Page 54 - فصلنامه فرهنگی_خبری شماره یازدهم
P. 54
شماره یازدهم :بهار 1400
یتیمک بوشهری قلی هماهی معرفی خوراک و پوشاک
یکی از غذاهای سـنتی و بدون گوشـت بوشهری، قلی هماهی از غذاهای پرآوازه و خوشمزه بوشهر است
یتیمـک اسـت کـه بهدلیـل وجـود مـوادی همچون که با چاشنی ترشی به نام تمر هندی تهیه میشود .برای
لوبیـا چشـمبلبلـی ،ارزش غذایـی و رژیمـی بالایی تهیه قلیهماهی ،ابتدا پیاز و سیر را سرخ کرده سبزی ماهی
دارد .تمرهنـدی از مـواد اصلـی یتیمـک بـه همـراه یا گشنیز به آن افزوده و ماهی را روی آن سرخ میکنند.
بادمجـان طعمـی بسـیار لذیـذی ایجـاد میکنـد. ادویهجات فلفل و نمک و زردچوبه نیز به آن میافزایند.
ویژگـی اصلـی ایـن غـذا ماننـد اغلـب غذاهـای سپس آب تمرهندی و مقداری آرد به آن م یزنند و به
جنوبـی تنـدی آن اسـت .مـواد تشـکیلدهنده اصلی
یتیمـک شـامل بادمجـان ،لوبیـا چشـمبلبلی ،پیـاز و همراه برنج سرو م یکنند.
تمـر هندی اسـت .ایـن غذا بـا یتیمچه کـه در برخی
از نقـاط ایران بـه روشهـای مختلفی طبخ میشـود، دمپخت ماهی بوشهری (لخ لاخ)
تفـاوت دارد. لخلاخ از کلمه لخلخه ب همعنای بوی خوش م یآید .این
غذا از سواحل عربی خلی جفارس گرفته شده و در سواحل
آش پتیچغندر (چغندر بوشهری) ایران جا افتاده است .مردم محلی این دمی را با ماه یهایی
بـرای تهیـه ایـن آش که بـا چغنـدر ،لوبیا چشـم مثل هامور ،سنگسر ،سبیتی و سرخو تهیه م یکنند.
بلبلـی،تمرهنـدی ،سـبزیآشو ادویه تهیه میشـود، بـرای تهیـ ه ایـن غذای خوشـمزه عالوه بـر ماهی،
چغنـدر را پوسـت گرفتـه و بهصـورت مربعهـای از برنـج ،سـیر ،پیـاز ،کـره یـا روغن ،شـوید (شـبت)،
کوچـک (نگینـی) خـرد میکننـد .پیـاز را در روغـن تمرهنـدی و ادوی هجـات نیـز اسـتفاده م یکننـد .البتـه
تفـت میدهنـد سـپس سـیر کوبیـده و فلفـل قرمـز گاهـی در کنار آن شـوید ،گشـنیز و مقدار کمی شـنبلیله
بهعالوه سـبزی خرد شـده ،چغنـدر و نمـک ،فلفل و هـم در پخـت آن بـ هکار م یبرنـد .این پلو در بوشـهر از
ادویـه اضافـه میکنند .در مرحلـه بعدی مـاش و لوبیا
چشـم بلبلـی بـه همراه ۴تـا ۵لیـوان آب بـه مخلوط محبوبیـت زیـادی برخوردار اسـت.
اضافـه کنیـد .مـواد پـس از مغز پخـت شـدن ،کوبیده
میشـود و شـیره تمرهنـدی کـه با کمـک آب جوش 52
و چنـگ زدن بیـرون آمـده را بـه آن میفزاینـد و
مجـدداً بـا حـرارت کـم طبـخ میکنند.