Page 52 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 52

‫شماره دهم‪ :‬زمستان ‪1399‬‬                           ‫معرفی خوراک و پوشاک‬

‫و مقداری روغن محلی (دان)‪ ،‬خمیری نرم و تقریب ًا نان‬

                              ‫آبکی تهیه کرده و با په ‌نکردن روی ساج به طبخ آن‬
                              ‫م ‌یپردازند‪ .‬این شیرینی سنتی‪ ،‬به‌دلیل برخورداری از‬
                              ‫ارزش غذایی بالا‪ ،‬بسیار پرانرژی است‪ .‬شل ‌هکینه م ‌یتواند‬
                              ‫جایگزین مناسبی برای وعده ناهار کودکان و نوجوانان‬

                                                       ‫در حال رشد محسوب شود‪.‬‬

                                           ‫ُکله ُکنجی‬

‫روش پخت نان‌های محلی ایلام‪ ،‬همچنان به‌صورت‬               ‫استفاده از خرما در طبخ و تهیه‌ انواع نان‌ها و‬
                                                         ‫شیرینی‌های اصیل و سنتی ایرانی بسیار مطلوب‪ ،‬پسندیده‬
‫سنتی انجام می‌شوند و در تهیه آن هیچ ماده مضر و روش‬       ‫و نمایانگر ارزش غذایی بالا و فرهنگ غذایی سالم‬
‫غی ‌رطبیعی استفاده نمی‌شود‪ .‬معمول ًا برای پخت نان از‬     ‫پیشینیان است‪ .‬کله‌کنجی از شیرینی‌های بومی و محلی‬
                                                         ‫استان ایلام با استفاده از خرمای خشک (ژی) و کنجد‬
‫وسیله‌ای گرد و فلزی به نام ساج استفاده م ‌یکنند که بر‬    ‫تهیه می‌شود‪ .‬طبق اظهارات بانوان ایلامی‪ ،‬سخت‌ترین‬
                                                         ‫بخش تهیه‌ این خوراک بومی‪ ،‬کوبیدن این ماده اصلی و‬
‫روی آتش گذاشته می‌شود و خمیر آماده شده بر روی‬            ‫ارزشمند درون وسیله‌ای به نام چالگ میه‌کت است که‬
                                                         ‫به انرژی و قدرت نسبت ًا زیادی نیاز دارد‪ .‬هرچند امروزه‬
‫آن پهن می‌شود‪ .‬از انواع نان در این استان می‌توان به نان‬  ‫بانوان ایلامی از چرخ‌گوشت استفاده می‌کنند‪ .‬از دیگر‬
                                                         ‫نکات مهم در آماده‌سازی کله‌کنجی‪ ،‬عمل آمدن صحیح‬
‫ساجی‌‪ ،‬نان پپگ‪ ،‬نان فتیر‪ ،‬نان کزگه‪ ،‬نان شل کین‪ ،‬نان‬      ‫و روغن انداختن آن است که تنها با کوبیدن مواد اولیه‬
                                                         ‫می‌توان نتیجه مطلوب و مورد نظر را به‌دست آورد‪.‬‬
                   ‫تنوری و نان پنج ‌هکش اشاره کرد‪.‬‬       ‫مهمترین دلیل مصرف این شیرینی‪ ،‬انرژی فوق‌العاد ‌ه‬
                                                         ‫و عدم حضور چربی‌های مضری است که اغلب در اکثر‬
                ‫نان پپگ‬
                                                                          ‫شیرینی‌های دیگر مشاهده می‌شود‪.‬‬
‫برای تهیه این نوع نان آرد‪ ،‬پیاز و آب مخلوط‬

‫می‌شوند و خمیر در انداز‌ههای بزرگ زیر خاکستر‬

                                  ‫گذاشته می‌شود‪.‬‬

                 ‫‪ ‬نان فتیر‬

‫نوعی نان بدون خمیر‌مایه است و برای تهیه آن آرد‪،‬‬

‫آب و نمک مخلوط می‌شوند و بر روی ساچ پهن می‌شود‪.‬‬

                ‫نان ساجی‬

‫طبـق فرهنـگ غذایی مردم کشـور ایـران‪ ،‬حضور‬

‫همیشـگی نـان در سـفره‌های خانـوار‪ ،‬به‌دلیـل برکت‬

‫و رحمتـی اسـت کـه ایـن مـاده غذایـی همـراه خود‬

‫مـی‌آورد‪ .‬حرمتـی سـتودنی کـه بـا در نظـر گرفتـن‬

‫ارزش غذایـی آن‪ ،‬دو چنـدان جلـوه می‌کنـد‪ .‬تنـوع‬

‫شـگفت‌انگیزی از نان‌هـای محلـی و بومی در سراسـر‬

                                                                                                                ‫‪50‬‬
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57