Page 67 - فصلنامه فرهنگی خبری - شماره چهاردهم
P. 67

‫شماره چهاردهم‪ :‬زمستان ‪1400‬‬

‫معرفي خوراک و پوشاک‬       ‫سی ‌بزمینی سرخ شده مخلوط شود‪ .‬در انتها به این غذا‬                       ‫قات ‌قبنه‬
                                                     ‫رب گوجه اضافه م ‌یکنند‪.‬‬
                                                                                 ‫بنه‪ ،‬همان پست ‌هکوهی است که ب ‌هخصوص در‬
                                             ‫گیپا‬                                ‫کوهستا ‌نهای شهربابک و جیرفت و سیرجان م ‌یروید‪.‬‬
                                                                                 ‫برای تهیه قاتق بنه ابتدا دان ‌ههای بنه را با پوست کامل ًا خرد‬
                          ‫زنـان کرمانـی برای هـر چه خوشـمز‌هتر شـدن این‬          ‫م ‌یکنند‪ ،‬بعد آن را داخل ظرفی م ‌یریزند (معمول ًا از تغار‬
                          ‫غـذای مقـوی‪ ،‬از انواع و اقسـام مـواد از جمله‪ ،‬سـیرابی‬  ‫استفاده م ‌یشود که به لحاظ زبر بودن قسمت داخلی تغار‪،‬‬
                          ‫گوسـفند‪ ،‬برنج خی ‌سخـورده‪ ،‬آلـو‪ ،‬کشـمش‪ ،‬جعفری‪،‬‬
                          ‫شـوید‪ ،‬گشـنیز تازه‪ ،‬خالل پرتقـال‪ ،‬خلال نارنـج‪ ،‬هل‪،‬‬                  ‫خمیره ب ‌هدست آمده امکا ‌نپذیر م ‌یآید)‪‌.‬‬
                          ‫زرشـک‪ ،‬زیـره‪ ،‬زعفـران‪ ،‬مغز گـردو یا خلال پسـته و‬       ‫چن ‌گزدن و ساییدن خمیره حاصل از دان ‌ههای بنه را تا‬
                                                                                 ‫پیدا شدن چربی ادامه م ‌یدهند‪ .‬بعد از این مرحله به آن آب‬
                                  ‫بـادام و گوشـت چر ‌خکـرده اسـتفاده م ‌یكنند‪.‬‬   ‫اضافه م ‌یکنند تا قسم ‌تهای چوبی مربوط به دان ‌ههای بنه‬
                                                                                 ‫از سایر قسم ‌تها جدا شوند‪ .‬مایع ب ‌هدس ‌تآمده را قاتق بنه‬
                                           ‫آ ‌شماش‬                               ‫م ‌یگویند که م ‌یتوان آن را کمی گرم کرد و همراه با رب‬

                          ‫این غذا را بیشتر زنان کرمانی ‌به‌عنوان خوراکی‬                                               ‫انار میل کرد‪.‬‬
                          ‫مورد علاقه بچه‌ها و نوجوانان م ‌یپزند و معتقدند که‬
                          ‫استخوا ‌نبندی آنها را محکم می‌كند‪ .‬برای تهیه این‬                      ‫چغوك‌بریزو‬
                          ‫خوراکی از ماش‪ ،‬برنج‪ ،‬سیب‌زمینی‪ ،‬لوبیا چشم ‌بلبلی‪،‬‬
                                                                                 ‫نوعی غذای حاضری است که از گوشت چرخ کرده‪،‬‬
                                          ‫گوشت‪ ،‬نخود و ادویه استفاده م ‌یکنند‪.‬‬                        ‫پیاز و سی ‌بزمینی تهیه م ‌یشود‪.‬‬

                                           ‫زیره‌پلو‬                                               ‫پخت ‌هپیاز‬

                          ‫زیره‌پلو یکی از مقوی‌ترین و لذیذترین غذاهای‬            ‫غذای فوری مهمان خودمانی است که از سی ‌بزمینی‪،‬‬
                          ‫محلی کرمان است که با برنج‪ ،‬زیره سیاه یا مخلوط زیره‬                           ‫پیاز و تخ ‌ممرغ درست م ‌یشود‪.‬‬

                                                   ‫سیاه و سبز درست می‌شود‪.‬‬                     ‫کباب زرگری‬

                     ‫‪65‬‬                                                          ‫از دیگر غذاهای شهر کرمان است که شباهت زیادی‬
                                                                                 ‫به کباب تابه‌ای دارد ولی روش و مراحل پخت آن با‬

                                                                                                          ‫کباب تابه‌ای فرق می کند‪.‬‬
                                                                                 ‫طرز تهیه این غذا بدین شکل است که ابتدا گوشت‬
                                                                                 ‫چرخ کرده را سرخ کرده و سپس باید با پیاز داغ و‬
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72