Page 57 - فصلنامه فرهنگی_خبری شماره یازدهم
P. 57

‫شماره یازدهم‪ :‬بهار ‪1400‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬       ‫غلیظ و کمی کشدار شد‪ ،‬گلاب را به آن اضافه کرده و بعد‬                   ‫نان ب ‌لبل‬
                          ‫از مدت ‪ ۲‬الی ‪ ۴‬دقیقه آن را از روی شعله برم ‌یدارند و‬
                                                                                ‫بل بل نان محلی بوشهری است که در استان خوزستان‬
                                                    ‫روی آن را تزیین می‌کنند‪.‬‬    ‫نیز پخت می‌شود‪ .‬این نان محلی از آرد گندم و خرما‪،‬‬
                                                                                ‫آب و انواع مختلفی تهیه می‌شود و طعم این نان‌ها بر‬
                                      ‫حلوای انگشت‌پیچ‬                           ‫حسب سبزی‌های درون آن فرق م ‌یکند‪ .‬انواع این نان‬
                                                                                ‫عبارت است از‪ :‬ساده‪ ،‬پیازی‪ ،‬تره‌ای‪ ،‬جیکه‌ای‪ ..‬برای‬
                          ‫حلوای انگشـت پیـچ یکی از شـیرینی‌های سـنتی‬            ‫تهیه آن‪ ،‬سبز ‌یهای معطر کوهی را وسط دو خمیر پهن‬
                          ‫و مشـهور بوشـهر اسـت کـه در مراسـم‌های مذهبـی‬
                          ‫و عزاداری‌هـا اسـتفاده می‌شـود‪‌ .‬ایـن حلـوا یکـی‬                          ‫کرده و نان را روی تابه م ‌‌یپزند‪.‬‬
                          ‫از شـیرینی‌های ثابـت سـفره‌های افطـار در بوشـهر‬
                          ‫اسـت که در تهیـه آن از آرد‪ ،‬شـکر‪ ،‬روغـن‪ ،‬گلاب‪،‬‬                   ‫شیرینی ها و دسرها‬
                          ‫آب و زعفـران اسـتفاده می‌شـود‪ .‬تفـاوت ایـن حلوا‬                          ‫نشا‬
                          ‫بـا حلواهـای معمولی این اسـت که در طبخ آن شـعله‬
                                                                                ‫نشا نوعی دسر شبیه ماقوت است که بیشتر در جنوب‬
                                ‫کـم اسـت و حلـوا در نهایت کشـدار می‌شـود‪.‬‬       ‫ایران و ب ‌هخصوص در بوشهر تهیه می‌شود‪ .‬نشا به علت‬
                                                                                ‫استفاده از موادی مشابه مواد اولیه ماقوت طعمی شبیه‬
                                       ‫حلوای َسر َد بُندو‬                       ‫آ ‌نها و البته بافتی لطیف‌تر دارد‪ .‬بوشهر ‌یها این دسر را‬
                                                                                ‫بیشتر در ماه مبارک رمضان آماده و سرو م ‌یکنند‪ .‬برای‬
                          ‫سـردبندو حلوایی بسـیار مقوی اسـت که از خرما‪،‬‬          ‫تهیه این دسر‪ ،‬ابتدا نشاسته را به همراه یک پیمانه آب‬
                          ‫کـره‪ ،‬للـک (بلغـور گنـدم) و دوغ تهیه می‌شـود‪ .‬ابتدا‬   ‫سرد درون ظرف ریخته و خوب به هم م ‌یزنند تا کامل ًا‬
                          ‫کـره را بـر روی حـرارت آب کـرده و سـپس گمنـه‬          ‫در آب حل شود‪‍ .‬سپس ظرف را روی شعله ملایم قرار‬
                          ‫(للـک) را بـه آن می‌افزاینـد تا بـا حرارت کم سـرخ‬     ‫داده و بقیه آب‪ ،‬شکر و زعفران را به ظرف می‌افزایند و‬
                          ‫شـود‪ ،‬سـپس دوغ را بـه آن اضافـه کرده هـم می‌زنند‬      ‫آهسته به هم م ‌یزنند تا نشا غلیظ شود‪ .‬وقتی دسر خوب‬
                          ‫تـا نـرم و یک‌دسـت شـود‪‌.‬خرمـا را از هسـته جـدا‬
                          ‫کـرده و بـا آرد بـو داده مخلـوط می‌کننـد و سـپس‬
                          ‫خرمـا و آرد را بـه للـک و کـره اضافه کـرده و با آن‬
                          ‫مخلـوط می‌کننـد و روی حـرارت کـم ورز می‌دهنـد‬

                                                    ‫تـا با هـم مخلوط شـود‪.‬‬
                          ‫گاهـی اوقـات مقـداری از مخلـوط للـک و کره را‬

                                       ‫نیـز در کنـار ایـن حلـوا سـرو می‌کنند‪.‬‬
                     ‫‪55‬‬
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62