Page 52 - فصلنامه فرهنگی -خبری - شماره پانزدهم
P. 52
شماره چهاردهم :زمستان 1400
مرغ ،کبک و تیهوی سرخ شده در روغن همراه با گردول معرفي خوراک و پوشاک
پلو ،کباب قارچ کوهی ،خورشت کرفس ،کنگر کوهی و
کنگر و ماست و دلمه کوفته شور از دیگر غذاهای محلی برای تهیه گردول از برنج یا ارزن پخته شده ،دوغ
کردستان است .البته این غذاها امروزه در استان کردستان
کمتر تهیه میشود و غذاهای مصرفی مانند غذاهای همراه با مغز گردو و گیاهان معطر استفاده م یشود.
معمول و رایج نقاط کشور است. ترخینه
فرآوردههای لبنی ازجمله زازی (دوغ جوشانیده)،
لور (دوغ جوشانیده و بریده) ،سه رتو (خامه و سرشیر) و در تهیه ترخینه از برنج یا گندم پخته شده همراه
کشک نیز ارجمله خوراک یهای این استان ب هشمار م یروند.
با ادویه و ترشی استفاده م یشود .این نوع خوراک در
شوروا
فصول سرد مورد استفاده قرار میگیرد.
غذای مخصوص تهیدستان و فقراست و از برنج،
ارزن با عدس آب پز تهیه م یشود. دوخین یا آش گزنه
گرماو این غذا از گندم و جو پخته شده در دوغ همراه با
گیاهان معطر مانند پونه ،کاکوتی ،گزنه و برگ شلغم تهیه
م یشود.
یتیمچه
برای تهیه غذای یتیمچه از گوشت گوسفند ،حبوبات
و سبزی استفاده م یشود.
آش کردی (په رشتین)
آش کردی با گندم خیسانیده شده خشک و بلغور
تهیه م یشود.
بریان یا کباب کردی
خوراکی گرماو مخصوص خانوادههای فقیر و از این غذا بیشتر در جش نها و یا برای پذیرایی از
تهیدست است که با بلغور آب پز تهیه میشود. مهمانان استفاده میشود .این خوراک بیشتر در بین
دامداران ،عشایر و شکارچیان رواج دارد .برای تهیه
لو آن بزغاله چندماهه (کهره) ،را ذبح کرده و در چند قطعه
بزرگ به سیخ دراز آهنی و یا چوبی م یکشند و بر روی
پلویی است آمیخته با رشتهای از خمیر گندم که قبل ًا آتش کباب م یکنند .این کباب از گوشت کبک ،تیهو و
سرخ شده و در مشک نگهداری میشود.
سایر پرندگان شکاری نیز تهیه م یشود.
شلکی َنه
نان محلی ویژه کردستان است که گاهی بهعنوان
نوعی غذای سنتی در مهمانیها تهیه میشود .برای پخت
این نوع نان از آرد گندم ،نمک ،شکر ،زرده تخم مرغ و
روغن محلی یا کره استفاده میشود .شلکینه معمول ًا بر
روی ساج پخته میشود و طعم بسیار مطبوعی دارد .طرز
تهیه و پخت این نوع نان سنتی بدین صورت است که
50