Page 71 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 71
شماره سیزدهم :پائیز 1400
معرفی خوراک و پوشاک معرفی برخی از غذاهای محلی استان اردبیل
میرفت و به محتویات آن سرکهشیره اضافه م یشود. آبگوشت پیتی
معمول ًا در گذشته این نوع آبگوشت در احسا نها و
آبگوشت پیتی از غذاها یآذربایجانی است که
نذورات طبخ میشد. در قفقاز و آسیای میانه نیز رواج دارد و از گوشت،
سوغانسو گوجهفرنگی ،سیبزمینی و نخود تشکیل م یشود.
برای تهیه این غذا ،ابتدا گوشت را به همراه نخود و
سوغانسـو از دیگر غذاهایی اسـت کـه در اردبیل پیاز خرد شده در آب ب هصورت ملایم م یپزند .سپس
رواج دارد .ایـن غـذا را با اسـتفاده از تخممرغ ،روغن، نمک ،فلفل ،لیم وعمانی را به ترکیبات فوق اضافه
رشـته ،پیـاز و آب میپزنـد وآنرا ماننـد آبگوشـت کرده و در انتها به آن ،رب گوج هفرنگی و سیبزمینی
مصـرف میکننـد .یعنـی اول آب آن را بـا نـام
میخورنـد و بعـد نوبت میافزایند .گاهی برای
بـه میل کـردن رشـته و خوشمزهکردن آبگوشت
از استخوان گوسفند،
تخممـرغ میرسـد. میوههای خشک شده
مثل برگه هلو ،زردآلو یا
تره اسفناج آلو بعد از خیس کردن
در ترکیبات آبگوشت
برای تهیه تره اسفناج، استفاده م یکنند .این نوع
ابتدا لپه را با مقداری پخت گاهی طبق معمول
آب نی مپز م یکنند .آب در قابلمه و یا در پ یتی
که تمام شد با رب انار، انجام میگیرد و معمول ًا
پیازداغ ،سیر ،نمک ،فلفل آب آن را با نان بربری و
و زردچوبه در کره تفت گوشت را با نان سنگک و یا با نان لواش م یخورند.
م یدهند ،سپس اسفناج
پخته شده را با نصف آبگوشت بزباش
استکان آب به مخطوط م یافزایند .در آخر یک عدد
تخ ممرغ را به مواد اضافه م یکنند .وقتی تخ ممرغ خودش را در این نوع آبگوشت ،گوشت گوسفند را همراه با
گرفت غذا را از روی شعله برداشته و با سبز یهای مختلف لوبیا یا نخود م یپزند .سپس پیاز ،نمک و ادویه را اضافه
کرده و در انتها سبز یهایی مانند تره ،جعفری و شنبلیله
تزئین م یکنند.
را به آن میافزایند.
سوج ادیله( ساجایچی)
آبگوشت سرکه شیرلی
سـوجادیله (سـاج ایچی) از گوشـت پرچرب گوسفند
تهیـه م یشـود .برای پخت آن ،ابتدا گوشـت گوسـفند را برای تهیه این نوع آبگوشت نیز مثل آبگوشت محلی
خـرد کرده و در سـاج که قبل ًا کمی روغن کـره در داخل عمل م یکنند با این تفاوت که به جای نخود ،لپه به کار
آن سر خشـده به همـراه ادویه و سـیر م یریزنـد .هنگام
69