Page 54 - فصلنامه فرهنگی_خبری شماره یازدهم
P. 54

‫شماره یازدهم‪ :‬بهار ‪1400‬‬

             ‫یتیمک بوشهری‬                                           ‫قلی ‌هماهی‬                               ‫معرفی خوراک و پوشاک‬

‫یکی از غذاهای سـنتی و بدون گوشـت بوشهری‪،‬‬            ‫قلی ‌هماهی از غذاهای پرآوازه و خوشمزه بوشهر است‬
‫یتیمـک اسـت کـه به‌دلیـل وجـود مـوادی همچون‬         ‫که با چاشنی ترشی به نام تمر هندی تهیه می‌شود‪ .‬برای‬
‫لوبیـا چشـم‌بلبلـی‪ ،‬ارزش غذایـی و رژیمـی بالایی‬     ‫تهیه قلیه‌ماهی‪ ،‬ابتدا پیاز و سیر را سرخ کرده سبزی ماهی‬
‫دارد‪ .‬تمرهنـدی از مـواد اصلـی یتیمـک بـه همـراه‬     ‫یا گشنیز به آن افزوده و ماهی را روی آن سرخ می‌کنند‪.‬‬
‫بادمجـان طعمـی بسـیار لذیـذی ایجـاد می‌کنـد‪.‬‬        ‫ادویه‌جات فلفل و نمک و زردچوبه نیز به آن می‌افزایند‪.‬‬
‫ویژگـی اصلـی ایـن غـذا ماننـد اغلـب غذاهـای‬         ‫سپس آب تمرهندی و مقداری آرد به آن م ‌یزنند و به‬
‫جنوبـی تنـدی آن اسـت‪ .‬مـواد تشـکیل‌دهنده‌‪ ‬اصلی‬
‫یتیمـک شـامل بادمجـان‪ ،‬لوبیـا چشـم‌بلبلی‪ ،‬پیـاز و‬                             ‫همراه برنج سرو م ‌یکنند‪.‬‬
‫تمـر هندی اسـت‪ .‬ایـن غذا بـا یتیمچه کـه در برخی‬
‫از نقـاط ایران بـه روش‌هـای مختلفی طبخ می‌شـود‪،‬‬           ‫دمپخت ماهی بوشهری (لخ لاخ)‬

                                   ‫تفـاوت دارد‪.‬‬     ‫لخلاخ از کلمه لخلخه ب ‌همعنای بوی خوش م ‌یآید‪ .‬این‬
                                                    ‫غذا از سواحل عربی خلی ‌جفارس گرفته شده و در سواحل‬
     ‫آش پتی‌چغندر (چغندر بوشهری)‬                    ‫ایران جا افتاده است‪ .‬مردم محلی این دمی را با ماه ‌یهایی‬

‫بـرای تهیـه ایـن آش که بـا چغنـدر‌‪ ‌،‬لوبیا چشـم‬           ‫مثل هامور‪ ،‬سنگسر‪ ،‬سبیتی و سرخو تهیه م ‌یکنند‪.‬‬
‫بلبلـی‌‪‌،‬تمرهنـدی‌‪ ،‬سـبزی‌آش‌و ادویه تهیه می‌شـود‪،‬‬  ‫بـرای تهیـ ‌ه ایـن غذای خوشـمزه عالوه بـر ماهی‪،‬‬
‫چغنـدر را پوسـت گرفتـه و به‌صـورت مربع‌هـای‬         ‫از برنـج‪ ،‬سـیر‪ ،‬پیـاز‪ ،‬کـره یـا روغن‪ ،‬شـوید (شـبت)‪،‬‬
‫کوچـک (نگینـی) خـرد می‌کننـد‪ .‬پیـاز را در روغـن‬     ‫تمرهنـدی و ادوی ‌هجـات نیـز اسـتفاده م ‌یکننـد‪ .‬البتـه‬
‫تفـت می‌دهنـد سـپس سـیر کوبیـده و فلفـل قرمـز‬       ‫گاهـی در کنار آن شـوید‪ ،‬گشـنیز و مقدار کمی شـنبلیله‬
‫به‌عالوه سـبزی خرد شـده‪ ،‬چغنـدر‌ و نمـک‌‪ ،‬فلفل و‬    ‫هـم در پخـت آن بـ ‌هکار م ‌یبرنـد‪ .‬این پلو در بوشـهر از‬
‫ادویـه اضافـه می‌کنند‪ .‬در مرحلـه بعدی مـاش و لوبیا‬
‫چشـم بلبلـی بـه همراه ‪ ۴‬تـا ‪ ۵‬لیـوان آب بـه مخلوط‬                   ‫محبوبیـت زیـادی برخوردار اسـت‪.‬‬
‫اضافـه کنیـد‪ .‬مـواد پـس از مغز پخـت شـدن‪ ،‬کوبیده‬
‫می‌شـود و شـیره تمرهنـدی کـه با کمـک آب جوش‬                                                                ‫‪52‬‬
‫و چنـگ زدن بیـرون آمـده را بـه آن می‌فزاینـد و‬

            ‫مجـدداً بـا حـرارت کـم طبـخ می‌کنند‪.‬‬
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59