Page 66 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 66

‫شماره چهاردهم‪ :‬زمستان ‪1400‬‬

‫معرفی برخی از غذاهای محلی استان کرمان‬                                                                           ‫معرفي خوراک و پوشاک‬

             ‫آبگوشت ُمتنجنه‬                                             ‫بزقورمه‬

‫این نوع آبگوشت از غذاهای اختصاصی کرمان است و‬           ‫این غذای محلّی از گوشت بره بدون استخوان‪ ،‬مغز‬
‫زنان این دیار در طبخ آن مهارت دارند‪ .‬آبگوشت منتجنه‬     ‫گردوی نی ‌مکوب شده‪ ،‬کشک غلیظ‪ ،‬سیر داغ‪ ،‬نعنا داغ و‬
‫ب ‌هجز گوشت گوسفند‪ ،‬مخلفات بسیاری دارد که آن را بسیار‬  ‫زردچوبه‪ ،‬پیاز و سیر و مقداری زعفران ح ‌لشده تهیه‬
‫خوشمزه م ‌یكند‪ ،‬از جمله نخود‪ ،‬لوبی‌اسفید‪ ،‬لوبی‌اچیتی‪،‬‬  ‫م ‌یشود‪ .‬بزقورمه انواع و اقسام دیگری نیز دارد که برای‬
‫‌قیسی‌(زردآلو)‪ ،‬بِه خشک شده‪ ،‬پیاز‪ ،‬سی ‌بزمینی‪ ،‬رب‬      ‫سلیق ‌ههای مختلف تهیه م ‌یشود‪ ،‬از جمله بزقورمه تخ ‌ممرغ‬
‫گوج ‌هفرنگی‪ ،‬ترخان خشک‪ ،‬لیمو عمانی‪ ،‬شنبلیله خشک‬        ‫که برای تهیه آن کشک جوشانده را با مقداری سیر و‬
                                                       ‫زردچوبه تفت داده و سرانجام با تخ ‌ممرغ مخلوط م ‌یكنند‪.‬‬
                                         ‫و ادویه‪.‬‬      ‫امروزه بعضی از زنان کرمانی برای تکمی ‌لکردن ق ّوت‬
‫ایـن نـوع آبگوشـت‪ ،‬به آبگوشـت اما ‌محسـینی نیز‬         ‫بزقورمه‪ ،‬گاه از قارچ نیز استفاده م ‌یكنند که این نوع‬
‫معـروف اسـت‪ .‬زیـرا در روزهای تاسـوعا و عاشـورا و‬       ‫بزقورمه را در گویش سیرجانی بز قورمه کقارک م ‌یگویند‪.‬‬
‫در مجالـس روض ‌هخوانـی نیـز تهیـه و توزیع م ‌یشـود‪.‬‬
                                                                     ‫آبگوشت زیره‬
                  ‫اشکنه‬
                                                       ‫هما ‌نطور که از نام آن برمی‌آید‪ ،‬آبگوشتی است که‬
‫اشکنه از غذاهای محلی است که برای تهیه آن‬               ‫ماده اصلی تشکی ‌لدهنده آن زیره است که شامل زیره‪،‬‬
‫از روغن‪ ،‬پیاز‪ ،‬سی ‌بزمینی خرد شده‪ ،‬زردچوبه‪،‬‬            ‫گوشت‪ ،‬پیاز‪ ،‬رب گوج ‌هفرنگی به‌همراه نمک‪ ،‬فلفل‬
‫ر ‌بگوج ‌هفرنگی‌‪،‬آرد گندم‪ ،‬مقدار ‌یآب جوش و در‬         ‫و زردچوبه و گاهی سیر است که مواد تشکیل‌دهنده‬
‫نهایت نمک‪ ،‬فلفل و ترخون و تخم‌مرغ‌ استفاده می‌شود‪.‬‬
                                                                            ‫آبگوشت زیره کرمانی هستند‪.‬‬
           ‫آبگوشت بادمجان و کشک‬
‫آبگوشت بادمجان و کشک یکی از غذاهای محلی و‬                                                                     ‫‪64‬‬
‫محبوب کرمان است که در استان لرستان و مرکزی نیز طبخ‬
‫م ‌یشود‪ .‬کشک ساییده‪ ،‬گوشت قرمز‪ ،‬نخود‪ ،‬لوبیا سفید‪،‬‬
‫سی ‌بزمینی‪ ،‬پیاز‪ ،‬بادمجان‪ ،‬چغندر‪ ،‬زردچوبه و فلفل از‬
‫مواد اصلی تشکی ‌لدهنده این آبگوشت مقوی و خوشمزه‬

   ‫هستند که معمول ًا همراه با‪ ‬خیار و نمک سرو م ‌یشود‪.‬‬
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71