Page 54 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 54

‫شماره دهم‪ :‬زمستان ‪1399‬‬

                ‫گوجه‌پونه‬                             ‫طبـخ این نـوع آش ترخینـه‪ ،‬هفت روز زمـان می‌برد‪.‬‬        ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
                                                      ‫برای درسـت کردن ترخینه شـمینه ابتدا شـلم ‌(‌سـبزی‬
‫مـردم اسـتان ایالم به‌دلیـل اقلیـم کوهسـتانی این‬      ‫محلـی) و ریشـه آن را بایـد بـه قطعـات بسـیار ریـز‬
‫اسـتان علاقـه زیـادی بـه اسـتفاده از پونـه (در زبان‬   ‫خـرد کـرده و بـه آن گوجه‌فرنگـی رسـیده و رنـده‬
                                                      ‫شـده‪ ،‬سـبزیجات معطـر ماننـد ترخـون و نعنـا‪ ،‬پیاز‪،‬‬
            ‫محلـی‪ :‬پینـه) در غذاهـای خـود دارند‪.‬‬      ‫مایـه خمیـر‪ ،‬فلفـل و زردچوبـه اضافـه کـرد‪ .‬ترکیب‬
‫گوجه‌پونـه غذایی سـاده و خوشـمزه اسـت که از‬           ‫بـه دسـت آمـده را باید بـه مـدت چهـار روز دور از‬
‫ترکیـب پونه کوهـی‪ ،‬گوجه‌فرنگی‪ ،‬پیاز‪ ،‬کـره‪ ،‬نمک‪،‬‬       ‫آفتـاب نگـه داشـت و سـپس بـه آن گندم خردشـده‬
‫فلفـل و زردچوبـه تهیـه می‌شـود‪ .‬بـرای آماده‌کـردن‬
‫ایـن غـذا ابتدا پیـاز را بـا مقداری کـره تفـت داده و‬       ‫اضافـه کـرده تـا مواد بـه شـکل خمیـر درآید‪.‬‬
‫پـس از طلایـی شـدن‪ ،‬گوجه‌هـای خـرد شـده را بـه‬        ‫بـرای طبـخ آش ترخینـه‌‪ ،‬چنـد تکـه از ترخینـه‬
‫آن اضافـه مـی نماینـد‪ .‬پـس از اینکـه آب گوجه‌هـا‬      ‫جامـد را به همـراه ماش پخته و پوسـت‌کنده شـده در‬
‫کشـیده شـد‪ ،‬پونـه و ادویه‌جـات بـه غـذا اضافـه‬        ‫آب جـوش می‌ریزنـد و بـا پیـاز داغ سـرو می‌کننـد‪.‬‬
‫می‌شـود‪ .‬ایـن غـذا به‌دلیل وجود سـبزی معطـر پونه‪،‬‬     ‫ترخینـه در بهمن‌مـاه سـال ‪ 1397‬به شـماره ‪ ۱۷۷۱‬در‬
‫بسـیار خـوش عطر و بو اسـت و محبوبیـت زیادی در‬         ‫فهرسـت ناملموس آثار ملی کشـور ثبت شـده اسـت‪.‬‬

                             ‫بیـن ایلامی‌هـا دارد‪.‬‬                    ‫ِشله امیری‬
‫گوجه‌پونـه معمـول ًا بـه همـراه نـان تازه و سـبزی‬
                                                      ‫یکـی از غذاهـای خوشـمزه ایلام ‌یهـا‪ ،‬شـله امیری‬
                          ‫خوردن سـرو می‌شـود‪.‬‬         ‫اسـت کـه با مـاش تهیه م ‌یشـود‪ .‬مـاش ب ‌هدلیل داشـتن‬
                                                      ‫فیبـر زیـاد بـرای مصـرف کـودکان و میانسـالان عالی‬
       ‫قله ماسوا (کل ‌هپاچه با کشک)‬                   ‫اسـت‪ .‬ایـن غـذا در فصل سـرما تهیـه و طبخ م ‌یشـود‪.‬‬
                                                      ‫این خـوراک محلـی ب ‌هدلیـل طبیعت گـرم در درمان‬
                                                      ‫سـرماخوردگی بسـیار مؤثـر بـوده و اغلـب ب ‌هعنـوان‬
                                                      ‫غـذای دارویـی مـورد اسـتفاده اکثـر خانواد‌ههـای این‬
                                                      ‫اسـتان قرار م ‌یگیرد‪ .‬مـاش‪ ،‬برنج محلی (برنـج عنبربو)‪،‬‬
                                                      ‫پیـاز‪ ،‬روغـن محلی‪ ،‬نمـک و فلفل ترکیبات شـله امیری‬

                                                                                ‫مشـهور ایلام ‌یها اسـت‪.‬‬

                                                                                                             ‫‪52‬‬
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59