Page 74 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 74

‫شماره سیزدهم‪ :‬پائیز ‪1400‬‬

                ‫سوتلی‌پلو‬                                    ‫پیچا ‌ققیمه (خورشت بادام)‬                        ‫معرفی خوراک و پوشاک‬

‫سـوتلی‌پلو غذایـی محلـی در اردبیـل اسـت کـه‬          ‫‪ ‬پیچا ‌ققیمه خورشتی خوش عطر و لذیذ است که‬
‫معمول ًا در آخرین چهارشـنبه‌ سـال (چهارشنبه‌سوری)‬    ‫نه فقط در اردبیل بلکه در کل ایران طرفداران زیادی‬
‫و شـب عیـد بـا اسـتفاده از برنـج‪ ،‬شـیر‪ ،‬روغـن‪،‬‬       ‫دارد‪ .‬مواد لازم برای تهیه این غذا گوشت‪ ،‬خلال بادام‪،‬‬
‫گلاب و هـل طبخ‪ ‬می‌شـود‪ .‬این غـذا را همراه‪ ‬بـا‬        ‫پیاز‪ ،‬زعفران‪ ،‬تخ ‌ممرغ و ادویه خورشتی است که به‬
‫ماهـی‌دودی‪ ،‬خرمـا‪ ،‬روغـن حیوانـی و کشـمش‪ ‬میل‬         ‫شیو‌های کامل ًا هنرمندانه با هم ترکیب م ‌یشوند تا یکی از‬
‫می‌کننـد و همیـن بـر ارزش غذایـی آن می‌افزایـد و‬     ‫محبو ‌بترین و خوشمز‌هترین غذ‌اهای استان آماده شود‪.‬‬
‫گزینه‌ای مناسـب بـرای وعـده‌ افطار یا سحر‪ ‬به‌شـمار‬
‫می‌رود‪ .‬ممکـن اسـت ایـن غـذا بـه همـراه خـورش‬          ‫این غذا به همراه برنج‪ ،‬ماست و سبزی خورده م ‌یشود‪.‬‬
‫فسـنجان‪ ،‬خـورش هویج‪ ،‬خـورش خلال‌بادام و‪ ‬سـایر‬
                                                                  ‫یارما و رشته‌پلو‬
  ‫خورش‌هـای شـیرین بـر سـر سـفره آورده شـود‪.‬‬
                                                     ‫یارماپلـو ترکیب برنج‪ ،‬بلغور گندم و رشـته اسـت‪.‬‬
                ‫باسترماپلو‬                           ‫بـرای طبـخ این غـذا ابتـدا بلغور کـه دیرپز اسـت را‬
                                                     ‫در آب می‌ریزنـد‪ ،‬سـپس برنـج و در انتهـا رشـته را‬
‫باسـترماپلو نام غذایی سـنتی در اسـتان اردبیل است‬     ‫بـه مـواد اضافه می‌کننـد و با حـرارت انـدک فرصت‬
‫کـه اصالت آن بـه بادکوبه (باکـو) بر می‌گـردد‪ ‬و بومی‬
‫شهرسـتان آسـتارا نیز هسـت‪ .‬باسـترما به معنی مدفون‬                          ‫می‌دهنـد تـا غذا دم بکشـد‪.‬‬
‫شـده اسـت و وجـه تسـمیه آن به ایـن دلیل اسـت که‬
                                                                   ‫کباب کاسه‌ای‬
       ‫مـواد ترکیبی‪ ‬آن هنگام سـرو دیده نم ‌یشـود‪.‬‬
‫‪ ‬مـرغ‪ ،‬رب ازگیـل‪ ،‬گـردو‪ ،‬برنـج‪ ،‬زعفـران‪ ،‬پیاز‪،‬‬       ‫شیوه طبح این کباب مانند دیگر مناطق ایران است‬
‫کـره‪ ،‬رب بِـه‪ ،‬رب‌آلوچـه و سـیب‌زمینی مـواد اولیه‬    ‫تنها در نحوه ارائه و کنار هم قرارگرفتن آنهاست که‬
‫ایـن غـذای خوشـمزه را تشـکیل می‌دهند و آشـپزها‬
‫بـا اسـتفاده از آنهـا طعمـی کم‌نظیـر خلـق می‌کننـد‪.‬‬      ‫سبک متفاوتی نسبت به سایر مناطق ایجاد می‌کند‪.‬‬
‫نحـوه سـرو این غذا بسـیار جالب اسـت چـرا که پس‬
‫از طبـخ و آماده‌سـازی درون قابلمه‌هـای کوچـک و‬                                                              ‫‪72‬‬

                       ‫تـک‌ نفـره سرو‪ ‬می‌شـود‪.‬‬
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79