Page 51 - فصلنامه فرهنگی- خبری شماره 8
P. 51

‫شماره هشتم‪ :‬تابستان ‪1399‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬       ‫تبریزی است‪ .‬برای تهیه این دلمه از بلغور‪ ،‬برنج‪ ،‬لپه‪،‬‬             ‫قارنی یاریخ (بادمجان شکم‌پر)‬
                          ‫روغن حیوانی (ساری یاغ)‪ ،‬پیاز سر ‌خکرده و سبزی دلمه‬
                                                                                    ‫یک غذای اشته‌اآور و مقوی است‪ .‬به بادمجان شکم‬
                                            ‫(شوید‪ ،‬مرزه‪ ،‬تره) استفاده م ‌یشود‪.‬‬
                                                                                    ‫پر در گویش مردم آذربایجا ‌نشرقی قارن ‌ییاریخ م ‌یگویند‪.‬‬
                                          ‫کباب بناب‬
                                                                                    ‫این غذا را با موادی از جمله بادمجان‪ ،‬سیر‪ ،‬پیاز‪ ،‬گوشت‬
                          ‫کباب بناب از گوشت تازه و چرب ‌یدار گوسفند‪ ،‬در‬
                          ‫انداز‌های بسیار بزرگتر از کباب کوبیده معمولی تهیه‬         ‫چر ‌خکرده‪ ،‬جعفری‪ ،‬گوج ‌هفرنگی‪ ،‬رب گوج ‌هفرنگی‪،‬‬
                          ‫م ‌یشود‪ .‬تفاوت عمده این کباب با کباب کوبیده در نحوه‬
                          ‫آماد‌هسازی آن است‪ .‬بناب نام یکی از شهرستا ‌نهای‬                          ‫نمک‪ ،‬روغن‪ ،‬فلفل و زردچوبه م ‌یپزند‪.‬‬

                                                       ‫آذربایجا ‌‌نشرقی است‪.‬‬                     ‫کوکوی لوبیا سبز‬

                                       ‫خورش مطنجن‬                                   ‫کوکویلوبیاسبزیکیازقدیم ‌یترینکوکوهاییاستکه‬

                          ‫این غذای بومی که‬                                          ‫بیشتر اوقات مردم تبریز در مهمان ‌یها و مراسم افطاری ماه‬
                          ‫قدمت بسیاری دارد یکی‬
                          ‫دیگر از غذاهای استان‬                                      ‫رمضان طبخ م ‌یکنند‪ .‬برای تهیه این کوکو‪ ،‬لوبیا سبز‪ ،‬گوشت‬
                          ‫آذربایجا ‌نشرقی است‪،‬‬
                          ‫خورش مطنجن که غذایی‬                                                                 ‫چر ‌خکرده‪ ،‬سی ‌بزمینی‪،‬‬
                          ‫مربوط به زمان صفویه‬
                          ‫است که در زما ‌نهای‬                                                                 ‫هویج‪ ،‬پیاز‪ ،‬تخ ‌ممرغ و‬
                          ‫شادی‪ ،‬مجالس رسمی و‬
                          ‫مهمان ‌یها سرو م ‌یشده‪،‬‬                                                             ‫زعفران مورد نیاز است‪.‬‬
                          ‫هم اکنون هم این غذا‬
                          ‫طرفداران بسیاری دارد و‬                                                              ‫برای تزئین آن هم از‬
                          ‫بسیار مقوی است‪ .‬این غذا را م ‌یتوان با برنج سرو کرد ولی‬
                          ‫در اصل با نان خورده م ‌یشود‪ .‬برای تهیه این غذا به موادی‬                               ‫زرشکاستفادهم ‌یکنند‪.‬‬
                          ‫مانند‪ :‬پیاز‪ ،‬روغن مایع‪ ،‬گوشت گوساله‪ ،‬سیر‪ ،‬کره‪ ،‬ماست‬
                                                                                                                ‫دویماج‬
                                 ‫سفت‪ ،‬زعفران‪ ،‬خلال بادام‪ ،‬نمک و فلفل نیاز است‪.‬‬
                                                                                                              ‫دویماج غذایی است‬
                                         ‫برنج کاسه‌ای‬
                                                                                                              ‫که تبریز ‌یها در وعده‬
                          ‫برنج کاس ‌های از نظر ظاهر شبیه ت ‌هچین م ‌یباشد‪ .‬ظاهر‬
                          ‫زیبا و طلایی رنگ این غذا سبب شده که جایگاه ویژ‌های در‬                               ‫صبحانه یا عصرانه میل‬
                          ‫بین غذاهای بومی پیدا کند‪ .‬برای تهیه آن به موادی از جمله‪:‬‬
                          ‫برنج‪ ،‬ذرت‪ ،‬نخود فرنگی‪ ،‬هویج خرد شده‪ ،‬زرشک‪ ،‬خلال‬                                     ‫م ‌یکنند‪.‬تبریز ‌یهااینغذا‬

                                                   ‫بادام‪ ،‬پیازخرد شده نیاز است‪.‬‬                               ‫را با نان خشک تبریزی‪،‬‬

                     ‫‪49‬‬                                                                  ‫پنیر محلی‪ ،‬کره‪ ،‬سبزی خوردن و گردو تهیه م ‌یکنند‪.‬‬

                                                                                              ‫آبگوشت دیزی سنگی‬

                                                                                    ‫آبگوش ‌تهای تبریز از‪ ‬خوشمز‌هترین آبگوش ‌تهای‬

                                                                                    ‫ایرانی‪ ‬است‪ .‬در روزگاران گذشته به «قوت غالب تبریزیان»‬

                                                                                    ‫مشهور بود و از غذاهای اصلی محسوب م ‌یشد‌‌‪ .‬برای تهیه‬
                                                                                    ‫آن از گوشت گوسفندی‪ ،‬دنبه‪ ،‬پیاز‪ ،‬لپه (اما امروزه اکثراً‬

                                                                                    ‫از نخود استفاده م ‌یکنند)‪ ،‬سی ‌بزمینی‪ ،‬گوج ‌هفرنگی و رب‬

                                                                                                            ‫گوج ‌هفرنگی استفاده م ‌یشود‪.‬‬

                                                                                           ‫دلمه برگ مو (یپراخ دلماسی)‬

                                                                                    ‫دلمه برگ مو‪ ‬یکی از پیش‌غذاهای مجلسی و اصیل‬
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56