Page 75 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 75

‫شماره سیزدهم‪ :‬پائیز ‪1400‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬       ‫م ‌یشود‪ .‬در سال ‪ 1399‬این خوراكی ثبت ملی شده است‪.‬‬                            ‫ترشی گرما‬
                          ‫برای پخت این شکلات سنتی‪ ،‬ابتدا شکر را با پودر کاکائو‬
                          ‫مخلوط م ‌یکنند‪ .‬سپس همراه شی ‌رخام حرارت م ‌یدهند و‬         ‫خانم‌های اردبیلی خورش ساده‌ای را در فهرست‬
                          ‫مایع تهیه شده را به سه قسمت تقسیم م ‌یکنند‪ .‬دو قسمت‬         ‫غذاهای خانواده دارند که نامش ترشی گرما است‪ .‬آنها‬
                          ‫این مخلوط را داخل ظرف دیگر م ‌یریزند و بقیه در داخل‬         ‫با پیاز داغ‪ ،‬گوشت‪ ،‬آلوچه‪ ،‬لوبیا چشم بلبلی‪ ،‬زعفران‪ ‬و‬
                          ‫قابلمه م ‌یماند و م ‌یجوشد هر چند دقیقه یک بار هم م ‌یزنند‬  ‫نمک و فلفل این غذا را آماده می‌سازند و گاهی با نان و‬
                          ‫تا ته نگیرد‪ .‬وقتی ماده خیلی جوشید و غلیظ شد‪ ،‬خامه به‬
                          ‫آن اضافه م ‌یشود‪ .‬وقتی مخلوط غلیظ و رنگ آن تیره شد‬                                ‫گاهی هم با برنج سرو می‌کنند‪.‬‬
                          ‫یک قسمت از مخلوط را که قبل ًا جدا کرد‌هاند به مواد داخل‬
                          ‫قابلمه اضافه کرده و هم م ‌یزنند تا باز غلیظ شود و سپس‬                      ‫حلوای سیاه‬
                          ‫قسمت سوم شکلات به مخلوط اضافه م ‌یشود‪ .‬در این‬
                          ‫مرحله‪ ،‬پست ‌هها خردشده و مقداری کره محلی و کره قنادی‬        ‫حلوای سیاه یکی از مشهورترین و منحصرب ‌هفردترین‬
                          ‫اضافه م ‌یشود‪ .‬زمانی که شکلات به اصطلاح وا نرفت و یا‬        ‫شیرین ‌یها و خوراک ‌یهای سنتی استان اردبیل است و حدوداً‬
                          ‫سخت نشد زیر شعله را خاموش م ‌یکنند‪ .‬مخلوط آماده شده‬         ‫قدمتی ‪ ۱۰۰‬ساله دارد‪ .‬این خوراکی بومی‪ ،‬ب ‌هدلیل حضور‬
                          ‫را در ظر ‌فهای آماده شکلات که قبل ًا روغ ‌نمالی شده‬         ‫مواد اولی ‌ه غنی و مغذی عمدت ًا در فصول سرد سال توسط‬
                          ‫ریخته و برای تزئین شکلات از پسته استفاده م ‌یکنند‪ .‬این‬      ‫خانواد‌ههای طبخ م ‌یشود‪ .‬جوان ‌ه گندم‪ ،‬آرد سبو ‌سدار‪،‬‬
                          ‫شکلات با درصد تلخی ‪ ۵۵‬درصد طعم دوس ‌تداشتنی را در‬
                                                                                      ‫کر‌ه حیوانی‪ ،‬شیر‌ه عسل‪ ،‬پودر پسته‪ ،‬گردو و نارگیل از‬
                                                   ‫کنار مغز پسته ایجاد م ‌یکند‪.‬‬       ‫جمله مواد اصلی در تهیه و تدارک حلوای سیاه اردبیل‬
                                                                                      ‫ب ‌هشمار م ‌یروند‪ .‬طبق اظهارنظر کارشناسان تغذیه‪ ،‬این‬
                                      ‫قطاب عسلی خلخال‬                                 ‫شیرینی سنتی سرشار از کالری‪ ،‬پروتئین‪ ،‬کربوهیدرات‪،‬‬
                                                                                      ‫چربی و ویتامی ‌نهای ‪ e ،b،c‬و املاح کلسیم‪ ،‬فسفر‪ ،‬منیزیم‬
                          ‫قطاب عسلی‪ ،‬از جمله شیرین ‌یهای سنتی و بومی استان‬            ‫و اسیدهای آمینه است‪ .‬همچنین مصرف این خوراکی‬
                          ‫اردبیل و شهرستان خلخال است‪ .‬هرچند انواع دیگری از‬            ‫فو ‌قالعاده م ‌یتواند در درمان و بهبود برخی از مشکلات‬
                          ‫این خوارکی خوشمزه در برخی از نقاط کشور تهیه و مورد‬          ‫جسمی مانند کمردرد‪ ،‬درهای مفصلی‪ ،‬هضم غذا و افزایش‬
                          ‫استفاده قرار م ‌یگیرد که م ‌یتوان به قطاب مشهور استان‬
                          ‫یزد اشاره کرد‪ .‬قطاب عسل ‌ی توسط مردم شهرستان خلخال‬                             ‫وزن بسیار مفید و مؤثر واقع شود‪.‬‬

                     ‫‪73‬‬                                                                              ‫قر ‌هشیقالات‬

                                                                                      ‫قر‌هشیقالات سوغاتی لذیذ و پرخاصیت شهر اردبیل‬
                                                                                      ‫است که در حا ‌لحاضر تنها در چند مغازه کوچک تولید‬
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80