Page 73 - فصلنامه فرهنگی خبری- شماره سیزدهم
P. 73

‫شماره سیزدهم‪ :‬پائیز ‪1400‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬                       ‫یاوان آشی‬                              ‫سـبزیجات‪ ،‬گوشـت قلقلی‌ها‪،‬آلوچـه‪ ،‬لواشـک و برگه‬

                          ‫بـرای تهیـه ایـن غـذا‪ ،‬ابتـدا گوشـت بـا اسـتخوان‬       ‫زردآلـو را بـه آن اضافـه می‌افزاینـد‪ .‬در پایـان گل‬
                          ‫گوسـفندی را بـا پیـاز و زردچوبـه م ‌یپزنـد‪ .‬سـپس‬       ‫نسـترن را کـه از ‪ ۳‬روز قبـل در آب خیـس خـورده‪،‬‬
                          ‫اسـتخوان آن را جـدا کـرده و گوشـت را ریـز م ‌یکنند‪.‬‬    ‫صـاف کرده بـه همـراه مغز گـردو اضافـه می‌کنند‪ .‬در‬
                          ‫سـپس اسـفناج‪ ،‬گشـنیز‪ ،‬عدس پخته‪ ،‬برنـج پخته‪ ،‬نمک‬         ‫انتهـا آش بـا نعنـاع داغ و پیـاز داغ تزئیـن م ‌یشـود‪.‬‬
                          ‫و فلفـل را بـه مخلـوط اضافـه م ‌یکننـد‪ .‬ایـن آش وقتی‬
                                                                                          ‫آش اوماج (عوما ‌جآشی)‬
                                     ‫جـا م ‌یافتـد‪ ،‬غلظتـی کمتـر از حلیـم دارد‪.‬‬
                                                                                 ‫آش اومـاج یـا عوماج‌آشـی از آش‌هـای معـروف‬
                                    ‫آش یارما (آش بلغور)‬                          ‫آذری اسـت که در تبریـز‪ ،‬اردبیل و برخـی نقاط ایران‬
                                                                                 ‫طبخ می‌شـود و گزینـه‌ای برای دوران سـرماخوردگی و‬
                          ‫آش بلغـور ب ‌هدلیـل داشـتن بلغـور فـراوان خـواص‬
                          ‫بسـیار زیـادی دارد‪ .‬بـرای درسـت کـردن این غـذا از‬                            ‫حتی پیشـگیری از آن اسـت‪.‬‬
                          ‫مـوادی مثـل بلغور‪ ،‬گوجـه فرنگـی‪ ،‬لوبیا قرمز‪ ،‬سـبزی‬     ‫علاوه بر ایـن‪ ‌،‬آش اوماج حاوی انـواع ویتامی ‌نها‪،‬‬
                          ‫آش‪ ،‬عصـاره گوشـت‪ ،‬پیاز‪ ،‬زعفـران و آبغوره اسـتفاده‬      ‫سـدیم‪ ،‬پتاسـیم‪ ،‬کربوهیـدرات‪ ،‬فیبـر‪ ،‬کلسـیم‪ ،‬آهـن‪،‬‬
                          ‫م ‌یشـود کـه طعـم دلچسـبی را بـرای ایـن غـذا رقـم‬
                                                                                                      ‫منیزیم و اسـید فولیک اسـت‪.‬‬
                                                                   ‫می‌زنـد‪.‬‬      ‫بـرای تهیه ایـن آش‪ ،‬ابتدا پیـاز را تفـت م ‌یدهند تا‬
                                                                                 ‫سـبک و طلایی شـود‪ .‬سـپس عد ‌س‪ ،‬نمـک‪ ،‬زردچوبه‬
                                          ‫دمی یارما‬                              ‫و آب را بـه آن اضافـه م ‌یکننـد‪ .‬در ادامـه سـبزی آش‬
                                                                                 ‫خردشـد‌ه و ادویـه را بـه آش اضافـه م ‌یکننـد‪ .‬پـس از‬
                          ‫دمـی یارمـا از بلغـور گنـدم (یارما)‪ ،‬سـیب‌زمینی‪،‬‬       ‫پختـن عـدس و سـبزی نوبـت بـه‌اضاف ‌هکـردن اوماج‬
                          ‫هویـج‪ ،‬گوشـت چرخ‌کـرده‪ ،‬رب گوجه‌فرنگـی‪ ،‬پیاز‪،‬‬          ‫(خمیری تهیه شـده از آرد) اسـت‪ .‬در انتها نیز دو قاشـق‬
                          ‫روغـن‪ ،‬نمـک‪ ،‬زردچوبـه و فلفـل تهیـه می‌شـود‪.‬‬           ‫آرد را در مقـداری آب سـرد حل کرده و بـه آش اضافه‬
                          ‫بـرای تهیـه آن‪ ،‬ابتـدا پیـاز را درشـت خرد کـرده و‬      ‫م ‌یافزاینـد‪ .‬وقتی آش جـا افتاد و لعـاب انداخت‪ ،‬مقدار‬
                          ‫سـرخ می‌کننـد و بعـد زردچوبـه‪ ،‬گوشـت چرخ‌کرده‪،‬‬         ‫کمـی کـره بـه آن م ‌یافزاییم تـا خو ‌شعطر و بو شـود‪.‬‬
                          ‫رب‌ گوجه‌فرنگـی‪ ،‬هویـج و سـیب‌زمینی را بـه مـواد‬       ‫برخـی در انتهـای پخـت آش‪ ،‬یـک‪  ‬تخ ‌ممـرغ در آن‬
                                                                                  ‫م ‌یریزنـد و آن را بـا پیـازداغ و نعنـا تزئیـن م ‌یكنند‪.‬‬
                                       ‫می‌افزاینـد و حـرارت را کـم می‌کننـد‪،‬‬
                          ‫در مرحلـه آخـر بلغور گنـدم (یارما) را بـه همراه‬
                          ‫دو و نیـم پیمانـه آب و نمـک به مواد اضافـه می‌کنند‪.‬‬

                             ‫پـس از بخار شـدن تمـام آب‪ ،‬مـواد را دم می‌کنند‪.‬‬
                     ‫‪71‬‬
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78