Page 53 - فصلنامه فرهنگی -خبری - شماره پانزدهم
P. 53
شماره چهاردهم :زمستان 1400
معرفي خوراک و پوشاک انگشت به هم م یچسبانند .نان آماده شده را بر روی ساج ابتدا آرد ،نمک و شکر را داخل ظرفی ریخته و سپس
گذاشته و م یپزند .البته اگر به ساج دسترسی نبود ،این نوع ب هتدریج شیر را به آن اضافه کرده و هم م یزنند .میزان
نان در داخل تابه نیز قابل طبخ است .بعد از پخته شدن هم زدن باید به حدی باشد که مایه آن غلیظ شود .بعد
هر دو طرف نان ،لایه نازکی از کره و یا روغن حیوانی از اینکه مایه به این مرحله رسید ،زردههای تخممرغ را
به آن اضافه میکنند .بعد از اضافه کردن زردههای تخم
بر روی آن م یزنند. مرغ دوباره باید مایه را ب ههم زد و گلولههای آن را صاف
کرد .در ادامه لایه نازکی از مایه را داخل تابه همراه با کره
برساق سرخ میکنند .در انتها بعد از قرار دادن تمامی نانهای
پخته شده روی هم دوباره بر روی آنها روغن حیوانی و
یا کره ذوب شده م یریزند.
َکه لا نَه
برساق از جمله نانهای محلی کردستان است و بیشتر که لانه از جمله نانهای بسیار رایج منطقه کردستان
در سنندج پخته میشود .این نان بیشتر برای نوب تهای است که با فرا رسیدن فصل بهار توسط اهالی پخته م یشود.
صبحانه و یا عصرانه پخته میشود .مواد لازم جهت تهیه این نان نیز همانند شلکینه در فهرست سوغاتیهای استان
این نان عبار تاند از :آرد گندم ،شیر ،زرده تخم مرغ، کردستان جای م یگیرد .کلانه را بیشتر ب هصورت غذایی
روغن ،شکر ،وانیل و نمک. خانگی و در مهمانیهای فامیلی م یپزند.
ابتدا آرد ،نمک و شکر را با روغن مخلوط کرده و مواد لازم برای پخت این نوع نان ساده عبارتند از:
هم م یزنند .سپس شیر را اضافه کرده و ورز م یدهند آرد ،آب ،نمک ،پیچک یا پیازچه و کره .در ابتدا پیازچه
تا خمیر صاف و یکدست شود .خمیر بایستی یکی تازه و یا پیچک را کامل ًا خرد میکنند .آرد گندم و نمک
دو ساعت به همین حالت گذاشته شود .روشهای سرخ را بهمنظور درست کردن چانههای خمیر ،مخلوط م یکنند.
کردن در مناطق مختلف متفاوت است .در بعضی مناطق خمیر تهیه شده نباید زیاد چسبناک و یا خشک باشد.
میزان خمیر برداشته شده به اندازه یک کف دست و یا چانههای خمیر گرفته شده را با وردنه پهن و بهمیزان
بیشتر است و در بعضی مناظق نیز خمیر را بهصورت مورد نظر نازک م یکنند .سپس مقداری از پیازچه و یا
گلولهای در داخل روغن گذاشته و سرخ میکنند .این پیچک خرد شده را در نیمی از آن پاشیده و نیم دیگر
نوع نان هما نطور که ذکر شد ب هعنوان یک وعده غذایی آن را بر روی آن قرار م یدهند و کنارههای خمیر را با
کامل استفاده نمیشود و معمول ًا در نوب تهایی همانند
صبحانه و یا عصرانه مصرف م یشود .البته ناگفته نماند که
توشه اصلی پسرهایی که از مناطق مختلف کردستان عازم
خدمت سربازی میشوند ،برساق است .سابق رسم بر این
51