Page 52 - فصلنامه فرهنگی -خبری - شماره پانزدهم
P. 52

‫شماره چهاردهم‪ :‬زمستان ‪1400‬‬

‫مرغ‪ ،‬کبک و تیهوی سرخ شده در روغن همراه با‬                                 ‫گردول‬                                ‫معرفي خوراک و پوشاک‬
‫پلو‪ ،‬کباب قارچ کوهی‪ ،‬خورشت کرفس‪ ،‬کنگر کوهی و‬
‫کنگر و ماست و دلمه کوفته شور از دیگر غذاهای محلی‬         ‫برای تهیه گردول از برنج یا ارزن پخته شده‪ ،‬دوغ‬
‫کردستان است‪ .‬البته این غذاها امروزه در استان کردستان‬
‫کمتر تهیه می‌شود و غذاهای مصرفی مانند غذاهای‬                 ‫همراه با مغز گردو و گیاهان معطر استفاده م ‌یشود‪.‬‬

                    ‫معمول و رایج نقاط کشور است‪.‬‬                           ‫ترخینه‬
‫فرآورد‌ههای لبنی ازجمله زازی (دوغ جوشانیده)‪،‬‬
‫لور (دوغ جوشانیده و بریده)‪ ،‬سه رتو (خامه و سرشیر) و‬      ‫در تهیه ترخینه از برنج یا گندم پخته شده همراه‬
‫کشک نیز ارجمله خوراک ‌یهای این استان ب ‌هشمار م ‌یروند‪.‬‬
                                                         ‫با ادویه و ترشی استفاده م ‌یشود‪ .‬این نوع خوراک در‬
                  ‫شوروا‬
                                                                       ‫فصول سرد مورد استفاده قرار می‌گیرد‪.‬‬
‫غذای مخصوص تهیدستان و فقراست و از برنج‪،‬‬
                  ‫ارزن با عدس آب پز تهیه م ‌یشود‪.‬‬                    ‫دوخین یا آش گزنه‬

                  ‫گرماو‬                                  ‫‌ این غذا از گندم و جو پخته شده در دوغ همراه با‬

                                                         ‫گیاهان معطر مانند پونه‪ ،‬کاکوتی‪ ،‬گزنه و برگ شلغم تهیه‬

                                                                                                  ‫م ‌یشود‪.‬‬

                                                                          ‫یتیمچه‬

                                                         ‫برای تهیه غذای یتیمچه از گوشت گوسفند‪ ،‬حبوبات‬

                                                                                   ‫و سبزی استفاده م ‌یشود‪.‬‬

                                                                   ‫آش کردی (په رشتین)‬

                                                         ‫آش کردی با گندم خیسانیده شده خشک و بلغور‬

                                                                                              ‫تهیه م ‌یشود‪.‬‬

                                                                    ‫بریان یا کباب کردی‬

‫خوراکی گرماو مخصوص خانواد‌ههای فقیر و‬                    ‫از این غذا بیشتر در جش ‌نها و یا برای پذیرایی از‬
       ‫تهیدست است که با بلغور آب پز تهیه می‌شود‪.‬‬         ‫مهمانان استفاده می‌شود‪ .‬این خوراک بیشتر در بین‬
                                                         ‫دامداران‪ ،‬عشایر و شکارچیان رواج دارد‪ .‬برای تهیه‬
                    ‫‌لو‬                                  ‫آن بزغاله چندماهه (کهره)‪ ،‬را ذبح کرده و در چند قطعه‬
                                                         ‫بزرگ به سیخ دراز آهنی و یا چوبی م ‌یکشند و بر روی‬
‫پلویی است آمیخته با رشته‌ای از خمیر گندم که قبل ًا‬       ‫آتش کباب م ‌یکنند‪ .‬این کباب از گوشت کبک‪ ،‬تیهو و‬
             ‫سرخ شده و در مشک نگهداری می‌شود‪.‬‬
                                                                       ‫سایر پرندگان شکاری نیز تهیه م ‌یشود‪.‬‬
                 ‫شلکی َنه‬

‫نان محلی ویژه کردستان است که گاهی به‌عنوان‬
‫نوعی غذای سنتی در مهمانی‌ها تهیه می‌شود‪ .‬برای پخت‬
‫این نوع نان از آرد گندم‪ ،‬نمک‪ ،‬شکر‪ ،‬زرده تخم مرغ و‬
‫روغن محلی یا کره استفاده می‌شود‪ .‬شلکینه معمول ًا بر‬
‫روی ساج پخته می‌شود و طعم بسیار مطبوعی دارد‪ .‬طرز‬
‫تهیه و پخت این نوع نان سنتی بدین صورت است که‬

                                                                                                               ‫‪50‬‬
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57