Page 71 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 71

‫شماره سیزدهم‪ :‬پائیز ‪1400‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬  ‫معرفی برخی از غذاهای محلی استان اردبیل‬

                          ‫می‌رفت و به محتویات آن سرکه‌شیره اضافه م ‌یشود‪.‬‬                         ‫آبگوشت‌ پی‌تی‬
                          ‫معمول ًا در گذشته این نوع آبگوشت در احسا ‌نها و‬
                                                                                     ‫آبگوشت پی‌تی از غذاها ‌یآذربایجانی است که‬
                                                         ‫نذورات طبخ می‌شد‪.‬‬           ‫در قفقاز و آسیای‌ میانه نیز رواج دارد و از گوشت‪،‬‬

                                          ‫سوغان‌سو‬                                        ‫گوجه‌فرنگی‪ ،‬سیب‌زمینی و نخود تشکیل م ‌یشود‪.‬‬
                                                                                     ‫برای تهیه این غذا‪ ،‬ابتدا گوشت را به همراه نخود و‬
                          ‫سوغان‌سـو از دیگر غذاهایی اسـت کـه در اردبیل‬               ‫پیاز خرد شده در آب ب ‌هصورت ملایم م ‌یپزند‪ .‬سپس‬
                          ‫رواج دارد‪ .‬ایـن غـذا را با اسـتفاده از تخم‌مرغ‪ ،‬روغن‪،‬‬      ‫نمک‪ ،‬فلفل‪ ،‬لیم ‌وعمانی را به ترکیبات فوق اضافه‬
                          ‫رشـته‪ ،‬پیـاز و آب می‌پزنـد و‌آن‌را ماننـد آبگوشـت‬          ‫کرده و در انتها به آن‪ ،‬رب گوج ‌هفرنگی و سیب‌زمینی‬
                          ‫مصـرف می‌کننـد‪ .‬یعنـی اول آب آن را بـا نـام‬
                          ‫می‌خورنـد و بعـد نوبت‬                                                                ‫می‌افزایند‪ .‬گاهی‌ برای‬
                          ‫بـه میل کـردن رشـته و‬                                                                ‫خوشمز‌هکردن آبگوشت‬
                                                                                                               ‫از استخوان گوسفند‪،‬‬
                              ‫تخم‌مـرغ می‌رسـد‪.‬‬                                                                ‫میوه‌های خشک شده‬
                                                                                                               ‫مثل برگه هلو‪ ،‬زرد‌آلو یا‬
                              ‫تره‌ اسفناج‬                                                                      ‫آلو بعد از خیس کردن‬
                                                                                                               ‫در ترکیبات آبگوشت‬
                          ‫برای تهیه تره اسفناج‪،‬‬                                                                ‫استفاده م ‌یکنند‪ .‬این نوع‬
                          ‫ابتدا لپه را‪  ‬با مقداری‬                                                              ‫پخت گاهی طبق معمول‬
                          ‫آب نی ‌مپز م ‌یکنند‪ .‬آب‬                                                              ‫در قابلمه و یا در پ ‌یتی‬
                          ‫‌که تمام شد با رب انار‪،‬‬                                                              ‫انجام می‌گیرد و معمول ًا‬
                          ‫پیازداغ‪ ،‬سیر‪ ،‬نمک‪ ،‬فلفل‬                                                              ‫آب آن را با نان بربری و‬
                          ‫و زردچوبه در کره تفت‬                                          ‫گوشت را با نان سنگک و یا با نان لواش م ‌یخورند‪.‬‬
                          ‫م ‌یدهند‪ ،‬سپس اسفناج‬
                          ‫پخته شده را با نصف‬                                                      ‫آبگوشت بزباش‬
                          ‫استکان آب به مخطوط م ‌یافزایند‪ .‬در آخر یک عدد‬
                          ‫تخ ‌ممرغ را به مواد اضافه م ‌یکنند‪ .‬وقتی تخ ‌ممرغ خودش را‬  ‫در این نوع آبگوشت‌‪ ،‬گوشت گوسفند را همراه با‬
                          ‫گرفت غذا را از روی شعله برداشته و با سبز ‌یهای مختلف‬       ‫لوبیا یا نخود م ‌یپزند‪ .‬سپس پیاز‌‪ ،‬نمک و ادویه را اضافه‬
                                                                                     ‫کرده و در انتها سبز ‌یهایی مانند تره‌‪ ،‬جعفری و شنبلیله‬
                                                              ‫تزئین م ‌یکنند‪.‬‬
                                                                                                                    ‫را به آن می‌افزایند‪.‬‬
                                     ‫سوج ‌ادیله‪( ‬ساج‌ایچی)‬
                                                                                               ‫آبگوشت سرکه شیرلی‬
                          ‫سـوج‌ادیله (سـاج ایچی) از گوشـت پرچرب گوسفند‬
                          ‫تهیـه م ‌یشـود‪ .‬برای پخت آن‪ ،‬ابتدا گوشـت گوسـفند را‬        ‫برای تهیه این نوع آبگوشت نیز مثل آبگوشت محلی‬
                          ‫خـرد کرده و در سـاج که قبل ًا کمی روغن کـره در داخل‬        ‫عمل م ‌یکنند با این تفاوت که به جای نخود‪ ،‬لپه به کار‬
                          ‫آن سر ‌خشـده به همـراه ادویه و سـیر م ‌یریزنـد‌‪ .‬هنگام‬

                     ‫‪69‬‬
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76