Page 55 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 55

‫شماره دهم‪ :‬زمستان ‪1399‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬                     ‫آبگوشت بامیه‬                            ‫قلـه ماسـوا یکـی دیگـر از غذاهـای ایالم و‬
                                                                                ‫عشـایر ایـن منطقه اسـت که همچـون سـایر غذا‌های‬
                          ‫آبگوشـت بامیـه‪ ،‬آبگوشـت مخصـوص اسـتان‬                 ‫عشـایری از ترکیـب محصـولات دامـی و سـبزیجات‬
                          ‫ایالم اسـت کـه ترکیبـات آن بـا آبگوشـت ایرانـی‬        ‫کوهـی تهیـه می‌شـود‪ .‬قلـه ماسـوا غذایـی سـنگین‪،‬‬

                                       ‫شـناخته شـده قـدری متفـاوت اسـت‪.‬‬                                ‫مقـوی و خوشـمزه اسـت‪.‬‬
                          ‫ایلامی‌هـا بـرای طبـخ آبگوشـت خـاص خـود‪،‬‬              ‫بـرای تهیـه این غـذا‪ ،‬کلـه و پاچـه گوسـفند یا بز‬
                          ‫گوشـت گوسـفند‪ ،‬بامیـه‪ ،‬پیـاز‪ ،‬گوجه‌فرنگـی و ادویه‬     ‫را به‌صـورت کامـل می‌پزنـد‪ ،‬سـپس بـرای طعم‌دادن‬
                                                                                ‫بـه آن‪ ،‬دوغ‪ ،‬ادویـه و سـبزیجات محلـی‪ ،‬مثـل نعنا و‬
                                                  ‫را همـراه بـا هـم می‌پزنـد‪.‬‬   ‫پونـه کوهـی اضافـه می‌کننـد‪ .‬در مرحلـه دیگـر این‬
                          ‫به این ترتیب یکی دیگر از انواع آبگوش ‌تهای‬            ‫مـواد همـراه باهـم پختـه می‌شـوند و به ایـن ترتیب‬
                          ‫ایرانی تهیه می‌شود‪ .‬ایلام ‌یها ترجیح م ‌یدهند آبگوشت‬
                                                                                        ‫قلـه ماسـوای عشـایر ایالم آماده می‌شـود‪.‬‬
                                      ‫بامیه مخصوص خود را با طعمی تند بپزند‪.‬‬
                                                                                    ‫کوفته سیرابی (کفته سیرابی شیردان)‬
                                            ‫َمکش‬
                                                                                ‫ایلامی‌هـا روش خـاص خـود را در تهیـه کوفتـه‬
                          ‫مکـش غذایـی گیاهـی اسـت که بـرای تهیـه آن‬             ‫دارنـد‪ .‬آنهـا بـرای پخـت کوفتـه مخصـوص ایـن‬
                          ‫از برنـج عنربـو همـراه بـا پیـاز‪ ،‬ادویه و سـبزیجات‬    ‫اسـتان‪ ،‬سـیرابی و شـیردان را چـرخ می‌کننـد و بـا‬
                          ‫محلـی پختـه‌ اسـتفاده می‌شـود‪ .‬سـپس بـه آن آلـو‬
                          ‫بخـارا‪ ،‬کشـمش و پیـاز داغ اضافـه می‌کننـد‪ .‬معمـول ًا‬  ‫اضافـه کـردن تخم‌مـرغ‪ ،‬پیـاز‪ ،‬ادویـه و سـبزیجات‬
                          ‫مـردم اسـتان ایلام‪ ،‬ایـن غـذا را همچون سـایر پلوها‬    ‫معطـر مثـل پونـه‪ ،‬ترخـون‪ ،‬نعنـا و آویشـن ترکیبی‬
                          ‫می‌پزنـد امـا گاهـی ایـن غـذا کمـی آبدارتـر تهیـه‬
                          ‫می‌شـود کـه در این صـورت بـه آن زلگـه می‌گویند‪.‬‬                               ‫خـاص درسـت می‌کننـد‪.‬‬
                                                                                ‫ایـن مواد ابتدا در روغن سـرخ و سـپس در سـس‬
                     ‫‪53‬‬                                                         ‫مخصـوص کوفتـه پختـه می‌شـوند و بـه ایـن ترتیب‬
                                                                                ‫کوفتـه سـیرابی کـه از بهتریـن غذاهـای ایلام اسـت‪،‬‬
                                                                                ‫آمـاده می‌شـود‪ .‬بعضـی از ایلامی‌ها ترجیـح می‌دهند‬
                                                                                ‫در ترکیـب ایـن غذا از گوشـت گوسـفند یا مـرغ نیز‬
                                                                                ‫اسـتفاده کننـد‪ .‬امـا شـکل سـنتی ایـن غـذا تنهـا بـا‬

                                                                                      ‫اسـتفاده از سـیرابی و شـیردان تهیـه می‌شـود‪.‬‬
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60