Page 50 - فصلنامه فرهنگی- خبری شماره 8
P. 50

‫شماره هشتم‪ :‬تابستان ‪1399‬‬

‫یاریـق‪ ،‬یاپـراق کلم رولماسـی‪ ،‬شیشـلیک‪ ،‬دن دوشـلو‬           ‫و ب ‌هویـژه اسـتان آذربایجا ‌نشـرقی اسـت‪ .‬ایـن اسـتان‬      ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
‫شـورب‌ا‪ ،‬انواع کباب‪ ،‬کوفته‪ ،‬دلمه‪ ،‬آبگوشـت‪ ،‬خورشـت‪،‬‬         ‫ب ‌هدلیـل موقعیـت جغرافیایـی و همچنیـن برخـورداری‬
‫آش و سـوپ‪ ،‬پلـو و کوکو بخشـی از غذاهـای متنوع و‬            ‫از پشـتوانه غنـی فرهنگـی‪ ،‬تاریخـی و مرد ‌مشناسـی از‬
‫خو ‌شطعـم آذربایجا ‌نشـرقی را تشـکیل م ‌یدهنـد‪.‬‬            ‫تنـوع خـوراک و پوشـاک فروانـی برخـوردار اسـت‪.‬‬
‫عالوه بـر غذاهـای اصلـی‪ ،‬نـان مناطـق مختلف‬                 ‫شـیوه زندگی شه ‌رنشـینی در شـهرهای بزرگ و تاریخی‬
‫اسـتان ماننـد نـان اسـکو‪ ،‬خیتـاب‪ ،‬شـیرمال‪ ،‬اهری‪،‬‬           ‫نظیـر تبریـز‪ ،‬مراغه‪ ،‬مرند‪ ،‬اهـر‪ ،‬میانه و سـراب در کنار‬
‫روغنـی‪ ،‬کمـاج‪ ،‬نـان شـیرینی و زنجبیلـی و همچنین‬            ‫حضـور و زندگـی عشـایر آذربایجـان از خصوصیـات‬
‫میـان وعده‌هـای محلـی نیـز از شـهرت ویـژه‌ای‬               ‫بـارز ایـن منطقه ب ‌هشـمار م ‌یرونـد‪ .‬خوراک و پوشـاک‬
‫برخوردارنـد‪ .‬شـربت و نوشـیدنی‌های گیاهـی و‬                 ‫مـردم در اسـتان آذربایجا ‌نشـرقی با توجه بـه موقعیت‬
‫کوهـی‪ ،‬دوغ محلـی‪ ،‬چـای گیاهـی‪ ،‬انواع ترشـیجات‪،‬‬
‫مرباهـا‪ ،‬حلواهـای متنـوع و بومـی‪ ،‬شـیرینی‌های‬                    ‫جغرافیایـی شهرسـتا ‌نهای آن متفـاوت اسـت‪.‬‬
‫محلـی و صادراتـی ماننـد نوقـا‪ ،‬ریـس‪ ،‬تسـبیحی و‬             ‫انـوا ‌ع آ ‌ش‪ ،‬انـوا ‌ع کوفتـ ‌ه و قیقانـا ‌ق‪ ،‬بادمجـا ‌ن‬
‫قرابیـه از دیگـر دسـرها و محصولات محلـی خوراکی‬             ‫شـک ‌مپار‌ه‪ ،‬دلمـ ‌ه سـی ‌بزمینی‪ ،‬کوکـو ‌ی بادمجـا ‌ن‪،‬‬
                                                           ‫خشـیل‪ ،‬چغیرتمـا‪ ،‬یتیمچـ ‌ه محلـ ‌ی‪ ،‬املـ ‌ت اسـفنا ‌ج‪،‬‬
                 ‫ایـن اسـتان محسـوب می‌شـوند‪.‬‬              ‫باسـتیرماپلو‪ ،‬چلوکبـا ‌ب‪ ،‬کبا ‌ب ترک ‌ی‪ ،‬آبگوشـت‪ ،‬قارنی‬

‫معرفی غذاها و خوراک‌های محلی و منطقه‌ای‬

              ‫خورش هویج‬                                                  ‫کوفته تبریزی‬

‫خورش هویج یکی از غذاهای بسیار پرطرفدار میان‬                ‫مشهورترین غذای‪ ‬تبریز‪ ،‬کوفته این شهر است که‬
‫تبریز ‌یها است‪ ،‬اما شاید هر کسی طعم آن را دوست نداشته‬      ‫طعم بسیار لذیذی دارد‪ .‬در گذشته برای تهیه کوفته‪،‬‬
‫باشد‪.‬برایتهیهاینخورش‪،‬هوی ‌جهاراکبریتیخردم ‌یکنند‬           ‫گوشت را در هاون سنگی می‌کوبیدند و سپس سبزیجات‬
‫و با کمی روغن سرخ کرده و به‬
‫آن نمک م ‌یافزایند‪ .‬سپس مرغ‬                                                     ‫و لپه را به آن اضافه می‌کردند‪.‬‬
‫یا گوشت را با آب‪ ،‬پیاز تف ‌تداده‬                                                ‫اما امروزه بیشتر از گوشت‬
‫شده و رب گوج ‌هفرنگی م ‌یپزند‬                                                   ‫چرخ‌کرده برای تهیه این غذا‬
‫یا سرخ م ‌یکنند و برای دادن‬                                                     ‫استفاده می‌کنند‪ .‬در آخر هم‬
‫عطر و طعمی بهتر‪ ،‬هم به گوشت‬                                                     ‫گردو‪ ،‬آلو‪ ،‬پیاز سرخ‌شده‪،‬‬
‫و هم به هوی ‌جها زعفران اضافه‬                                                   ‫زرشک و بعضی‌ها هم تخم‌مرغ‬
‫م ‌یکنند‪ .‬در نهایت آلو را به مرغ یا گوشت خود اضافه کرده‬                         ‫داخل آن می‌گذارند و در سسی‬
‫و م ‌یگذارند تا کامل بپزد‪ .‬در پایان آب لیموترش را به هویج‬  ‫که از رب گوجه‌فرنگی و آب و زعفران تهیه شده‪،‬‬
                                                           ‫می‌پزند‪ .‬سپس کوفته‌ها را با پیاز سرخ‌شده‪ ،‬زرشک و‬
               ‫اضافه م ‌یکنند تا طعم شیرین نداشته باشد‪.‬‬                       ‫گردو تزئین کرده و میل می‌کنند‪.‬‬

                                                                                                                      ‫‪48‬‬
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55