Page 76 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 76

‫شماره سیزدهم‪ :‬پائیز ‪1400‬‬

‫جامـد‪ ،‬کـره‪ ،‬پـودر زنجبیل و پـودر شـکر و در برخی‬         ‫تهیه م ‌یشود‪ .‬این شیرینی لذیذ و خوراک ‌ی بومی و سنتی با‬  ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
‫مـوارد پـودر قنـد‪ ،‬تهیه می‌شـود و بیشـتر در ایـام ماه‬    ‫استفاده از موادی مانند تخ ‌ممرغ‪ ،‬ماست‪ ،‬آرد سفید‪ ،‬روغن‪،‬‬
‫مبـارک رمضـان و هنـگام وعده‌ افطـار از آن اسـتفاده‬       ‫مغز گردو‪ ،‬عسل‪ ،‬پودر شکر‪ ،‬گلاب‪ ،‬هل‪ ،‬پودر دارچین و‬
                                                         ‫پودر‌میخک تهیه م ‌یشود‪ .‬از خواص قطاب عسلی م ‌یتوان‬
                                       ‫می‌شـود‪.‬‬          ‫به طبیعت گرم آن ب ‌هدلیل حضور عسل‪ ،‬مغز گردو‪ ،‬پودر‬

                ‫قندچوریی‬                                                       ‫هل و پودر دارچین اشاره کرد‪.‬‬

‫نـا ‌ن برنجـی خلخـال شـهرت فراوانـی دارد و در‬                          ‫باقلوای اردبیل‬
‫زبـان محلی بـه نـام قندچوریی شـناخته م ‌یشـود‪ .‬دلیل‬
‫نا ‌مگـذاری آن‪ ،‬اسـتفاده از پـودر قنـد در طبـخ و تهیـه‌‬  ‫باقلـوا یکـی از شـیرین ‌یهای سـنتی و اصیل کشـور‬
‫این شـیرینی سـنتی اسـت‪ .‬برای تهیـه آن‪ ،‬ابتـدا روغن‬       ‫محسـوب م ‌یشـود کـه در شـهرهایی ماننـد قزویـن و‬
‫و تخـم مر ‌غهـا را هـم م ‌یزننـد و پـودر قنـد را کـم کم‬  ‫کاشـان و برخـی دیگـر از مناطـق کشـور‪ ،‬ب ‌هعنـوان‬
‫اضافـه کـرده و سـپس آرد برنـج‪ ،‬زنجبیـل و وانیـل را‬
‫اضافـه م ‌یكننـد تـا خمیـر آماده شـود‪ .‬سـپس خمیر را‬                    ‫خوراکـی بومی شـناخته شـده اسـت‪.‬‬
‫بـه شـکل و مقـدار دلخـواه گلوله کـرده و بـر روی آن‬       ‫مـردم اسـتان اردبیـل نیـز بـا توجه بـه اقلیـم محل‬
‫نقـش زده و در تابـه یـا دیس چـرب کرده چیـده و در‬         ‫سـکونت و ذائقـه‪ ،‬باقلـوای مخصوصـی طبـخ م ‌یكننـد‬
‫فـر م ‌یگذارنـد‪ .‬پس از پخت و بعد از سـرد شـدن به آن‬      ‫کـه طرفداران بسـیاری دارد‪ .‬این شـیرینی با اسـتفاده از‬
                                                         ‫تخ ‌ممـرغ‪ ،‬شـیر‪ ،‬ماسـت‪ ،‬روغـن مایـع‪ ،‬بکین ‌گپـودر‪،‬‬
                         ‫زعفـران اضافـه م ‌یشـود‪.‬‬        ‫آرد گندم‪ ،‬کره‪ ،‬گردو‪ ،‬نشاسـته‪ ،‬پودر پسـته‪ ،‬شـکر‪ ،‬آب‬

                ‫فطیر سنتی‬                                                         ‫‌لیموتـرش تهیه م ‌یشـود‪.‬‬

‫برای تهیه فطیر ابتدا شیر را گرم کرده بعد کره‪ ،‬شک ‌ر‪،‬‬               ‫حلوای زنجبیل اردبیل‬
‫زردچوبه‪ ،‬نمک‪ ،‬پودر خمیر ترش و سفیده تخ ‌ممرغ را‬
‫اضافه م ‌یکنند‪ .‬سپس خمیر را با وردنه به قطر ‪ ۲‬سانت‬       ‫تنـوع جالـب و شـگفت‌انگیزی از حلواهـای تهیه‬
‫باز کرده با چنگال روی خمیر طرح م ‌یاندازند‪ .‬در آخر با‬    ‫شـده در سراسـر کشـور وجـود دارد که در نـوع خود‬
‫زرد‌ههای تخ ‌ممرغ که با شیر ترکیب شده رومال م ‌یزنند و‬   ‫منحصربه‌فـرد و قابل‌توجـه اسـت‪‌ .‬ایـن خوراکـی‬
                                                         ‫مغذی در مناطق سردسـیری کشـور طرفداران بسـیاری‬
        ‫در تنوری که از ‪ ۳‬ساعت قبل گرم شده م ‌یپزند‪.‬‬      ‫دارد کـه م ‌ی‌تـوان دلیـل آن‌ را طبیعـت گـرم زنجبیـل‬
                                                         ‫دانسـت‪ .‬حلـوای زنجبیل‪ ،‬بـا ترکیب آرد گنـدم‪ ،‬روغن‬

                                                                                                                ‫‪74‬‬
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81