Page 72 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 72

‫شماره سیزدهم‪ :‬پائیز ‪1400‬‬

         ‫آش رشته (اریشته‌آشی)‬                         ‫پخته شـدن کامـل مقداری ماسـت به آن اضافـه کرده و‬        ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
                                                      ‫هـم م ‌یزننـد و آن را روی آتـش ملایـم م ‌یگذارند تا دم‬
‫آش‌رشـته یـا اریشـ ‌ت آشـی‪ ،‬نـام آشـی معروف‬
‫اسـت کـه در سـفر‌ههای نـذری و افطار ‌یجایـگاه‬                               ‫کشـیده و آماده اسـتفاده شود‪.‬‬
‫ویـژه‌ای دارد‪ .‬ایـن آش به‌عنـوان آش پشـ ‌تپا نیـز‬
‫طبـخ می‌شـود‪ .‬حبوبـات پختـه شـامل نخـود‪ ،‬لوبیـا‬                       ‫ترشلی‌آش‬
‫قرمـز‪ ،‬عـدس و لوبیـا سـفید از اجزای اصلـی این آش‬
‫به‌شـمار م ‌یرونـد و در تهیـه آن از رب‪ ،‬رشـت ‌هآش‪،‬‬    ‫ترشل ‌یآش‪ ،‬یکی دیگر از آ ‌شهای رایج در منطقه‬
‫آلبالـو خشـک‌‪ ،‬ذغا ‌لاختـه‌‪ ،‬آلو بخـارا‪ ،‬گوجه سـبز و‬  ‫است‪ .‬برای تهیه آن‪ ،‬ابتدا برنج و لوبیای چشم بلبلی (ماش)‬
                                                      ‫را در قابلمه پخته و سپس مقداری گوجه‪ ،‬زغا ‌لاخته و گاهی‬
      ‫برگـه زردآلـو (قیسـی) نیـز اسـتفاده می‌شـود‪.‬‬    ‫برگه قیسی پخته شده را به آن م ‌یافزایند‪ .‬پس از جوشیدن‬
                                                      ‫کامل‪ ،‬شعله را ملایم م ‌یکنند تا خوب پخته شود‪‌.‬برای ترش‬
               ‫آش هدیک‬                                ‫کردن آش مقداری آبغوره و یا ترشی دیگر بر محتویات‬
                                                      ‫آن اضافه م ‌یکنند‪ .‬تزئین آش با گردوی کوبیده شده مرحله‬
‫برای درست کردن این آش حبوبات را به همراه‬              ‫آخر کار است‪ .‬معمول ًا این نوع آش در ماه رمضان موقع‬
‫گندم پوست کنده‪ ،‬در مقداری آب با حرارت ملایم‬
‫م ‌یپزند سپس آب قلم را به همراه پیاز نگینی سرخ شده‪،‬‬                       ‫افطار مورد استفاده قرار م ‌یگیرد‪.‬‬

               ‫زردچوبه‪ ،‬نمک و فلفل اضافه می‌کنند‪.‬‬         ‫آیرانلی‌آش (آش دوغ‪ -‬دوغا آشی)‬

     ‫آش گیلدیک (آش نسترن وحشی)‬                        ‫آیرانل ‌یآش یا آش دوغ یکی از آ ‌شهای معروف و‬
                                                      ‫سنتی استان محسوب م ‌یشود و چو ‌ن با دوغ پخته م ‌یشود‬
‫در اسـتان اردبیـل به‌ویژه د ‌‌ر شهرسـتان‌های خلخال‬
‫و کوثـر خـوراک خوشـمزه‌ای بـه نـام آش گیلدیـک‌‬                                ‫به آن آیرانل ‌یآش م ‌یگویند‪.‬‬
                                                      ‫برای تهیه این غذا مقداری برنج‪ ،‬نخود پخته شده و‬
                                       ‫می‌پزنـد‪.‬‬      ‫سبزی (تره‪ ،‬گشنیز‪ ،‬برگ سیر تازه) و نمک و فلفل سیاه‬
‫بـرای تهیـه ایـن آش ابتـدا پیاز‌هـا را رنـده کرده‬     ‫در قابلمه م ‌یریزند‪ .‬حرارت را ملایم م ‌یکنند تا خوب و‬
‫و آب آن را م ‌یگیرنـد‪ .‬سـپس پیـاز رنـده شـده را بـا‬   ‫آرام بجوشد و در نهایت به آن کوفت ‌ههای ریز که با گوشت‬
‫گوشـت چرخ‌کـرده و ادویـه مخلـوط کـرده و‌ آن را‬        ‫درست م ‌یشود اضافه م ‌یکنند‪ .‬به همین دلیل این غذا به‬
‫ب ‌هصـورت قلقلـی در م ‌یآورنـد‪‌‌.‬در ایـن مرحلـه برنج‬  ‫کوفته آش نیز معروف شده است‪ .‬در نهایت‪ ،‬روی آن را‬
‫را روی حـرارت قـرار می‌دهنـد تا بجوشـد و حبوبات‬
‫را کـه قبا ًل در آب خیس شـده بـه برنج افـزوده و بعد‬              ‫با نعناع داغ و سیر خلال شده تزئین م ‌یکنند‪.‬‬

                                                                                                              ‫‪70‬‬
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77