Page 76 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 76
شماره سیزدهم :پائیز 1400
جامـد ،کـره ،پـودر زنجبیل و پـودر شـکر و در برخی تهیه م یشود .این شیرینی لذیذ و خوراک ی بومی و سنتی با معرفی خوراک و پوشاک
مـوارد پـودر قنـد ،تهیه میشـود و بیشـتر در ایـام ماه استفاده از موادی مانند تخ ممرغ ،ماست ،آرد سفید ،روغن،
مبـارک رمضـان و هنـگام وعده افطـار از آن اسـتفاده مغز گردو ،عسل ،پودر شکر ،گلاب ،هل ،پودر دارچین و
پودرمیخک تهیه م یشود .از خواص قطاب عسلی م یتوان
میشـود. به طبیعت گرم آن ب هدلیل حضور عسل ،مغز گردو ،پودر
قندچوریی هل و پودر دارچین اشاره کرد.
نـا ن برنجـی خلخـال شـهرت فراوانـی دارد و در باقلوای اردبیل
زبـان محلی بـه نـام قندچوریی شـناخته م یشـود .دلیل
نا مگـذاری آن ،اسـتفاده از پـودر قنـد در طبـخ و تهیـه باقلـوا یکـی از شـیرین یهای سـنتی و اصیل کشـور
این شـیرینی سـنتی اسـت .برای تهیـه آن ،ابتـدا روغن محسـوب م یشـود کـه در شـهرهایی ماننـد قزویـن و
و تخـم مر غهـا را هـم م یزننـد و پـودر قنـد را کـم کم کاشـان و برخـی دیگـر از مناطـق کشـور ،ب هعنـوان
اضافـه کـرده و سـپس آرد برنـج ،زنجبیـل و وانیـل را
اضافـه م یكننـد تـا خمیـر آماده شـود .سـپس خمیر را خوراکـی بومی شـناخته شـده اسـت.
بـه شـکل و مقـدار دلخـواه گلوله کـرده و بـر روی آن مـردم اسـتان اردبیـل نیـز بـا توجه بـه اقلیـم محل
نقـش زده و در تابـه یـا دیس چـرب کرده چیـده و در سـکونت و ذائقـه ،باقلـوای مخصوصـی طبـخ م یكننـد
فـر م یگذارنـد .پس از پخت و بعد از سـرد شـدن به آن کـه طرفداران بسـیاری دارد .این شـیرینی با اسـتفاده از
تخ ممـرغ ،شـیر ،ماسـت ،روغـن مایـع ،بکین گپـودر،
زعفـران اضافـه م یشـود. آرد گندم ،کره ،گردو ،نشاسـته ،پودر پسـته ،شـکر ،آب
فطیر سنتی لیموتـرش تهیه م یشـود.
برای تهیه فطیر ابتدا شیر را گرم کرده بعد کره ،شک ر، حلوای زنجبیل اردبیل
زردچوبه ،نمک ،پودر خمیر ترش و سفیده تخ ممرغ را
اضافه م یکنند .سپس خمیر را با وردنه به قطر ۲سانت تنـوع جالـب و شـگفتانگیزی از حلواهـای تهیه
باز کرده با چنگال روی خمیر طرح م یاندازند .در آخر با شـده در سراسـر کشـور وجـود دارد که در نـوع خود
زردههای تخ ممرغ که با شیر ترکیب شده رومال م یزنند و منحصربهفـرد و قابلتوجـه اسـت .ایـن خوراکـی
مغذی در مناطق سردسـیری کشـور طرفداران بسـیاری
در تنوری که از ۳ساعت قبل گرم شده م یپزند. دارد کـه م یتـوان دلیـل آن را طبیعـت گـرم زنجبیـل
دانسـت .حلـوای زنجبیل ،بـا ترکیب آرد گنـدم ،روغن
74