Page 74 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 74
شماره سیزدهم :پائیز 1400
سوتلیپلو پیچا ققیمه (خورشت بادام) معرفی خوراک و پوشاک
سـوتلیپلو غذایـی محلـی در اردبیـل اسـت کـه پیچا ققیمه خورشتی خوش عطر و لذیذ است که
معمول ًا در آخرین چهارشـنبه سـال (چهارشنبهسوری) نه فقط در اردبیل بلکه در کل ایران طرفداران زیادی
و شـب عیـد بـا اسـتفاده از برنـج ،شـیر ،روغـن، دارد .مواد لازم برای تهیه این غذا گوشت ،خلال بادام،
گلاب و هـل طبخ میشـود .این غـذا را همراه بـا پیاز ،زعفران ،تخ ممرغ و ادویه خورشتی است که به
ماهـیدودی ،خرمـا ،روغـن حیوانـی و کشـمش میل شیوهای کامل ًا هنرمندانه با هم ترکیب م یشوند تا یکی از
میکننـد و همیـن بـر ارزش غذایـی آن میافزایـد و محبو بترین و خوشمزهترین غذاهای استان آماده شود.
گزینهای مناسـب بـرای وعـده افطار یا سحر بهشـمار
میرود .ممکـن اسـت ایـن غـذا بـه همـراه خـورش این غذا به همراه برنج ،ماست و سبزی خورده م یشود.
فسـنجان ،خـورش هویج ،خـورش خلالبادام و سـایر
یارما و رشتهپلو
خورشهـای شـیرین بـر سـر سـفره آورده شـود.
یارماپلـو ترکیب برنج ،بلغور گندم و رشـته اسـت.
باسترماپلو بـرای طبـخ این غـذا ابتـدا بلغور کـه دیرپز اسـت را
در آب میریزنـد ،سـپس برنـج و در انتهـا رشـته را
باسـترماپلو نام غذایی سـنتی در اسـتان اردبیل است بـه مـواد اضافه میکننـد و با حـرارت انـدک فرصت
کـه اصالت آن بـه بادکوبه (باکـو) بر میگـردد و بومی
شهرسـتان آسـتارا نیز هسـت .باسـترما به معنی مدفون میدهنـد تـا غذا دم بکشـد.
شـده اسـت و وجـه تسـمیه آن به ایـن دلیل اسـت که
کباب کاسهای
مـواد ترکیبی آن هنگام سـرو دیده نم یشـود.
مـرغ ،رب ازگیـل ،گـردو ،برنـج ،زعفـران ،پیاز، شیوه طبح این کباب مانند دیگر مناطق ایران است
کـره ،رب بِـه ،ربآلوچـه و سـیبزمینی مـواد اولیه تنها در نحوه ارائه و کنار هم قرارگرفتن آنهاست که
ایـن غـذای خوشـمزه را تشـکیل میدهند و آشـپزها
بـا اسـتفاده از آنهـا طعمـی کمنظیـر خلـق میکننـد. سبک متفاوتی نسبت به سایر مناطق ایجاد میکند.
نحـوه سـرو این غذا بسـیار جالب اسـت چـرا که پس
از طبـخ و آمادهسـازی درون قابلمههـای کوچـک و 72
تـک نفـره سرو میشـود.