Page 53 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 53
شماره دهم :زمستان 1399
معرفی خوراک و پوشاک یکی از معروفترین و خوشمزهترین غذاهای استان کشـور مشـاهده میشـود کـه در نـوع خـود قابـل
ایلام ،بابایاری یا َع َدساو است .این غذا نوعی عدسی سـتایش اسـت .در اسـتان ایالم نیـز هماننـد تمامی
است که به روش مخصوص ایلامیها تهیه و طبخ م یشود مناطـق کشـور ،عطـر نانهای محلـی و سـنتی ،هوش
و ب هدلیل تهیه شدن از عدس ،بسیار غذای سالم و مفیدی از سـر هـر غذا دوسـت و علاقهمنـد بـه خوراکیهای
برای همه بهویژه کودکان است و ارزش غذایی بالایی اصیـل ایرانـی میبـرد .نـان سـاجی کـه بـه نـان
دارد .برای تهیه عدسی (بابایاری) به عدس ،روغن،پیا ز، محلـی نیـز شـهرت دارد ،یکـی از خوشـمزهترین و
خوشعطرتریـن نانهایـی اسـت کـه توسـط بانـوان
نمک ،فلفل و رب گوج هفرنگی نیاز است. و مـادران هنرمنـد ایـن خطـه از کشـور تهیـه و مورد
آش تَرخینه اسـتفاده قـرار میگیـرد.
آنهـا با ترکیب مـوادی همچـون آرد ،نمک ،آب و
با فـرا رسـیدن فصـل تابسـتان و برداشـت گندم و مایـه خمیـر ،خمیـری نرم و لطیـف بهدسـت آورده و
سـایر غلات ،مـردم اسـتان ایالم نیـز همچون سـایر بـا قراردادن روی وسـیلهای به نام سـاج (نوعـی تنور)،
اسـتانهای غرب کشـور شـروع بـه ذخیره مـواد کرده بـه طبـخ آن م یپردازنـد .به همیـن دلیل اسـت که این
تـا در زمسـتان اسـتفاده کنند. نـان محلی ،به نان سـاجی شـهرت یافته اسـت.
ترخینـه بـه غـذای آبکـی گفتـه میشـود کـه از
دوغ تخمیـر شـده بهدسـت میآیـد و بهعلـت دارا حلوای بگل
بـودن طبـع گـرم و انـواع ویتامینهـا ،در فصل سـرما
برای درمـان سرماخوردگی اسـتفاده میشـود و فصـل این حلوا از خرمای مرغوب و كشك خرد شده تهیه
م یشود .ابتدا هست ههای خرما را جدا كرده و با روغن
حیوانی مخلوط و سپس بگل (كشك) خیس شده را به
آن اضافه کرده و با دست ورز م یدهند تا خمیر نرم و
ی كدستی به دست بیاید و آماده خوردن شود.
این شیرینی را در گذشته و در مسافر تهای كوهستانی
و عشایری به خاطر انرژی فراوان آن مصرف م یكردند.
بابایاری( َع َدساو )
زمسـتان جایـگاه خاصی در سـفره غذایی مـردم دارد.
این آش دلچسـب و سـنتی بـه دو مزه و طعـم مختلف
تهیـه میشـود :دوئینـه (ترخینـه بـا دوغ) و شـمینه
(ترخینـه بـا درصـد گندم بیشـتر).
آش ترخینه شـمینه ،بسـیار ترشمـزه اسـت و
مـواد تشـکیلدهنده آن ،دوغ و گنـدم پوسـتکنده
شـده ،مقداری سـبزیجات معطر ،نمک و فلفل اسـت.
51