Page 55 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 55
شماره دهم :زمستان 1399
معرفی خوراک و پوشاک آبگوشت بامیه قلـه ماسـوا یکـی دیگـر از غذاهـای ایالم و
عشـایر ایـن منطقه اسـت که همچـون سـایر غذاهای
آبگوشـت بامیـه ،آبگوشـت مخصـوص اسـتان عشـایری از ترکیـب محصـولات دامـی و سـبزیجات
ایالم اسـت کـه ترکیبـات آن بـا آبگوشـت ایرانـی کوهـی تهیـه میشـود .قلـه ماسـوا غذایـی سـنگین،
شـناخته شـده قـدری متفـاوت اسـت. مقـوی و خوشـمزه اسـت.
ایلامیهـا بـرای طبـخ آبگوشـت خـاص خـود، بـرای تهیـه این غـذا ،کلـه و پاچـه گوسـفند یا بز
گوشـت گوسـفند ،بامیـه ،پیـاز ،گوجهفرنگـی و ادویه را بهصـورت کامـل میپزنـد ،سـپس بـرای طعمدادن
بـه آن ،دوغ ،ادویـه و سـبزیجات محلـی ،مثـل نعنا و
را همـراه بـا هـم میپزنـد. پونـه کوهـی اضافـه میکننـد .در مرحلـه دیگـر این
به این ترتیب یکی دیگر از انواع آبگوش تهای مـواد همـراه باهـم پختـه میشـوند و به ایـن ترتیب
ایرانی تهیه میشود .ایلام یها ترجیح م یدهند آبگوشت
قلـه ماسـوای عشـایر ایالم آماده میشـود.
بامیه مخصوص خود را با طعمی تند بپزند.
کوفته سیرابی (کفته سیرابی شیردان)
َمکش
ایلامیهـا روش خـاص خـود را در تهیـه کوفتـه
مکـش غذایـی گیاهـی اسـت که بـرای تهیـه آن دارنـد .آنهـا بـرای پخـت کوفتـه مخصـوص ایـن
از برنـج عنربـو همـراه بـا پیـاز ،ادویه و سـبزیجات اسـتان ،سـیرابی و شـیردان را چـرخ میکننـد و بـا
محلـی پختـه اسـتفاده میشـود .سـپس بـه آن آلـو
بخـارا ،کشـمش و پیـاز داغ اضافـه میکننـد .معمـول ًا اضافـه کـردن تخممـرغ ،پیـاز ،ادویـه و سـبزیجات
مـردم اسـتان ایلام ،ایـن غـذا را همچون سـایر پلوها معطـر مثـل پونـه ،ترخـون ،نعنـا و آویشـن ترکیبی
میپزنـد امـا گاهـی ایـن غـذا کمـی آبدارتـر تهیـه
میشـود کـه در این صـورت بـه آن زلگـه میگویند. خـاص درسـت میکننـد.
ایـن مواد ابتدا در روغن سـرخ و سـپس در سـس
53 مخصـوص کوفتـه پختـه میشـوند و بـه ایـن ترتیب
کوفتـه سـیرابی کـه از بهتریـن غذاهـای ایلام اسـت،
آمـاده میشـود .بعضـی از ایلامیها ترجیـح میدهند
در ترکیـب ایـن غذا از گوشـت گوسـفند یا مـرغ نیز
اسـتفاده کننـد .امـا شـکل سـنتی ایـن غـذا تنهـا بـا
اسـتفاده از سـیرابی و شـیردان تهیـه میشـود.