Page 53 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره دهم
P. 53

‫شماره دهم‪ :‬زمستان ‪1399‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬  ‫یکی از معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهای استان‬             ‫کشـور مشـاهده می‌شـود کـه در نـوع خـود قابـل‬
                     ‫ایلام‪ ،‬بابایاری یا َع َ‌دساو است‪ .‬این غذا نوعی عدسی‬      ‫سـتایش اسـت‪ .‬در اسـتان ایالم نیـز هماننـد تمامی‬
                     ‫است که به روش مخصوص ایلامی‌ها تهیه و طبخ م ‌یشود‬         ‫مناطـق کشـور‪ ،‬عطـر نان‌های محلـی و سـنتی‪ ،‬هوش‬
                     ‫و ب ‌هدلیل تهیه شدن از عدس‪ ،‬بسیار غذای سالم و مفیدی‬      ‫از سـر هـر غذا دوسـت و علاقه‌منـد بـه خوراکی‌های‬
                     ‫برای همه به‌ویژه کودکان است و ارزش غذایی بالایی‬          ‫اصیـل ایرانـی می‌بـرد‪ .‬نـان سـاجی کـه بـه نـان‬
                     ‫دارد‪ .‬برای تهیه عدسی (بابایاری) به عدس‪ ،‬روغن‪‌،‬پیا ‌ز‪،‬‬    ‫محلـی نیـز شـهرت دارد‪ ،‬یکـی از خوشـمزه‌ترین و‬
                                                                              ‫خوش‌عطرتریـن نان‌هایـی اسـت کـه توسـط بانـوان‬
                                 ‫نمک‪ ،‬فلفل و رب گوج ‌هفرنگی نیاز است‪.‬‬         ‫و مـادران هنرمنـد ایـن خطـه از کشـور تهیـه و مورد‬

                                    ‫آش تَرخینه‬                                                         ‫اسـتفاده قـرار می‌گیـرد‪.‬‬
                                                                              ‫آنهـا با ترکیب مـوادی همچـون آرد‪ ،‬نمک‪ ،‬آب و‬
                     ‫با فـرا رسـیدن فصـل تابسـتان و برداشـت گندم و‬            ‫مایـه خمیـر‪ ،‬خمیـری نرم و لطیـف به‌دسـت آورده و‬
                     ‫سـایر غلات‪ ،‬مـردم اسـتان ایالم نیـز همچون سـایر‬          ‫بـا قراردادن روی وسـیله‌ای به نام سـاج (نوعـی تنور)‪،‬‬
                     ‫اسـتان‌های غرب کشـور شـروع بـه ذخیره مـواد کرده‬          ‫بـه طبـخ آن م ‌یپردازنـد‪ .‬به همیـن دلیل اسـت که این‬

                                          ‫تـا در زمسـتان اسـتفاده کنند‪.‬‬             ‫نـان محلی‪ ،‬به نان سـاجی شـهرت یافته اسـت‪.‬‬
                     ‫ترخینـه بـه غـذای آبکـی گفتـه می‌شـود کـه از‬
                     ‫دوغ تخمیـر شـده به‌دسـت می‌آیـد و به‌علـت دارا‬                          ‫‌حلوای بگل‬
                     ‫بـودن طبـع گـرم و انـواع ویتامین‌هـا‪ ،‬در فصل سـرما‬
                     ‫برای‪ ‬درمـان سرم‌اخوردگی‪ ‬اسـتفاده می‌شـود و فصـل‬          ‫این حلو‌ا از خرمای مرغوب و كشك خرد شده تهیه‬
                                                                              ‫م ‌یشود‪ .‬ابتدا هست ‌ههای خرما را جدا كرده و با روغن‬
                                                                              ‫حیوانی مخلوط و سپس بگل (كشك) خیس شده را به‬
                                                                              ‫آن اضافه کرده و با دست ورز م ‌یدهند تا خمیر نرم و‬

                                                                                       ‫ی ‌كدستی به دست بیاید و آماده خوردن شود‪.‬‬
                                                                              ‫این شیرینی را در گذشته و در مسافر ‌‌تهای كوهستانی‬
                                                                               ‫و عشایری به خاطر انرژی فراوان آن مصرف م ‌یكردند‪.‬‬

                                                                                          ‫بابایاری( َع َ‌دساو )‬

                          ‫زمسـتان جایـگاه خاصی در سـفره غذایی مـردم دارد‪.‬‬
                          ‫این آش دلچسـب و سـنتی بـه دو مزه و طعـم مختلف‬
                          ‫تهیـه می‌شـود‪ :‬دوئینـه (ترخینـه بـا دوغ) و شـمینه‬

                                            ‫(ترخینـه بـا درصـد گندم بیشـتر)‪.‬‬
                          ‫آش ترخینه‪ ‬شـمینه‪ ،‬بسـیار ترش‌مـزه اسـت و‬
                          ‫مـواد تشـکیل‌دهنده آن‪ ،‬دوغ و گنـدم پوسـت‌کنده‬
                          ‫شـده‪ ،‬مقداری سـبزیجات معطر‪ ،‬نمک و فلفل اسـت‪.‬‬

                     ‫‪51‬‬
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58