Page 65 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 65

‫نگاهي به غذاهاي سنتي و محلي‬
       ‫در استان كرمان‬

‫گردآوري‪ :‬شعبه استان كرمان‬

‫هسـتیم‪ ،‬مردم کرمان از گذشـت ‌ههای دور بـا بهر‌هگیری از‬     ‫استان کرمان با مساحتی بیش از ‪ 285/183‬کیلومتر‬
‫طبیعـت به تهیـه و طبخ‌‌غـذا پرداختند‪ .‬اگر چـه تعدادی‬       ‫مربع و با در بر گرفتن حدود یازده درصد کل کشور‬
‫از غذاهـای لذیـذ و سـنتی کرمـان فراموش شـد‌هاند‪ ،‬اما‬       ‫پهناورترین استان ایران است که در جنوب خاوری ایران‬
‫بـاز هـم عطر خـوش غذاهای متنـوع کرمانـی از خان ‌هها‬        ‫واقع شده و از لحاظ تاریخی‪ ،‬سابقه سکونت در این ناحیه‬

                                ‫به مشـام م ‌یرسـد‪.‬‬                         ‫به هزاره چهارم پیش از میلاد م ‌یرسد‪.‬‬
‫یکی از غذاهای مقوی و سالمی که در سفره کرمان ‌یها‬           ‫گنجین ‌ههای فرهنگی‪ ،‬تاریخی و معماری ارزشـمندی‬
‫جای داشت قات ‌قبابونه بود‪ .‬بزقورمه نیز از جمله‬             ‫در گـذر زمـان درایـن اسـتان پدید آمـده کـه نمایانگر‬
‫خوراکی‌های مشهور این استان ب ‌هشمار م ‌یرود‪ .‬در این‬        ‫رونـد تاریخی و حیات اقتصـادی‪ -‬اجتماعـ ‌ی این منطقه‬
‫زمینه سلیقه کرمان ‌یها را نیز نباید از یاد برد زیرا علاوه‬  ‫اسـت‪ .‬تنهـا شـهر خشـتی جهـان (ارگ بـم) متعلـق به‬
‫بر اصرار در استفاده از مواد محلی و نیز خوشمزه بودن‬         ‫هزار‌ههـای پیـش از میالد بـه این خطـه تعلـق دارد و‬
‫غذاها‪ ،‬مقوی بودن و سلامت آن را نیز همواره مدنظر‬            ‫بـازار بسـیار زیبـای شـهر کرمـان به همـراه دههـا اثر‬
‫قرار داده‌اند‪ ،‬مثل ًا با خرما و کمی روغن و گیاهان معطر و‬   ‫باسـتانی‪ ،‬طبیعی و معمـاری در این دیار وجـود دارد که‬
‫مقوی مثل سیاهدانه و ‪ ...‬نوعی خوراکی به نام «چنگمال‬         ‫همـواره گردشـگران را مجذوب خود کـرده و جلو‌ههای‬
‫یا چیمال» درست م ‌یکنند که به‌ویژه در زمستان‪ ،‬تحفه‌ای‬
                                                               ‫جهانگـردی ایـن منطقه را بـه نمایـش م ‌یگذارند‪.‬‬
                                  ‫ب ‌هشمار م ‌یرود‪.‬‬        ‫دربـاره غـذا و خوراك نیـز همین وضعیت را شـاهد‬
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70