Page 51 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 51

‫شماره دهم‪ :‬زمستان ‪1399‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬                              ‫معرفی استان ایلام‬

                         ‫همچنیـن ایـن اسـتان جایـگاه دوم منابـع نفـت و‬       ‫اسـتان ایالم بـه مرکزیـت شـهر ایالم در باختر‬

                         ‫و در ناحیـه‌ای کوهسـتانی و نیمـه گـرم کشـور ایران جایـگاه سـوم منابـع گاز کشـور را در اختیـار دارد‪.‬‬

                         ‫قـرار گرفتـه‌ و تقریبـ ًا پوشـش جنگلـی دارد‪ .‬شـمال اسـتان ایالم بـه همـراه اسـتان خوزسـتان دارای‬

                         ‫اسـتان دارای اقلیم کوهسـتانی اسـت اما در جنوب آن طولانی‌تریـن مـرز بین‌المللـی بـا کشـور عـراق‬

                         ‫دشـت‌های وسـیع وجـود دارد‪‌.‬اسـتان ایالم از غرب اسـت‪ .‬بـر اسـاس پژوه ‌شهـای انجام شـده در اسـتان‪،‬‬
                         ‫بـا کشـور عـراق‪ ،‬از جنوب بـا اسـتان خوزسـتان‪ ،‬از درصـد گوی ‌شوران‪ُ  ‬کـردی‪ ‬در ایالم ‪ 79/6‬درصـد‪،‬‬

                         ‫شـرق با اسـتان لرستان و از شـمال با اسـتان کرمانشاه گو ‌یشـوران‪ ‬لک‪ 6/1 ‬درصـد‪‌ ،‬گوی ‌شوران‪ ‬لـر‪10/7 ‬‬

                         ‫همسـایه اسـت‪ .‬بیش از نود درصـد منابع نفتـی و گاز درصـد و سـایر ‪ 1/8‬درصد تعیین شـده‌اسـت‪ .‬در ایلام‬

                         ‫غـرب کشـور و یـازده درصـد منابـع شـناخته شـده عشـایر کـرد‪ ،‬لـر و لک چنـان بـا هـم درآمیخت ‌هاند که‬

                         ‫شناسـایی آنان آسـان نیسـت‪.‬‬                          ‫نفـت و گاز ایـران در اسـتان ایلام قـرار دارد‪.‬‬

                                                 ‫شیرینی و نان‌های محلی‬

                         ‫مردم استان ایلام نیز همچون سایر استان‌های کشور برای سفر تهیه م ‌یکردند‪ .‬مواد تهیه خمیر شیرینی‪ :‬آرد‪،‬‬

                         ‫در سالیان دراز غذاهای منحصربه‌فرد خود را به‌وجود روغن حیوانی محلی‪ ،‬تخم‌مرغ‪ ،‬شکر‪ ،‬رازیانه‪ ،‬زرد‌چوبه‬

                         ‫آورده‌اند و به این ترتیب سهمی مهم در رنگین کردن و زیره است‪ .‬این خمیر را ب ‌هصورت دلخواه شکل داده و‬

                                                 ‫در روغن سرخ م ‌یکنند‪.‬‬       ‫سفره بزرگ ایرانی داشته‌اند‪.‬‬
                         ‫َشله‌کینه‬
                                                                             ‫در این جستار ابتدا به معرفی تعدادی از شیرینی‌ها‬

                         ‫شل ‌هکینه یکی دیگر از شیرینی‌های مقوی و پرانرژی‬     ‫و نان‌های محلی می‌پردازیم و سپس به‌صورت مختصر‬

                         ‫سنتی استان ایلام است که همانند بسیاری از نان‌ها و‬   ‫بخشی از غذاهای محلی را توضیح خواهیم داد‪.‬‬
                                                                             ‫بژی برساق‬
                         ‫شیرینی‌های استانی با قرار دادن روی ساج طبخ می‌شود‪.‬‬

                         ‫بژ ‌یبرساق یکی از مهمترین شیرینی‌هایی است که از بانوان ایلامی‪ ،‬این خوراکی سنتی را با ترکیب موادی‬

                         ‫قدیم‌الایام زنان ایلامی برای عروسی‌ها‪ ،‬اعیاد و آذوقه‌ای همچون آرد‪ ،‬آب جوش‪ ،‬رازیانه‪ ،‬زیره‪ ،‬زعفران‪ ،‬نمک‬

                     ‫‪49‬‬
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56