Page 65 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 65
نگاهي به غذاهاي سنتي و محلي
در استان كرمان
گردآوري :شعبه استان كرمان
هسـتیم ،مردم کرمان از گذشـت ههای دور بـا بهرهگیری از استان کرمان با مساحتی بیش از 285/183کیلومتر
طبیعـت به تهیـه و طبخغـذا پرداختند .اگر چـه تعدادی مربع و با در بر گرفتن حدود یازده درصد کل کشور
از غذاهـای لذیـذ و سـنتی کرمـان فراموش شـدهاند ،اما پهناورترین استان ایران است که در جنوب خاوری ایران
بـاز هـم عطر خـوش غذاهای متنـوع کرمانـی از خان هها واقع شده و از لحاظ تاریخی ،سابقه سکونت در این ناحیه
به مشـام م یرسـد. به هزاره چهارم پیش از میلاد م یرسد.
یکی از غذاهای مقوی و سالمی که در سفره کرمان یها گنجین ههای فرهنگی ،تاریخی و معماری ارزشـمندی
جای داشت قات قبابونه بود .بزقورمه نیز از جمله در گـذر زمـان درایـن اسـتان پدید آمـده کـه نمایانگر
خوراکیهای مشهور این استان ب هشمار م یرود .در این رونـد تاریخی و حیات اقتصـادی -اجتماعـ ی این منطقه
زمینه سلیقه کرمان یها را نیز نباید از یاد برد زیرا علاوه اسـت .تنهـا شـهر خشـتی جهـان (ارگ بـم) متعلـق به
بر اصرار در استفاده از مواد محلی و نیز خوشمزه بودن هزارههـای پیـش از میالد بـه این خطـه تعلـق دارد و
غذاها ،مقوی بودن و سلامت آن را نیز همواره مدنظر بـازار بسـیار زیبـای شـهر کرمـان به همـراه دههـا اثر
قرار دادهاند ،مثل ًا با خرما و کمی روغن و گیاهان معطر و باسـتانی ،طبیعی و معمـاری در این دیار وجـود دارد که
مقوی مثل سیاهدانه و ...نوعی خوراکی به نام «چنگمال همـواره گردشـگران را مجذوب خود کـرده و جلوههای
یا چیمال» درست م یکنند که بهویژه در زمستان ،تحفهای
جهانگـردی ایـن منطقه را بـه نمایـش م یگذارند.
ب هشمار م یرود. دربـاره غـذا و خوراك نیـز همین وضعیت را شـاهد