Page 61 - فصلنامه فرهنگی - خبری شماره دوازدهم
P. 61

‫شماره دوازدهم‪ :‬تابستان ‪1400‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬                      ‫پنیر کوزه‌ای‬                                ‫شیرین علاقه دارند‪ ،‬گاهی به آش آلو‪ ،‬شکر و کمی آبلیمو‬
                                                                                             ‫هم اضافه م ‌یکنند تا طعمی ملس به خود بگیرد‪.‬‬
                          ‫پنیـر کـوزه‌ای از سـوغاتی‌های شـاخص اسـتان‬
                          ‫قزویـن اسـت و در هیـچ منطقـ ‌ه‌ای از ایـران یافـت‬                      ‫آش ترشی الموت‬
                          ‫نمی‌شـود‪ .‬همان‌طـور کـه از نـام ایـن پنیر پیداسـت‪،‬‬
                          ‫پنیـر کـوزه‌ای در کوزه درسـت می‌شـود‪ .‬طعـم اصلی‬            ‫آش ترشی الموت یا آش سرکه‪ ،‬یکی از لذیذترین‬
                          ‫ایـن پنیر بـا زیره اسـت‪ ،‬امـا می‌توانید پنیـر کوزه‌ای‬      ‫آ ‌شهای سنتی قزوین است که با سبزی‌های کوهی و‬
                          ‫قزویـن را بـا طعم‌هـای سـاده و سـبزیجات معطر هم‬            ‫وحشی‪ ،‬حبوبات (نخود‪ ،‬لوبیا‪ ،‬عدس)‪ ،‬رشته‪ ،‬سیر‪ ،‬پیاز‪،‬‬
                          ‫پیـدا کنیـد‪ .‬این پنیـر در کـوزه ریخته شـده و در زیر‬        ‫برنج و گاهی آرد درست م ‌یشود و ترشی خود را از‬
                          ‫خـاک نگهـداری می‌شـود تـا بعـد از مدتـی مـورد‬
                          ‫اسـتفاده قـرار گیرد‪ .‬بـازار قزویـن بهترین جـا برای‬                                   ‫زرشک و سرکه م ‌یگیرد‪.‬‬

                                                 ‫خریـد پنیـر کوزه‌ای اسـت‪.‬‬                             ‫‪ ‬حلیم‬

                                        ‫خوراک گل کبر‬                                 ‫شیوه پخت منحصر به فرد حلیم قزوینی باعث شده تا این‬
                                                                                     ‫غذا در سال ‪ ۱۳۹۷‬در فهرست میراث ناملموس ایران ثبت‬
                          ‫گ ‌لکبر‪ ،‬کاپاریس‪ ،‬کپ ‌رگل‪ ،‬یاردون یا خاروک‪ ،‬گیاه‬           ‫شود‪ .‬در پخت این آش که غالب ًا برای صبحانه و افطار ‌یهای‬
                          ‫بومی است که‪ ‬در دامنه رشته کوه البرز در منطقه الموت و‬       ‫ماه رمضان سرو م ‌یشود از گندم کوبیده شده‪ ،‬گوشت‬
                          ‫همچنین در رشته کوه زاگرس م ‌یروید و فصل برداشت آن‪،‬‬         ‫گوسفندی و پیاز استفاده م ‌یشود و با پودر دارچین تزئین‬
                          ‫اواخر تابستان و اوایل پاییز است‪ .‬برای تهیه این خوراک‪،‬‬      ‫م ‌یشود‪ .‬این غذای خوشمزه در‪ ‬چهار‪ ‬مرحله آماده‪ ‬م ‌یشود‪.‬‬
                          ‫ابتدا باید تلخی گ ‌لکبر گرفته شود‪ .‬برای این کار‪ ،‬گل کبر‬    ‫در مرحله اول‪ :‬گندم که از قبل خیس خورده را م ‌یپزند‪.‬‬
                          ‫خشک را در قابلمه آب جوش ریخته و اجازه م ‌یدهیم تا‬          ‫بلغور گندم در حال جوش‪ ،‬سنگین و مدام ت ‌هنشین م ‌یشود‪،‬‬
                          ‫چند قل بزند؛ سپس آن را در آب سرد م ‌یریزند‪ .‬تکرار‬          ‫به همین علت‪ ‬هرچند‪ ‬دقیقه‪ ‬یک‪ ‬بار‪ ‬آن را هم م ‌یزنیم تا‬
                          ‫این کار تلخی آن را از بین م ‌یبرد‪ .‬سپس پیاز سرخ شده‪،‬‬       ‫ته‪ ‬نگیرد‪ .‬مرحله‪ ‬دوم‪ :‬گوشت‪ ‬خرد شده‪‌ ‬همراه‪ ‬پیاز‪  ‬و آب‬
                          ‫زردچوبه‪ ،‬نمک‪ ،‬فلفل و سیر را تفت داده و آنها را به‬          ‫پخته م ‌یشود‪ .‬پس از پخت گوشت به آن نمک اضافه کرده‬
                          ‫گل کبر سرخ شده اضافه کرده و مخلوط م ‌یکنند‪ .‬در انتها‬       ‫و گوشت را م ‌یکوبند تا‪ ‬کامل ًا‪ ‬ری ‌شریش شود‪ .‬مرحله‪ ‬سوم‪:‬‬
                                                                                     ‫گوشت‪ ‬کوبیده‪ ‬شده را به گندم پخته م ‌یافزایند‪ ،‬سپس آنها را‬
                                                 ‫تخ ‌ممر ‌غها را به آن م ‌یافزایند‪.‬‬  ‫چرخ کرده و دوباره در قابلمه ریخته و‌در نهایت کره را به‬

                     ‫‪59‬‬                                                                                               ‫آن اضافه م ‌یکنند‪.‬‬
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66