Page 61 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 61
شماره دوازدهم :تابستان 1400
معرفی خوراک و پوشاک پنیر کوزهای شیرین علاقه دارند ،گاهی به آش آلو ،شکر و کمی آبلیمو
هم اضافه م یکنند تا طعمی ملس به خود بگیرد.
پنیـر کـوزهای از سـوغاتیهای شـاخص اسـتان
قزویـن اسـت و در هیـچ منطقـ های از ایـران یافـت آش ترشی الموت
نمیشـود .همانطـور کـه از نـام ایـن پنیر پیداسـت،
پنیـر کـوزهای در کوزه درسـت میشـود .طعـم اصلی آش ترشی الموت یا آش سرکه ،یکی از لذیذترین
ایـن پنیر بـا زیره اسـت ،امـا میتوانید پنیـر کوزهای آ شهای سنتی قزوین است که با سبزیهای کوهی و
قزویـن را بـا طعمهـای سـاده و سـبزیجات معطر هم وحشی ،حبوبات (نخود ،لوبیا ،عدس) ،رشته ،سیر ،پیاز،
پیـدا کنیـد .این پنیـر در کـوزه ریخته شـده و در زیر برنج و گاهی آرد درست م یشود و ترشی خود را از
خـاک نگهـداری میشـود تـا بعـد از مدتـی مـورد
اسـتفاده قـرار گیرد .بـازار قزویـن بهترین جـا برای زرشک و سرکه م یگیرد.
خریـد پنیـر کوزهای اسـت. حلیم
خوراک گل کبر شیوه پخت منحصر به فرد حلیم قزوینی باعث شده تا این
غذا در سال ۱۳۹۷در فهرست میراث ناملموس ایران ثبت
گ لکبر ،کاپاریس ،کپ رگل ،یاردون یا خاروک ،گیاه شود .در پخت این آش که غالب ًا برای صبحانه و افطار یهای
بومی است که در دامنه رشته کوه البرز در منطقه الموت و ماه رمضان سرو م یشود از گندم کوبیده شده ،گوشت
همچنین در رشته کوه زاگرس م یروید و فصل برداشت آن، گوسفندی و پیاز استفاده م یشود و با پودر دارچین تزئین
اواخر تابستان و اوایل پاییز است .برای تهیه این خوراک، م یشود .این غذای خوشمزه در چهار مرحله آماده م یشود.
ابتدا باید تلخی گ لکبر گرفته شود .برای این کار ،گل کبر در مرحله اول :گندم که از قبل خیس خورده را م یپزند.
خشک را در قابلمه آب جوش ریخته و اجازه م یدهیم تا بلغور گندم در حال جوش ،سنگین و مدام ت هنشین م یشود،
چند قل بزند؛ سپس آن را در آب سرد م یریزند .تکرار به همین علت هرچند دقیقه یک بار آن را هم م یزنیم تا
این کار تلخی آن را از بین م یبرد .سپس پیاز سرخ شده، ته نگیرد .مرحله دوم :گوشت خرد شده همراه پیاز و آب
زردچوبه ،نمک ،فلفل و سیر را تفت داده و آنها را به پخته م یشود .پس از پخت گوشت به آن نمک اضافه کرده
گل کبر سرخ شده اضافه کرده و مخلوط م یکنند .در انتها و گوشت را م یکوبند تا کامل ًا ری شریش شود .مرحله سوم:
گوشت کوبیده شده را به گندم پخته م یافزایند ،سپس آنها را
تخ ممر غها را به آن م یافزایند. چرخ کرده و دوباره در قابلمه ریخته ودر نهایت کره را به
59 آن اضافه م یکنند.