Page 56 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 56

‫دنده‌پلو‬                                                             ‫شماره دهم‪ :‬زمستان ‪1399‬‬                            ‫معرفی خوراک و پوشاک‬

                                                            ‫خورش تره‌کوهی‬

‫ایلامی‌هـا بـرای تهیـه دنده‌پلـو‪ ،‬گوشـت دنـده را‬            ‫تره‌کوهی گیاهی پرخاصیت است که در فصل بهار‬
‫همـراه بـا ادویـه سـرخ می‌کنند تـا طعم و بویـی بهتر‬         ‫ب ‌هصورت وحشی می‌روید‪ .‬ایلام ‌یها معتقدند که خورش‬
‫بگیـرد‪ .‬سـپس آن را کف قابلمـه‌ای قـرار می‌دهند و‬            ‫تره‌کوهی رقیب سرسختی برای قورم ‌هسبزی است‬
‫بـر روی آن برنـج آبکشی‌شـده می‌ریزنـد و این مواد‬            ‫چرا که از لحاظ ترکیب و رنگ‪ ،‬شباهت بسیاری بین‬
‫همـراه با هـم دم کشـیده می‌شـوند‪ .‬دنـده در حقیقت‬            ‫این دو غذای سنتی مشاهده می‌شود‪ .‬آشپزها و بانوان‬
‫به‌عنـوان ته‌دیـگ پختـه می‌شـود و بـه ایـن ترتیـب‬           ‫کدبانوی استان با استفاده از مواد غذایی همچون گوشت‬
                                                            ‫گوسفندی‪ ،‬لپه (در صورت تمایل می‌توان از لوبیا قرمز‬
                         ‫دنده‌پلـو آمـاده می‌شـود‪.‬‬          ‫یا لوبیا سفید نیز استفاده کرد)‪ ،‬روغن حیوانی‪ ،‬تره‌کوهی‪،‬‬
                                                            ‫رب‌ گوجه‌فرنگی‪ ،‬پیاز‪ ،‬نمک‪ ،‬فلفل‪ ،‬زردچوبه و ادویه‬
                ‫ُکپه ایلامی‬                                 ‫مخصوص بومی‪ ،‬به تهیه و طبخ خورش تره‌کوهی محلی‬
                                                            ‫م ‌یپردازند‪ .‬تره‌کوهی را با نام ماس بلبله هم می‌شناسند که‬
‫کپـه غذایی اسـت که مشـابه آن در برخی کشـورها‬
‫از جملـه کشـورهای عربی تهیـه م ‌یشـود و معمول ًا آن‬                          ‫نام این گیاه در گویش گیلانی است‪.‬‬
‫را بـا نـام ِکبه می‌شناسـند‪ .‬اما کپـه ایلام با مـوادی تهیه‬
‫می‌شـود کـه آن را تبدیـل بـه یـک غـذای مخصوص‬                        ‫جگروز (جگر‌وه‌ز) ایلامی‬
‫اسـتان می‌کنـد‪ .‬مـاده اصلی در طبـخ کپه ایلامـی‪ ،‬برنج‬
‫عنبربـو اسـت‪ .‬ایلامی‌هـا معتقدنـد‪ ،‬ایـن برنج بـا هیچ‬        ‫برای تهیه جگروز‪ ،‬جگر گوسفند قدری روی آتش‬
‫ترکیـب یا حتـی انواع دیگـر برنـج‪ ،‬قابـل جایگزینی‬            ‫کباب می‌شود و سپس روی آن لایه‌ای وز کشیده م ‌یشود‪.‬‬
‫نیسـت‪ .‬از آنجایـی کـه برنـج عنبربـو ایلامـی را تنها‬         ‫وز پرده‌ای است که بر روی سیرابی گوسفند قرار دارد و‬
‫در همیـن اسـتان می‌تـوان یافـت‪ ،‬پیشـنهاد م ‌یشـود‬           ‫بافتی چرب دارد‪ .‬با کشیدن این لایه بر روی جگر و‬
‫در سـفر بـه ایلام شـانس امتحان کـردن این غـذا را از‬         ‫کباب کردن این دو با هم‪ ،‬چربی وز بر روی جگر آب‬

                                   ‫دسـت ندهید‪.‬‬               ‫می‌شود و به این ترتیب جگروز ایلامی آماده م ‌یشود‪.‬‬

                                                                                                                       ‫‪54‬‬
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61