Page 68 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 68

‫شماره چهاردهم‪ :‬زمستان ‪1400‬‬

              ‫آش گندم شیر‬                                           ‫آش اوماج (شولی‪ /‬آماچو)‬                        ‫معرفي خوراک و پوشاک‬

‫یکـی از انواع آ ‌شهای مشـهور و خوشـمزه کرمانی‬            ‫آش اوماج‪ ،‬آماج‪ ،‬اوماچو یا‌ آش شولی‪ ،‬یکی از‬
‫اسـت که بـا گنـدم‪ ،‬شـیر‪ ،‬گوشـت قرمز بـا اسـتخوان‪،‬‬        ‫پرطرفدارتری ‌نآ ‌شهای کرمان است که در روزهای‬
‫نخـود‪ ،‬پیـاز‪ ،‬کشـک سـابیده‌شـده‪ ،‬رشـته آش‪ ،‬نعنـا‬         ‫سرد سال با تقویت سیستم ایمنی بدن‪ ،‬شما را از آنفلونزا‬
‫داغ‪ ،‬سـیر داغ‪ ،‬زردچوبـه‪ ،‬نمـک و فلفل سـیاه درسـت‬         ‫و سرماخوردگی به دور نگه م ‌یدارد‪ .‬این آش‪ ،‬غذایی‬
‫م ‌یشـود‪ .‬گنـدم شـیر در واقـع از مخلوط گندم و شـیر با‬    ‫مقوی و ک ‌مهزینه است و برای پخت‌آن ب ‌هآرد‪ ،‬عدس‪،‬‬
‫چنـد ادویه‪ ‬از جملـه زعفـران‪ ،‬زنجبیل‪ ،‬زیره‪ ،‬سـیا‌هدانه‪،‬‬   ‫چغندر‪ ،‬پیاز‪ ،‬نعنا خشک‪ ،‬نمک و زردچوبه‪ ،‬سیا‌هدانه‪،‬‬
‫زردچوبـه‪ ،‬فلفل سـیاه و غیره درسـت م ‌یشـود‪ .‬مهارت‬        ‫میتخم (تخم شوید)‪ ،‬کسرک (زنیان)‪ ،‬زیره‪ ،‬ترف یا تلف‬
‫پخـت این آش در فهرسـت آثـار ملی ناملموس کشـور‬            ‫(قره‌قروت) یا سرکه‪ ‬و سبزیجات (تره‪ ،‬برگ چغندر‬
                                                         ‫یا اسفناج‪ ،‬جعفری‪ ،‬گشنیز) نیاز است‪ .‬البته‪ ‬کرمانی‌ها‬
                           ‫به ثبت رسـیده اسـت‪.‬‬           ‫ب ‌هجای آرد گندم از آرد دانه‌ای سیاه رنگ به نام «کرو»‬
                                                         ‫استفاده می‌کنند که ظاهر آن مانند سنگ سیاه و سفت‬
                ‫آش روزه‬                                  ‫است اما پس از آسیاب‌شدن‪ ،‬متوجه می‌شوید که داخل‬
                                                         ‫آن سفید است و عطر و بویی شبیه به نخود دارد‪ .‬این آش‬
‫آش روز‌ه‪ ،‬غـذای ویـژه کرمان ‌یهـا ب ‌هخصـوص‬
‫مـردم بردسـیر در مـاه مبـارک رمضـان اسـت کـه‬               ‫در فهرست آثار ملی ناملموس کشور ثبت شده است‪.‬‬
‫معمـول ًا در‪ ‬مسـاجد و حسـینی ‌هها طبـخ م ‌یشـود‪ .‬جـو‬
‫پوسـ ‌‌تکنده‪ ،‬نخود‪ ،‬لوبیا‪ ،‬عدس‪ ،‬سـبزی (تـره‪ ،‬جعفری‪،‬‬                   ‫كشك كله‌جوش‬
‫اسـفناج‪ ،‬گشـنیز‪ ،‬شـوید) و چغندر از مواد تشکی ‌لدهنده‬
‫آش روزه هسـتند‪ .‬ایـن آش بسـیار محبـوب اسـت و‬             ‫یکی از غذاهای محلی کرمان کشک کله‌جوش است‬
‫مـردم کرمـان ایـن غـذا را متبـرک م ‌یداننـد‪ .‬کرمان ‌یها‬  ‫که از کشک ساییده شده با روغن‪ ،‬سبزی خشک‪ ،‬نعناع‪،‬‬
‫همچنیـن معتقد هسـتند که با خـوردن آش روزه‪ ،‬گرفتن‬         ‫سیرداغ و پیاز تهیه می‌شود و معمول ًا کرمان ‌یها آن را با‬
                                                         ‫خرما‪ ،‬ترب سیاه‪ ،‬مغز گردو و نان ترید شده میل م ‌یکنند‪.‬‬
              ‫روزه بـرای آ ‌نهـا آسـا ‌نتر م ‌یشـود‪.‬‬
                                                                                                                ‫‪66‬‬
       ‫انجیرو ( َک ّره دوغ‪َ ،‬ک ّره کشک)‬

‫انجیرو نوعی غذای محلی است که اغلب در‬
‫روستا‌های منطقه جبا ‌لبارز و برخی مناطق دیگر از‬
‫شهرستان جیرفت درست می‌شود‪ .‬طرز تهیه آن به این‬
‫صورت است که دانه‌های بسیار کوچک درخت انجیر را‬
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73