Page 70 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 70
شماره چهاردهم :زمستان 1400
خا ُخل (کا ُکل) چنگمال معرفي خوراک و پوشاک
خا ُخل نوعی شیرینی سنتی است که از میوه کسور یکی از میانوعدههای خوشمزهای که در کرمان تهیه
(نوعی درختچهای است که دانههای ریز و بسیار م یشود و در واقع از دسرهای سنتی این استان است .این
خوشمزهشبیه به بنه دارد ،اما از دانههای بنه بسیار نرمتر خوراک از خرما ،نان سنتی و روغن حیوانی تشکیل شده
است و مهمترین ماده این غذا خرما است .این دسر در
و کوچکتر است) و کنجد و خرما تهیه میشود.
برای درست کردن خاخل (کاکل) دانههای کسور و فهرست آثار ملی ناملموس ثبت شده است.
کنجد را جداگانه آسیاب و با خرمای نرم ترکیب کرده
و با دست مانند چنگمال مخلوط میکنیم .البته در برخی مسقطی سیرجان
مناطق بهجای کنجد از گردو استفاده میشود و ابتدا گردو
را در ظرفی به شکل خشک گرم کرده و حسابی ماساژ مسقطی در شهرهای دیگر ایران هم تولید م یشود
میدهند تا روغن خود را پس ده د ،گردو باید تفت اما مسقطی کرمان ،ب هخصوص سیرجان ،طعم مخصوص
بخورد و عطرخوش برشته شدن بدهد و بعد از این مرحله به خود را داشته و بسیار نرم است .مسقطی سیرجان با
خرما و کسور افزوده میشود .این شیرینی در فهرست نشاسته ،گلاب ،شکر ،خلال پسته و بادام ،هل و زعفران
تهیه میشود .شما م یتوانید مسقطی کرمانی را بهعنوان
آثار ملی ناملموس به ثبت رسیده است.
دسر هم میل کنید.
کماچ سهن
روغن جوشی کرمان
نوعی شیرینی است که خمیر آن از ترکیب آرد
گندم و آرد جوانه گندم تهیه میشود .داخل آن لایهای یک نوع نان محلی است که با آرد ،خمیر مایه ،نمک،
از خرما ،گردو یا پسته قرار میدهند ،این شیرینی مقوی زردچوبه ،جوش شیرین و تخمی (شنبلیله ،خشخاش،
کالری زیاد و خواص زیادی دارد و قطعه کوچکی از آن زیره ،گل خشت ،سیاهدانه و گشنیز) درست م یشود .روغن
جوشی کرمان معمول ًا همراه با حلوا ب هعنوان خیرات در
احساس سیری ایجاد میکند.
آرامستا نها در استان کرمان پخش م یشود.
سوهان زرند
68
سـوهان زرنـد هما نطـور کـه از نامش پیداسـت در
شـهر زرند تهیه م یشـود اما م یتـوان نمون ههایـی از آن
را در کرمـان هـم پیدا کرد .این سـوهان بسـیار لطی فتر