Page 53 - فصلنامه فرهنگی -خبری - شماره پانزدهم
P. 53

‫شماره چهاردهم‪ :‬زمستان ‪1400‬‬

‫معرفي خوراک و پوشاک‬  ‫انگشت به هم م ‌یچسبانند‪ .‬نان آماده شده را بر روی ساج‬         ‫ابتدا آرد‪ ،‬نمک و شکر را داخل ظرفی ریخته و سپس‬
                     ‫گذاشته و م ‌یپزند‪ .‬البته اگر به ساج دسترسی نبود‪ ،‬این نوع‬     ‫ب ‌هتدریج شیر را به آن اضافه کرده و هم م ‌یزنند‪ .‬میزان‬
                     ‫نان در داخل تابه نیز قابل طبخ است‪ .‬بعد از پخته شدن‬           ‫هم زدن باید به حدی باشد که مایه آن غلیظ شود‪ .‬بعد‬
                     ‫هر دو طرف نان‪ ،‬لایه نازکی از کره و یا روغن حیوانی‬            ‫از اینکه مایه به این مرحله رسید‪ ،‬زرد‌ههای تخم‌مرغ را‬
                                                                                  ‫به آن اضافه می‌کنند‪ .‬بعد از اضافه کردن زرد‌ههای تخم‬
                                                   ‫بر روی آن م ‌یزنند‪.‬‬            ‫مرغ دوباره باید مایه را ب ‌ههم زد و گلوله‌های آن را صاف‬
                                                                                  ‫کرد‪ .‬در ادامه لایه نازکی از مایه را داخل تابه همراه با کره‬
                                       ‫برساق‬                                      ‫سرخ می‌کنند‪ .‬در انتها بعد از قرار دادن تمامی نان‌های‬
                                                                                  ‫پخته شده روی هم دوباره بر روی آنها روغن حیوانی و‬

                                                                                                           ‫یا کره ذوب شده م ‌یریزند‪.‬‬

                                                                                                   ‫َکه لا نَه‬

                          ‫برساق از جمله نان‌های محلی کردستان است و بیشتر‬          ‫که لانه از جمله نان‌های بسیار رایج منطقه کردستان‬
                          ‫در سنندج پخته می‌شود‪ .‬این نان بیشتر برای نوب ‌تهای‬      ‫است که با فرا رسیدن فصل بهار توسط اهالی پخته م ‌یشود‪.‬‬
                          ‫صبحانه و یا عصرانه پخته می‌شود‪ .‬مواد لازم جهت تهیه‬      ‫این نان نیز همانند شلکینه در فهرست سوغاتی‌های استان‬
                          ‫این نان عبار ‌تاند از‪ :‬آرد گندم‪ ،‬شیر‪ ،‬زرده تخم مرغ‪،‬‬     ‫کردستان جای م ‌یگیرد‪ .‬کلانه را بیشتر ب ‌هصورت غذایی‬

                                                  ‫روغن‪ ،‬شکر‪ ،‬وانیل و نمک‪.‬‬                      ‫خانگی و در مهمانی‌های فامیلی م ‌یپزند‪.‬‬
                          ‫ابتدا آرد‪ ،‬نمک و شکر را با روغن مخلوط کرده و‬            ‫مواد لازم برای پخت این نوع نان ساده عبارتند از‪:‬‬
                          ‫هم م ‌یزنند‪ .‬سپس شیر را اضافه کرده و ورز م ‌یدهند‬       ‫آرد‪ ،‬آب‪ ،‬نمک‪ ،‬پیچک یا پیازچه و کره‪ .‬در ابتدا پیازچه‬
                          ‫تا خمیر صاف و یک‌دست شود‪ .‬خمیر بایستی یکی‬               ‫تازه و یا پیچک را کامل ًا خرد می‌کنند‪ .‬آرد گندم و نمک‬
                          ‫دو ساعت به همین حالت گذاشته شود‪ .‬روش‌های سرخ‬            ‫را به‌منظور درست کردن چانه‌های خمیر‪ ،‬مخلوط م ‌یکنند‪.‬‬
                          ‫کردن در مناطق مختلف متفاوت است‪ .‬در بعضی مناطق‬           ‫خمیر تهیه شده نباید زیاد چسبناک و یا خشک باشد‪.‬‬
                          ‫میزان خمیر برداشته شده به اندازه یک کف دست و یا‬         ‫چانه‌های خمیر گرفته شده را با وردنه پهن و به‌میزان‬
                          ‫بیشتر است و در بعضی مناظق نیز خمیر را به‌صورت‬           ‫مورد نظر نازک م ‌یکنند‪ .‬سپس مقداری از پیازچه و یا‬
                          ‫گلوله‌ای در داخل روغن گذاشته و سرخ می‌کنند‪ .‬این‬         ‫پیچک خرد شده را در نیمی از آن پاشیده و نیم دیگر‬
                          ‫نوع نان هما ‌نطور که ذکر شد ب ‌هعنوان یک وعده غذایی‬     ‫آن را بر روی آن قرار م ‌یدهند و کناره‌های خمیر را با‬
                          ‫کامل استفاده نمی‌شود و معمول ًا در نوب ‌تهایی همانند‬
                          ‫صبحانه و یا عصرانه مصرف م ‌یشود‪ .‬البته ناگفته نماند که‬
                          ‫توشه اصلی پسرهایی که از مناطق مختلف کردستان عازم‬
                          ‫خدمت سربازی می‌شوند‪ ،‬برساق است‪ .‬سابق رسم بر این‬

                     ‫‪51‬‬
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58