Page 70 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 70

‫شماره چهاردهم‪ :‬زمستان ‪1400‬‬

              ‫خا ُخل (کا ُکل)‌‬                                              ‫چنگمال‬                                  ‫معرفي خوراک و پوشاک‬

‫خا ُخل نوعی شیرینی سنتی است که از میوه کسور‬                ‫یکی از میان‌وعد‌ههای خوشمزه‌ای که در کرمان تهیه‬
‫(نوعی درختچه‌ای است که دانه‌های ریز و بسیار‬                ‫م ‌یشود و در واقع از دسرهای سنتی این استان است‪ .‬این‬
‫خوشمزه‌شبیه به بنه دارد‪ ،‬اما از دانه‌های بنه بسیار نرم‌تر‬  ‫خوراک از خرما‪ ،‬نان سنتی و روغن حیوانی تشکیل شده‬
                                                           ‫است و مهمترین ماده این غذا خرما است‪ .‬این دسر در‬
        ‫و کوچکتر است) و کنجد و خرما تهیه می‌شود‪.‬‬
‫‌برای درست کردن خاخل (کاکل) دانه‌های کسور و‬                          ‫فهرست آثار ملی ناملموس ثبت شده است‪.‬‬
‫کنجد را جدا‌گانه آسیاب و با خرمای نرم ترکیب کرده‬
‫و با دست مانند چنگمال مخلوط می‌کنیم‪ .‬البته در برخی‬                      ‫مسقطی سیرجان‬
‫مناطق به‌جای کنجد از گردو استفاده می‌شود و ابتدا گردو‬
‫را در ظرفی به شکل خشک گرم کرده و حسابی ماساژ‬               ‫مسقطی در شهرهای دیگر ایران هم تولید م ‌یشود‬
‫می‌دهند تا روغن خود را پس ده ‌د‪ ،‬گردو باید تفت‬             ‫اما مسقطی کرمان‪ ،‬ب ‌هخصوص سیرجان‪ ،‬طعم مخصوص‬
‫بخورد و عطرخوش برشته شدن بدهد و بعد از این مرحله‬           ‫به خود را داشته و بسیار نرم است‪ .‬مسقطی سیرجان با‬
‫خرما و کسور افزوده می‌شود‪ .‬این شیرینی در فهرست‬             ‫نشاسته‪ ،‬گلاب‪ ،‬شکر‪ ،‬خلال پسته و بادام‪ ،‬هل و زعفران‬
                                                           ‫تهیه می‌شود‪ .‬شما م ‌یتوانید مسقطی کرمانی را به‌عنوان‬
              ‫آثار ملی ناملموس به ثبت رسیده است‪.‬‬
                                                                                           ‫دسر هم میل کنید‪.‬‬
                ‫کماچ سهن‬
                                                                      ‫روغن جوشی کرمان‬
‫نوعی شیرینی است که خمیر آن از ترکیب آرد‬
‫گندم و آرد جوانه گندم تهیه می‌شود‪ .‬داخل آن لایه‌ای‬         ‫یک نوع نان محلی است که با آرد‪ ،‬خمیر مایه‪ ،‬نمک‪،‬‬
‫از خرما‌‪ ،‬گردو یا پسته قرار می‌دهند‪ ،‬این شیرینی مقوی‬       ‫زردچوبه‪ ،‬جوش شیرین و‪ ‬تخمی (شنبلیله‪ ،‬خشخاش‪،‬‬
‫کالری زیاد و خواص زیادی دارد و قطعه کوچکی از آن‬            ‫زیره‪ ،‬گل خشت‪ ،‬سیا‌هدانه و گشنیز) درست م ‌یشود‪ .‬روغن‬
                                                           ‫جوشی کرمان معمول ًا همراه با حلوا ب ‌هعنوان خیرات در‬
                       ‫احساس سیری ایجاد می‌کند‪.‬‬
                                                                       ‫آرامستا ‌نها در استان کرمان پخش م ‌یشود‪.‬‬
               ‫سوهان زرند‬
                                                                                                                  ‫‪68‬‬
‫سـوهان زرنـد هما ‌نطـور کـه از نامش پیداسـت در‬
‫شـهر زرند تهیه م ‌یشـود اما م ‌یتـوان نمون ‌ههایـی از آن‬
‫را در کرمـان هـم پیدا کرد‪ .‬این سـوهان بسـیار لطی ‌فتر‬
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75