Page 59 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 59
شماره دوازدهم :تابستان 1400
معرفی خوراک و پوشاک معرفی برخی از غذاهای محلی استان قزوین
بسـیاری به قیمه سـنتی و همچنین آبگوشـت دارد اما قیمه نثار
همانطـور کـه از نـام آن پیـدا اسـت ،ایـن خـورش
از قیمـه معمولـی آبدارتـر و چربتـر اسـت .یکـی قیمـه نثـار یکـی از غذاهـای مشـهور و محلـی
دیگـر از تفاوتهای قیمـه آبدار قزوینی ،اسـتفاده از اسـتان قزویـن اسـت که بـا تکههای گوشـت راسـته
تخم گشـنیز و پـودر دارچیـن در ادویههـا و همچنین گوسـفندی یـا گاوی ،پیـازداغ ،خالل بـادام ،خالل
اسـتفاده از سـیبزمینی در خـورش اسـت .دم کبـاب پسـته ،خالل پوسـت پرتقـال و زرشک درسـت
قزوینـی با نـان تازه ،سـبزی خوردن و ترشـی سـرو میشـود و بـرای سـرو ،آن را روی برنـج میریزنـد.
ایـن غـذای خوشـمزه برخالف نـام آن ،شـباهتی به
میشـود و معمـول ًا آن را بـا برنـج نمیخورنـد. خـورش قیمـه سـنتی نـدارد و در تهیـه آن از لپـه یا
حبوبـات دیگـری اسـتفاده نمیشـود .قیمـه نثـار،
ُ دیماج بیشـتر شـبیه بـه مرصعپلـو و آجیلپلـو اسـت و
مجلسـیترین غذای اسـتان قزویـن به شـمار میرود.
یکـی از پرطرفدارتریـن غذاهـای سـنتی قزویـن قیمـه نثار در اسـتان قزویـن در مجالس عروسـی،
دیمـاج اسـت و معمـول ًا بهعنـوان یـک عصرانـه نذری روزهای عاشـورا و تاسـوعا و شـب سال تحویل
مقـوی در روزهـای گـرم تابسـتان و گاهی بـه همراه سـرو میشـود و طعم و مـزهای لذیذ دارد .بـرای طبخ
هندوانـه میـل میشـود .دیمـاج ترکیبی از نان خشـک ایـن غـذای خوشعطـر کـه در گویـش عامیانـه بـه
کوبیـده شـده ،پنیـر کهنـه یـا پنیر کـوزه ،سـیاهتخم، غلـط قیمـه نسـاء خوانـده میشـود ،بـه یـک ادویـه
سـبزی خـوردن ،گردو خـرد شـده ،پیـازداغ و اندکی مخصـوص احتیاج اسـت .مهـارت پخت ایـن غذا در
زردچوبـه و خمیـر دیمـاج اسـت« .پنیر کهنـه» همان سـال ۱۳۹۷در فهرسـت میـراث ناملمـوس کشـور به
پنیـر معمولـی اسـت کـه مدتـی آن را در یـک کوزه
سـفالی در زیرزمیـن نگهـداری میکننـد تـا مـزه تند ثبت رسـیده اسـت.
بگیـرد .بـرای تهیه ایـن غذا،نـان لـواش قزوینی (که
بهصـورت خشـک شـده نگهـداری میشـود) را خرد دم کباب یا قیمه آبدار
کـرده و سـپس کمـی بـه آن آب میپاشـند و سـایر
قیمـه آبـدار قزوینی یـا دم کباب یکـی از غذاهای
مـواد را بـه آن میافزاینـد. خوشـمزه و محبـوب قزوینیهـا اسـت کـه شـباهت
57