Page 54 - فصلنامه فرهنگی -خبری - شماره پانزدهم
P. 54
شماره چهاردهم :زمستان 1400
اورامان ب هصورت دیگری باشد .نا نها در مناطق مختلف بود که هرگاه پسری از خانوادهای عازم خدمت میشد، معرفي خوراک و پوشاک
دارای نا مهای مخصوص به خود هستند .مانند نان تیری، مادر خانواده شب قبل از اعزام مقداری برساق را پخته
ساجی ،شاتَه و ...ب هعنوان مثال در مناطق اورامانات نان بهعنوان توشه سفر همراه پسر قرار م یدانند (البته هنوز
مخصوص بسیار نازکی پخته م یشود که به نان اورامی این رسم در میان بعضی خانوادهها همچنان ادامه دارد).
مشهور است .البته متأسفانه امروزه روش پخت نان در یکی دیگر از مناسب تهایی که این نوع نان را م یپزند ایام
مناطق مختلف روستایی استان به روش سنتی گذشته که با
استفاده از تنور بوده ب هتدریج در حال از بین رفتن است و ماه مبارک رمضان است.
در بسیاری از مناطق شاهد رواج استفاده از نا نهای ماشینی
کولی َره
شهری در این مناطق روستایی هستیم.
یکی دیگر از نانهای سنتی رایج در منطقه کردستان
شیرین یجات کولیره است .روش پخت کولیره شباهت زیادی به پخت
نان بربری دارد و بدین صورت است که پس از تهیه
استان کردستان نیز همانند سایر نقاط ایران چانههای خمیر آن را با وردنه به اندازه کافی نازک و پهن
شیرینیهای خاص خود را دارد که سوغات استان را نیز م یکنند و سپس روی آن سیاوله (سیاه دانه) پاشیده و به
تشکیل میدهد .از جمله معروفترین این شیرینیجات جداره تنور م یچسپانند تا پخته شود .بعد از درآوردن
میتوان به :شیرینی کنجد ،نان برنجی ،بادام سوخته، از تنور روی آن را با کره یا روغن چرب میکنند .البته
باسلق ،کماج ،نان کاک ،نان خرمایی و حلوای سوهانی روش پخت ،ابعاد و اندازه و نیز افزودنیهای دیگر به
خمیر این نان در مناطق مختلف کردستان متفاوت بوده
اشاره کرد. و همین تفاو تها باعث تقسیم شدن این نوع نان به انواع
از میان شیرینیهای یاد شده ب هنظر میرسد ،مهمترین متفاوت نظیر کولیره پنجه کشی و کولیره گر َده شده است.
آنها شیرینی کنجد باشد که در دو نوع شکری و گزانگبین پخت کولیره بیشتر مربوط به مناطق روستایی بوده
تهیه میشود .این نوع شیرینی بیشتر خاص شهر سنندج ولی امروزه با دایر شدن نانوای یهایی تنوری در نقاط
است .روش تهیه این شیرینی خوشمزه بدین صورت
است که بعد از بو دادن کنجد خام ،شربت انگبین را به آن شهری استان ،پخت انواع این نان رایج شده است.
اضافه کرده و با وردنه پهن م یکنند .بعد از پهن و مسطح تفاو تهای جغرافیایی در قسم تهای مختلف استان
شدن به اندازه مورد نظر ،آن را در اندازههای متفاوت کردستان باعث شده که هر منطقه (ب هویژه مناطق روستایی)
نان مخصوص به خود را داشته باشد .نانی که در روستاهای
برش داده و آماده عرضه م یکنند. منطقه قروه و بیجار پخته م یشود ممکن است در منطقه
از دیگر شیرین یهایی که معمول ًا در گذشته در قناد یها
52