Page 72 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 72
شماره سیزدهم :پائیز 1400
آش رشته (اریشتهآشی) پخته شـدن کامـل مقداری ماسـت به آن اضافـه کرده و معرفی خوراک و پوشاک
هـم م یزننـد و آن را روی آتـش ملایـم م یگذارند تا دم
آشرشـته یـا اریشـ ت آشـی ،نـام آشـی معروف
اسـت کـه در سـفرههای نـذری و افطار یجایـگاه کشـیده و آماده اسـتفاده شود.
ویـژهای دارد .ایـن آش بهعنـوان آش پشـ تپا نیـز
طبـخ میشـود .حبوبـات پختـه شـامل نخـود ،لوبیـا ترشلیآش
قرمـز ،عـدس و لوبیـا سـفید از اجزای اصلـی این آش
بهشـمار م یرونـد و در تهیـه آن از رب ،رشـت هآش، ترشل یآش ،یکی دیگر از آ شهای رایج در منطقه
آلبالـو خشـک ،ذغا لاختـه ،آلو بخـارا ،گوجه سـبز و است .برای تهیه آن ،ابتدا برنج و لوبیای چشم بلبلی (ماش)
را در قابلمه پخته و سپس مقداری گوجه ،زغا لاخته و گاهی
برگـه زردآلـو (قیسـی) نیـز اسـتفاده میشـود. برگه قیسی پخته شده را به آن م یافزایند .پس از جوشیدن
کامل ،شعله را ملایم م یکنند تا خوب پخته شود.برای ترش
آش هدیک کردن آش مقداری آبغوره و یا ترشی دیگر بر محتویات
آن اضافه م یکنند .تزئین آش با گردوی کوبیده شده مرحله
برای درست کردن این آش حبوبات را به همراه آخر کار است .معمول ًا این نوع آش در ماه رمضان موقع
گندم پوست کنده ،در مقداری آب با حرارت ملایم
م یپزند سپس آب قلم را به همراه پیاز نگینی سرخ شده، افطار مورد استفاده قرار م یگیرد.
زردچوبه ،نمک و فلفل اضافه میکنند. آیرانلیآش (آش دوغ -دوغا آشی)
آش گیلدیک (آش نسترن وحشی) آیرانل یآش یا آش دوغ یکی از آ شهای معروف و
سنتی استان محسوب م یشود و چو ن با دوغ پخته م یشود
در اسـتان اردبیـل بهویژه د ر شهرسـتانهای خلخال
و کوثـر خـوراک خوشـمزهای بـه نـام آش گیلدیـک به آن آیرانل یآش م یگویند.
برای تهیه این غذا مقداری برنج ،نخود پخته شده و
میپزنـد. سبزی (تره ،گشنیز ،برگ سیر تازه) و نمک و فلفل سیاه
بـرای تهیـه ایـن آش ابتـدا پیازهـا را رنـده کرده در قابلمه م یریزند .حرارت را ملایم م یکنند تا خوب و
و آب آن را م یگیرنـد .سـپس پیـاز رنـده شـده را بـا آرام بجوشد و در نهایت به آن کوفت ههای ریز که با گوشت
گوشـت چرخکـرده و ادویـه مخلـوط کـرده و آن را درست م یشود اضافه م یکنند .به همین دلیل این غذا به
ب هصـورت قلقلـی در م یآورنـد.در ایـن مرحلـه برنج کوفته آش نیز معروف شده است .در نهایت ،روی آن را
را روی حـرارت قـرار میدهنـد تا بجوشـد و حبوبات
را کـه قبا ًل در آب خیس شـده بـه برنج افـزوده و بعد با نعناع داغ و سیر خلال شده تزئین م یکنند.
70