Page 51 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 51
شماره دهم :زمستان 1399
معرفی خوراک و پوشاک معرفی استان ایلام
همچنیـن ایـن اسـتان جایـگاه دوم منابـع نفـت و اسـتان ایالم بـه مرکزیـت شـهر ایالم در باختر
و در ناحیـهای کوهسـتانی و نیمـه گـرم کشـور ایران جایـگاه سـوم منابـع گاز کشـور را در اختیـار دارد.
قـرار گرفتـه و تقریبـ ًا پوشـش جنگلـی دارد .شـمال اسـتان ایالم بـه همـراه اسـتان خوزسـتان دارای
اسـتان دارای اقلیم کوهسـتانی اسـت اما در جنوب آن طولانیتریـن مـرز بینالمللـی بـا کشـور عـراق
دشـتهای وسـیع وجـود دارد.اسـتان ایالم از غرب اسـت .بـر اسـاس پژوه شهـای انجام شـده در اسـتان،
بـا کشـور عـراق ،از جنوب بـا اسـتان خوزسـتان ،از درصـد گوی شورانُ کـردی در ایالم 79/6درصـد،
شـرق با اسـتان لرستان و از شـمال با اسـتان کرمانشاه گو یشـوران لک 6/1 درصـد ،گوی شوران لـر10/7
همسـایه اسـت .بیش از نود درصـد منابع نفتـی و گاز درصـد و سـایر 1/8درصد تعیین شـدهاسـت .در ایلام
غـرب کشـور و یـازده درصـد منابـع شـناخته شـده عشـایر کـرد ،لـر و لک چنـان بـا هـم درآمیخت هاند که
شناسـایی آنان آسـان نیسـت. نفـت و گاز ایـران در اسـتان ایلام قـرار دارد.
شیرینی و نانهای محلی
مردم استان ایلام نیز همچون سایر استانهای کشور برای سفر تهیه م یکردند .مواد تهیه خمیر شیرینی :آرد،
در سالیان دراز غذاهای منحصربهفرد خود را بهوجود روغن حیوانی محلی ،تخممرغ ،شکر ،رازیانه ،زردچوبه
آوردهاند و به این ترتیب سهمی مهم در رنگین کردن و زیره است .این خمیر را ب هصورت دلخواه شکل داده و
در روغن سرخ م یکنند. سفره بزرگ ایرانی داشتهاند.
َشلهکینه
در این جستار ابتدا به معرفی تعدادی از شیرینیها
شل هکینه یکی دیگر از شیرینیهای مقوی و پرانرژی و نانهای محلی میپردازیم و سپس بهصورت مختصر
سنتی استان ایلام است که همانند بسیاری از نانها و بخشی از غذاهای محلی را توضیح خواهیم داد.
بژی برساق
شیرینیهای استانی با قرار دادن روی ساج طبخ میشود.
بژ یبرساق یکی از مهمترین شیرینیهایی است که از بانوان ایلامی ،این خوراکی سنتی را با ترکیب موادی
قدیمالایام زنان ایلامی برای عروسیها ،اعیاد و آذوقهای همچون آرد ،آب جوش ،رازیانه ،زیره ،زعفران ،نمک
49