Page 55 - فصلنامه فرهنگی_خبری شماره یازدهم
P. 55

‫شماره یازدهم‪ :‬بهار ‪1400‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬                 ‫شور ماهی‌پلو (می‌شور)‬                                      ‫قلیه میگو‬

                          ‫بـرای تهیـه این غـذا ابتدا ماهـی شـور را به مدت‬      ‫میگـو در اسـتان بوشـهر بـه رو ‌شهـای مختلـف و‬
                          ‫سـه سـاعت در آب سـرد قـرار می‌دهنـد تا شـوری‬         ‫متنوعـی طبـخ و مصرف م ‌یشـود کـه یکـی از بهترین‬
                          ‫ماهـی گرفتـه شـود‪ .‬سـپس برنج‌هـا‌ را بـا شـوید‬       ‫آنهـا قلیـه میگـوی بوشـهری اسـت‪ .‬روش تهیـه قلیه‬
                          ‫آبکشـی کـرده و دم می‌دهنـد‪ .‬ماهـی را در مقـداری‬      ‫میگـو شـبیه روش طبـخ قلیه ماهی اسـت ولـی به جای‬
                          ‫روغن سـرخ کرده و کشـمش شسـته شـده می‌افزایند‪.‬‬        ‫ماهـی از میگـو اسـتفاده م ‌یشـود‪‌.‬مـواد تشـکی ‌لدهند‌ه‬
                          ‫در مرحلـه بعـد پودر لیمـو عمانی‌‪ ،‬پیـاز داغ‪ ،‬فلفل‬    ‫ایـن غذا‪ ،‬سـبزی ماهی (گشـنیز‪ ،‬شـنبلیله)‪ ،‬میگو‪ ،‬سـیر‪،‬‬
                          ‫و زردچوبـه را بـه ماهـی و کشـمش تفـت داده شـده‬       ‫پیـاز‪ ،‬تمرهنـدی‪ ،‬آرد‪ ،‬روغن و ادویه ماهی اسـت‪ .‬البته‬
                          ‫اضافـه می‌کننـد‪ .‬ماهـی را می‌تـوان جداگانـه در کنار‬  ‫بـرای پخ ‌تهـای مختلـف م ‌یتـوان از گوج ‌هفرنگـی‪،‬‬
                          ‫برنج سـرو کـرد و یـا هنـگام دم دادن برنـج لابه‌لای‬
                                                                                 ‫سـی ‌بزمینی و رب گوج ‌هفرنگـی هـم اسـتفاده کـرد‪.‬‬
                                                                ‫آن ریخت‪.‬‬
                                                                                           ‫مجبوس( مکبوس)‬
                                         ‫گمنه ( للک)‬
                                                                               ‫مجبوس غذای عربی‪ ،‬متشکل از پلو با ادوی ‌ههای‬
                          ‫گمنـه یـا للـک (بلغورریـز دانـه گنـدم) دانه‌های‬      ‫مختلف همراه با مرغ یا ماهی است‪ .‬این غذا محبوبیت‬
                          ‫خرد شـده گنـدم هسـتند کـه در هنگام آسـیاب آرد‬        ‫زیادی در جنوب بوشهر دارد‪ .‬برای تهیه این غذا پیاز را‬
                          ‫نشـده‌اند‪ .‬مـواد اولیه‌‪ ‬غذا‪ ‬شـامل للـک یـا گمنـه‪،‬‬    ‫نگینی خرد کرده و تفت م ‌یدهند‪ .‬سپس سیر و سبزیجات‬
                          ‫پیـاز و روغـن اسـت‪ .‬گاهـی از گوجـه‪ ،‬رب گوجـه‪،‬‬        ‫را به همراه زردچوبه اضافه کرده و رب گوج ‌هفرنگی را به‬
                          ‫لوبیـا چشـم‌بلبلی و شـوید خـرد شـده هـم اسـتفاده‬     ‫همراه گوج ‌هفرنگی رنده شده اضافه م ‌یکنند‪‌.‬پس از این‬
                          ‫می‌کننـد کـه باعـث خـوش طعم شـدن آن می‌شـود‪.‬‬         ‫مرحله گوشت ماهی و آب را به مواد افزوده‪ ،‬تا به جوش‬
                          ‫للـک به جـای برنـج و نـان جایگزین شـده و مردم‬
                          ‫بوشـهر‪ ،‬معمـول ًا آن را بـا غذاهایـی همچـون ماهی‬            ‫آید و برنج ‌را به آن م ‌یافزایند تا مغز پخت شو ‌د‪.‬‬
                          ‫و میگـو و یـا قلیـه ماهـی و یـا بادمجـان مصـرف‬

                                                                  ‫می‌کننـد ‪.‬‬
                          ‫بـرای پختـن للـک‪ ،‬بلغور بو داده شـده را بـه پیاز‬
                          ‫داغ افـزوده و همـراه بـا آب می‌جوشـانند و ماننـد‬

                                                         ‫برنـج دم می‌کننـد‪.‬‬
                     ‫‪53‬‬
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60