Page 56 - فصلنامه فرهنگی_خبری شماره یازدهم
P. 56

‫شماره یازدهم‪ :‬بهار ‪1400‬‬

           ‫نان شیرین و نان زرد‬                                             ‫نان‌ها‬                                 ‫معرفی خوراک و پوشاک‬

‫ایـن نان‌هـا بیشـتر در عیـد فطـر یـا اعیـاد دیگـر‬        ‫نان در سفره مردم این دیار همواره نشانه برکت‬
‫تهیـه می‌شـود‪ .‬نان شـیرین ترکیبی از آرد گندم‪ ،‬شـکر‬
‫و زنجبیـل اسـت‪ .‬ویژگـی ایـن نان شـیرین و سـفید و‬         ‫خداوند است و جایگاه ویژهای دارد‪ .‬نان‌ها در استان‬
‫نـازک بودن آن اسـ ‌ت‪ .‬مـواد تشـکیل دهنده نـان زرد‬
‫زنجبیل‪ ،‬سـیاه دانه‪ ،‬خسـرو‌دار‪ ،‬زردچوبه‪‌،‬شـیره خرما‪،‬‬      ‫بوشهر مانند سایر غذاها تنوع و ویژگی خاص دارند‪.‬‬
‫نمـک و آرد اسـت که بعـد از پهن کـردن آن با ابزاری‬
‫بـه نـام تیـر روی صفحه تختـه‌ای به نـام خـون آن را‬       ‫نان محلی پخت شده در این استان مقوی و سازگار با‬
‫روی تابـه م ‌یپزنـد و سـپس تـا م ‌یزننـد‪ .‬مانـدگاری‬
‫ایـن نان‌هـا نیـز تقریبـ ًا زیـاد اسـت و مـردم به‌عنوان‬  ‫شرایط آب و هوایی استان بوده و دارای کمترین دور‬

          ‫شـیرینی عیـد هـم از آن اسـتفاده می‌کنند‪.‬‬       ‫ریز و قابل نگهداری طولانی مدت است‪ .‬انواع نان در‬

                  ‫کماج‬                                   ‫این استان عبارتند از‪ :‬نان گرده‪ ،‬نان بل‌بل‪ ،‬کماچ ‪ ،‬نان‬

‫کمـاج از خوشـمزه‌ترین نان‌هـا در اسـتان بوشـهر‬                                       ‫شیرین و نان زرد و‪....‬‬
‫اسـت کـه بیشـتر بـرای افطـار مـاه مبـارک رمضـان‬
‫اسـتفاده می‌شـود‪ .‬ترکیبات این نان در اسـتان بوشـهر‬                        ‫نان گرده‬
‫بـا سـایر مناطـق کشـور تفـاوت دارد و شـامل آرد‪،‬‬
‫شـکر‪ ،‬تخم مـرغ‪ ،‬مایـه خمیـر‪ ،‬روغن و آب اسـت‪.‬‬             ‫یکـی از نا ‌نهـای محلـی اسـتان بوشـهر که بیشـتر‬
‫در گذشـته‌ای نزدیـک‪ ،‬کمـاچ بومـی بوشـهر یکی از‬
‫بهتریـن غذاهـای مشـهور بوشـهر بـود امـا بـه مرور‬         ‫در زمسـتان و مـاه مبـارک رمضـان پختـه م ‌یشـود‪،‬‬
‫زمـان در حـال دور شـدن از سـفره‌های مردم اسـت‪.‬‬
                                                         ‫ِگـ ِرده نـام دارد‪ .‬ایـن نـان در مناطـق مختلف اسـتان با‬
                                                         ‫ترکیبـات مختلفی در تنـور ِگلی پخته یا در روغن سـرخ‬
                                                         ‫م ‌یشـود‪ .‬در برخـی نقـاط اسـتان‪ ،‬ایـن نـان را بـا آرد‬
                                                         ‫گنـدم‪ ،‬آب‪ ،‬خرمـا و کنجـد م ‌یپزنـد و مقـدار خرمایش‬
                                                         ‫آن چنان نیسـت که شـیرین شـود‪ .‬طـرز تهیه گـرده به‬
                                                         ‫ایـن ترتیب اسـت کـه خرمـا را در آب ولرم حـل و به‬
                                                         ‫آرد اضافـه م ‌یکنند‪ .‬ادوی ‌ههـای مورد نظـر و مایه خمیر‬
                                                         ‫حـل شـده در آب را هـم بـه ایـن ترکیـب م ‌یافزایند و‬
                                                         ‫خمیـر را در جایـی گـرم قـرار م ‌یدهنـد تـا جـا بیفتد‪.‬‬
                                                         ‫پـس از جـا افتـادن خمیـر آن را پهن کـرده و روی آن‬
                                                         ‫کنجد م ‌یپاشـند و سـورا ‌خهای کوچکـی روی آن ایجاد‬
                                                         ‫م ‌یکننـد‪ .‬ایـن نـوع نـان در فهرسـت آثـار ناملمـوس‬

                                                                       ‫اسـتان بوشـهر به ثبت رسـیده اسـت‪.‬‬

                                                                                                                  ‫‪54‬‬
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61