Page 69 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 69

‫شماره چهاردهم‪ :‬زمستان ‪1400‬‬

‫معرفي خوراک و پوشاک‬       ‫شیرینی شبیه کلوچه است و آن را با خرما‪ ،‬پودر هل‬          ‫که هنوز کال هستند را م ‌یچینند و بعد از شستن‪ ،‬پخته و‬
                          ‫و طعم دهنده‌های دیگر پر م ‌یکنند‪ .‬دیگر مواد تشکیل‬       ‫با کشک‪ ،‬ماست و یا دوغ محلی و نان میل م ‌یکنند که‬
                          ‫دهنده کلمپه آرد‪ ،‬روغن جامد‪ ،‬شیر یا ماست‪ ،‬زعفران دم‬
                          ‫کرده و خمیرترش هستند و ب ‌هدلیل خشک بودن گزینه‬                                        ‫بسیار خوشمزه است‪.‬‬
                                                                                  ‫البته این غذا با هر نوع انجیری درست نمی‌شود بلکه‬
                                           ‫بسیار مناسبی به‌عنوان سوغاتی است‪.‬‬      ‫در روستای میجان درخت انجیر َک ّره بسیار بزرگی با‬
                                                                                  ‫قدمت بیش از ‪ ۲۰۰‬سال وجود دارد که ساکنان این منطقه‬
                                           ‫قاووت‬                                  ‫به آن « َک ّره دلگشا» می‌گویند و اهالی منطقه میوه این‬

                          ‫قاووت یا به لهجه کرمانی‌ها قووتو از معروف‌ترین‬           ‫درخت را در فصل بهار به همین شیوه درست م ‌یکنند‪.‬‬
                          ‫سوغا ‌تها و خوراکی‌های استان کرمان است‪ .‬این‬
                          ‫خوراکی خوشمزه و مقوی‪ ،‬ب ‌هصورت پودر است و برای‬                         ‫قاتق بابونه‬
                          ‫تهیه آن سیا‌هدانه‪ ،‬خشخاش‪ ،‬دارچین‪ ،‬گیاهان دارویی‪،‬‬
                          ‫ادویه‌های معطر‪ ،‬بذر برخی گیاهان‪ ،‬هل‪ ،‬شکر‪ ،‬انواع‬         ‫زنان کرمانی با بابونه‪ ،‬تخ ‌ممرغ‪ ،‬روغن‪ ،‬ادویه و آب‪،‬‬
                          ‫مغزها مانند پسته‪ ،‬بادام‪ ،‬فندق و غیره را آسیاب می‌کنند‪.‬‬  ‫خوراکی مقوی و خوشمزه و فوری و ک ‌مخرج تهیه م ‌یكنند‪.‬‬
                          ‫این معجون همچنین به‌عنوان داروی انرژی‌بخش و‬
                          ‫تقوی ‌تکننده مورد استفاده قرار می‌گیرد و به کشورهای‬                    ‫قاتق گوشت‬

                                                      ‫دیگر نیز صادر می‌شود‪.‬‬       ‫این غذای محلی با نخود خرد شده‪ ،‬پیاز رنده شده‪،‬‬
                          ‫قاووت پای ثابت پذیرایی در خانه‌های کرمانی‌هاست‪.‬‬         ‫‌گوشت چر ‌خکرده به‌همراه نمک‪ ،‬زردچوبه و فلفل سیاه‪،‬‬
                          ‫این شیرینی را می‌توان به‌صورت پودری و یا در شیر و‬
                                                                                                    ‫سیب‌زمینی و ترخون تهیه می‌شود‪.‬‬
                                                             ‫یا آب حل کرد‪.‬‬
                                                                                                  ‫آب روغنو‬
                     ‫‪67‬‬
                                                                                  ‫یکی از دسرهای خوشمزه کرمانی است که شاید اسم‬
                                                                                  ‫آن جالب به نظر نرسد اما در واقع همان کاچی است‬
                                                                                  ‫که در کرمان کمی متفاو ‌تتر پخته می‌شود‪ .‬آب روغنو‬
                                                                                  ‫خاصیت زیادی دارد و از روغن حیوانی‪ ،‬آرد برنج‪ ،‬نبات‪،‬‬
                                                                                  ‫گل گاوزبان‪ ،‬بابونه‪ ،‬چهار زیره کرمانی‪ ،‬مغز بادام‪ ،‬پسته‪،‬‬

                                                                                    ‫مغز گردو‪ ،‬پودر نارگیل و موارد دیگرتشکیل می‌شود‪.‬‬

                                                                                                    ‫کلمپه‬

                                                                                  ‫کلمپه نوعی شیرینی سنتی است که امروزه در کرمان‬
                                                                                  ‫پخته می‌شود اما ریشه آن به شهر بم باز می‌گردد‪ .‬این‬
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74