Page 55 - فصلنامه فرهنگی_خبری شماره یازدهم
P. 55
شماره یازدهم :بهار 1400
معرفی خوراک و پوشاک شور ماهیپلو (میشور) قلیه میگو
بـرای تهیـه این غـذا ابتدا ماهـی شـور را به مدت میگـو در اسـتان بوشـهر بـه رو شهـای مختلـف و
سـه سـاعت در آب سـرد قـرار میدهنـد تا شـوری متنوعـی طبـخ و مصرف م یشـود کـه یکـی از بهترین
ماهـی گرفتـه شـود .سـپس برنجهـا را بـا شـوید آنهـا قلیـه میگـوی بوشـهری اسـت .روش تهیـه قلیه
آبکشـی کـرده و دم میدهنـد .ماهـی را در مقـداری میگـو شـبیه روش طبـخ قلیه ماهی اسـت ولـی به جای
روغن سـرخ کرده و کشـمش شسـته شـده میافزایند. ماهـی از میگـو اسـتفاده م یشـود.مـواد تشـکی لدهنده
در مرحلـه بعـد پودر لیمـو عمانی ،پیـاز داغ ،فلفل ایـن غذا ،سـبزی ماهی (گشـنیز ،شـنبلیله) ،میگو ،سـیر،
و زردچوبـه را بـه ماهـی و کشـمش تفـت داده شـده پیـاز ،تمرهنـدی ،آرد ،روغن و ادویه ماهی اسـت .البته
اضافـه میکننـد .ماهـی را میتـوان جداگانـه در کنار بـرای پخ تهـای مختلـف م یتـوان از گوج هفرنگـی،
برنج سـرو کـرد و یـا هنـگام دم دادن برنـج لابهلای
سـی بزمینی و رب گوج هفرنگـی هـم اسـتفاده کـرد.
آن ریخت.
مجبوس( مکبوس)
گمنه ( للک)
مجبوس غذای عربی ،متشکل از پلو با ادوی ههای
گمنـه یـا للـک (بلغورریـز دانـه گنـدم) دانههای مختلف همراه با مرغ یا ماهی است .این غذا محبوبیت
خرد شـده گنـدم هسـتند کـه در هنگام آسـیاب آرد زیادی در جنوب بوشهر دارد .برای تهیه این غذا پیاز را
نشـدهاند .مـواد اولیه غذا شـامل للـک یـا گمنـه، نگینی خرد کرده و تفت م یدهند .سپس سیر و سبزیجات
پیـاز و روغـن اسـت .گاهـی از گوجـه ،رب گوجـه، را به همراه زردچوبه اضافه کرده و رب گوج هفرنگی را به
لوبیـا چشـمبلبلی و شـوید خـرد شـده هـم اسـتفاده همراه گوج هفرنگی رنده شده اضافه م یکنند.پس از این
میکننـد کـه باعـث خـوش طعم شـدن آن میشـود. مرحله گوشت ماهی و آب را به مواد افزوده ،تا به جوش
للـک به جـای برنـج و نـان جایگزین شـده و مردم
بوشـهر ،معمـول ًا آن را بـا غذاهایـی همچـون ماهی آید و برنج را به آن م یافزایند تا مغز پخت شو د.
و میگـو و یـا قلیـه ماهـی و یـا بادمجـان مصـرف
میکننـد .
بـرای پختـن للـک ،بلغور بو داده شـده را بـه پیاز
داغ افـزوده و همـراه بـا آب میجوشـانند و ماننـد
برنـج دم میکننـد.
53