم کباب یکـی از غذاهای‬
                                                  ‫مـواد را بـه آن می‌افزاینـد‪.‬‬  ‫خوشـمزه و محبـوب قزوینی‌هـا اسـت کـه شـباهت‬

                     ‫‪57‬‬
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64