Page 50 - فصلنامه فرهنگی- خبری شماره 8
P. 50
شماره هشتم :تابستان 1399
یاریـق ،یاپـراق کلم رولماسـی ،شیشـلیک ،دن دوشـلو و ب هویـژه اسـتان آذربایجا نشـرقی اسـت .ایـن اسـتان معرفی خوراک و پوشاک
شـوربا ،انواع کباب ،کوفته ،دلمه ،آبگوشـت ،خورشـت، ب هدلیـل موقعیـت جغرافیایـی و همچنیـن برخـورداری
آش و سـوپ ،پلـو و کوکو بخشـی از غذاهـای متنوع و از پشـتوانه غنـی فرهنگـی ،تاریخـی و مرد مشناسـی از
خو شطعـم آذربایجا نشـرقی را تشـکیل م یدهنـد. تنـوع خـوراک و پوشـاک فروانـی برخـوردار اسـت.
عالوه بـر غذاهـای اصلـی ،نـان مناطـق مختلف شـیوه زندگی شه رنشـینی در شـهرهای بزرگ و تاریخی
اسـتان ماننـد نـان اسـکو ،خیتـاب ،شـیرمال ،اهری، نظیـر تبریـز ،مراغه ،مرند ،اهـر ،میانه و سـراب در کنار
روغنـی ،کمـاج ،نـان شـیرینی و زنجبیلـی و همچنین حضـور و زندگـی عشـایر آذربایجـان از خصوصیـات
میـان وعدههـای محلـی نیـز از شـهرت ویـژهای بـارز ایـن منطقه ب هشـمار م یرونـد .خوراک و پوشـاک
برخوردارنـد .شـربت و نوشـیدنیهای گیاهـی و مـردم در اسـتان آذربایجا نشـرقی با توجه بـه موقعیت
کوهـی ،دوغ محلـی ،چـای گیاهـی ،انواع ترشـیجات،
مرباهـا ،حلواهـای متنـوع و بومـی ،شـیرینیهای جغرافیایـی شهرسـتا نهای آن متفـاوت اسـت.
محلـی و صادراتـی ماننـد نوقـا ،ریـس ،تسـبیحی و انـوا ع آ ش ،انـوا ع کوفتـ ه و قیقانـا ق ،بادمجـا ن
قرابیـه از دیگـر دسـرها و محصولات محلـی خوراکی شـک مپاره ،دلمـ ه سـی بزمینی ،کوکـو ی بادمجـا ن،
خشـیل ،چغیرتمـا ،یتیمچـ ه محلـ ی ،املـ ت اسـفنا ج،
ایـن اسـتان محسـوب میشـوند. باسـتیرماپلو ،چلوکبـا ب ،کبا ب ترک ی ،آبگوشـت ،قارنی
معرفی غذاها و خوراکهای محلی و منطقهای
خورش هویج کوفته تبریزی
خورش هویج یکی از غذاهای بسیار پرطرفدار میان مشهورترین غذای تبریز ،کوفته این شهر است که
تبریز یها است ،اما شاید هر کسی طعم آن را دوست نداشته طعم بسیار لذیذی دارد .در گذشته برای تهیه کوفته،
باشد.برایتهیهاینخورش،هوی جهاراکبریتیخردم یکنند گوشت را در هاون سنگی میکوبیدند و سپس سبزیجات
و با کمی روغن سرخ کرده و به
آن نمک م یافزایند .سپس مرغ و لپه را به آن اضافه میکردند.
یا گوشت را با آب ،پیاز تف تداده اما امروزه بیشتر از گوشت
شده و رب گوج هفرنگی م یپزند چرخکرده برای تهیه این غذا
یا سرخ م یکنند و برای دادن استفاده میکنند .در آخر هم
عطر و طعمی بهتر ،هم به گوشت گردو ،آلو ،پیاز سرخشده،
و هم به هوی جها زعفران اضافه زرشک و بعضیها هم تخممرغ
م یکنند .در نهایت آلو را به مرغ یا گوشت خود اضافه کرده داخل آن میگذارند و در سسی
و م یگذارند تا کامل بپزد .در پایان آب لیموترش را به هویج که از رب گوجهفرنگی و آب و زعفران تهیه شده،
میپزند .سپس کوفتهها را با پیاز سرخشده ،زرشک و
اضافه م یکنند تا طعم شیرین نداشته باشد. گردو تزئین کرده و میل میکنند.
48