Page 52 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 52
شماره دهم :زمستان 1399 معرفی خوراک و پوشاک
و مقداری روغن محلی (دان) ،خمیری نرم و تقریب ًا نان
آبکی تهیه کرده و با په نکردن روی ساج به طبخ آن
م یپردازند .این شیرینی سنتی ،بهدلیل برخورداری از
ارزش غذایی بالا ،بسیار پرانرژی است .شل هکینه م یتواند
جایگزین مناسبی برای وعده ناهار کودکان و نوجوانان
در حال رشد محسوب شود.
ُکله ُکنجی
روش پخت نانهای محلی ایلام ،همچنان بهصورت استفاده از خرما در طبخ و تهیه انواع نانها و
شیرینیهای اصیل و سنتی ایرانی بسیار مطلوب ،پسندیده
سنتی انجام میشوند و در تهیه آن هیچ ماده مضر و روش و نمایانگر ارزش غذایی بالا و فرهنگ غذایی سالم
غی رطبیعی استفاده نمیشود .معمول ًا برای پخت نان از پیشینیان است .کلهکنجی از شیرینیهای بومی و محلی
استان ایلام با استفاده از خرمای خشک (ژی) و کنجد
وسیلهای گرد و فلزی به نام ساج استفاده م یکنند که بر تهیه میشود .طبق اظهارات بانوان ایلامی ،سختترین
بخش تهیه این خوراک بومی ،کوبیدن این ماده اصلی و
روی آتش گذاشته میشود و خمیر آماده شده بر روی ارزشمند درون وسیلهای به نام چالگ میهکت است که
به انرژی و قدرت نسبت ًا زیادی نیاز دارد .هرچند امروزه
آن پهن میشود .از انواع نان در این استان میتوان به نان بانوان ایلامی از چرخگوشت استفاده میکنند .از دیگر
نکات مهم در آمادهسازی کلهکنجی ،عمل آمدن صحیح
ساجی ،نان پپگ ،نان فتیر ،نان کزگه ،نان شل کین ،نان و روغن انداختن آن است که تنها با کوبیدن مواد اولیه
میتوان نتیجه مطلوب و مورد نظر را بهدست آورد.
تنوری و نان پنج هکش اشاره کرد. مهمترین دلیل مصرف این شیرینی ،انرژی فوقالعاد ه
و عدم حضور چربیهای مضری است که اغلب در اکثر
نان پپگ
شیرینیهای دیگر مشاهده میشود.
برای تهیه این نوع نان آرد ،پیاز و آب مخلوط
میشوند و خمیر در اندازههای بزرگ زیر خاکستر
گذاشته میشود.
نان فتیر
نوعی نان بدون خمیرمایه است و برای تهیه آن آرد،
آب و نمک مخلوط میشوند و بر روی ساچ پهن میشود.
نان ساجی
طبـق فرهنـگ غذایی مردم کشـور ایـران ،حضور
همیشـگی نـان در سـفرههای خانـوار ،بهدلیـل برکت
و رحمتـی اسـت کـه ایـن مـاده غذایـی همـراه خود
مـیآورد .حرمتـی سـتودنی کـه بـا در نظـر گرفتـن
ارزش غذایـی آن ،دو چنـدان جلـوه میکنـد .تنـوع
شـگفتانگیزی از نانهـای محلـی و بومی در سراسـر
50