Page 66 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 66
شماره چهاردهم :زمستان 1400
معرفی برخی از غذاهای محلی استان کرمان معرفي خوراک و پوشاک
آبگوشت ُمتنجنه بزقورمه
این نوع آبگوشت از غذاهای اختصاصی کرمان است و این غذای محلّی از گوشت بره بدون استخوان ،مغز
زنان این دیار در طبخ آن مهارت دارند .آبگوشت منتجنه گردوی نی مکوب شده ،کشک غلیظ ،سیر داغ ،نعنا داغ و
ب هجز گوشت گوسفند ،مخلفات بسیاری دارد که آن را بسیار زردچوبه ،پیاز و سیر و مقداری زعفران ح لشده تهیه
خوشمزه م یكند ،از جمله نخود ،لوبیاسفید ،لوبیاچیتی، م یشود .بزقورمه انواع و اقسام دیگری نیز دارد که برای
قیسی(زردآلو) ،بِه خشک شده ،پیاز ،سی بزمینی ،رب سلیق ههای مختلف تهیه م یشود ،از جمله بزقورمه تخ ممرغ
گوج هفرنگی ،ترخان خشک ،لیمو عمانی ،شنبلیله خشک که برای تهیه آن کشک جوشانده را با مقداری سیر و
زردچوبه تفت داده و سرانجام با تخ ممرغ مخلوط م یكنند.
و ادویه. امروزه بعضی از زنان کرمانی برای تکمی لکردن ق ّوت
ایـن نـوع آبگوشـت ،به آبگوشـت اما محسـینی نیز بزقورمه ،گاه از قارچ نیز استفاده م یكنند که این نوع
معـروف اسـت .زیـرا در روزهای تاسـوعا و عاشـورا و بزقورمه را در گویش سیرجانی بز قورمه کقارک م یگویند.
در مجالـس روض هخوانـی نیـز تهیـه و توزیع م یشـود.
آبگوشت زیره
اشکنه
هما نطور که از نام آن برمیآید ،آبگوشتی است که
اشکنه از غذاهای محلی است که برای تهیه آن ماده اصلی تشکی لدهنده آن زیره است که شامل زیره،
از روغن ،پیاز ،سی بزمینی خرد شده ،زردچوبه، گوشت ،پیاز ،رب گوج هفرنگی بههمراه نمک ،فلفل
ر بگوج هفرنگی،آرد گندم ،مقدار یآب جوش و در و زردچوبه و گاهی سیر است که مواد تشکیلدهنده
نهایت نمک ،فلفل و ترخون و تخممرغ استفاده میشود.
آبگوشت زیره کرمانی هستند.
آبگوشت بادمجان و کشک
آبگوشت بادمجان و کشک یکی از غذاهای محلی و 64
محبوب کرمان است که در استان لرستان و مرکزی نیز طبخ
م یشود .کشک ساییده ،گوشت قرمز ،نخود ،لوبیا سفید،
سی بزمینی ،پیاز ،بادمجان ،چغندر ،زردچوبه و فلفل از
مواد اصلی تشکی لدهنده این آبگوشت مقوی و خوشمزه
هستند که معمول ًا همراه با خیار و نمک سرو م یشود.