Page 56 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 56
دندهپلو شماره دهم :زمستان 1399 معرفی خوراک و پوشاک
خورش ترهکوهی
ایلامیهـا بـرای تهیـه دندهپلـو ،گوشـت دنـده را ترهکوهی گیاهی پرخاصیت است که در فصل بهار
همـراه بـا ادویـه سـرخ میکنند تـا طعم و بویـی بهتر ب هصورت وحشی میروید .ایلام یها معتقدند که خورش
بگیـرد .سـپس آن را کف قابلمـهای قـرار میدهند و ترهکوهی رقیب سرسختی برای قورم هسبزی است
بـر روی آن برنـج آبکشیشـده میریزنـد و این مواد چرا که از لحاظ ترکیب و رنگ ،شباهت بسیاری بین
همـراه با هـم دم کشـیده میشـوند .دنـده در حقیقت این دو غذای سنتی مشاهده میشود .آشپزها و بانوان
بهعنـوان تهدیـگ پختـه میشـود و بـه ایـن ترتیـب کدبانوی استان با استفاده از مواد غذایی همچون گوشت
گوسفندی ،لپه (در صورت تمایل میتوان از لوبیا قرمز
دندهپلـو آمـاده میشـود. یا لوبیا سفید نیز استفاده کرد) ،روغن حیوانی ،ترهکوهی،
رب گوجهفرنگی ،پیاز ،نمک ،فلفل ،زردچوبه و ادویه
ُکپه ایلامی مخصوص بومی ،به تهیه و طبخ خورش ترهکوهی محلی
م یپردازند .ترهکوهی را با نام ماس بلبله هم میشناسند که
کپـه غذایی اسـت که مشـابه آن در برخی کشـورها
از جملـه کشـورهای عربی تهیـه م یشـود و معمول ًا آن نام این گیاه در گویش گیلانی است.
را بـا نـام ِکبه میشناسـند .اما کپـه ایلام با مـوادی تهیه
میشـود کـه آن را تبدیـل بـه یـک غـذای مخصوص جگروز (جگروهز) ایلامی
اسـتان میکنـد .مـاده اصلی در طبـخ کپه ایلامـی ،برنج
عنبربـو اسـت .ایلامیهـا معتقدنـد ،ایـن برنج بـا هیچ برای تهیه جگروز ،جگر گوسفند قدری روی آتش
ترکیـب یا حتـی انواع دیگـر برنـج ،قابـل جایگزینی کباب میشود و سپس روی آن لایهای وز کشیده م یشود.
نیسـت .از آنجایـی کـه برنـج عنبربـو ایلامـی را تنها وز پردهای است که بر روی سیرابی گوسفند قرار دارد و
در همیـن اسـتان میتـوان یافـت ،پیشـنهاد م یشـود بافتی چرب دارد .با کشیدن این لایه بر روی جگر و
در سـفر بـه ایلام شـانس امتحان کـردن این غـذا را از کباب کردن این دو با هم ،چربی وز بر روی جگر آب
دسـت ندهید. میشود و به این ترتیب جگروز ایلامی آماده م یشود.
54