Page 52 - فصلنامه فرهنگی- خبری شماره 8
P. 52
شماره هشتم :تابستان 1399
آش گوجهفرنگی (آش آبغوره) آش شیر معرفی خوراک و پوشاک
از دیگر آشهای بسیار خوشمزه و خوشرنگ برای پختن آش شیر گندم و نخود را درون شیر
م یریزند و پس از غلیظ شدن ،آن را از روی حرارت
تبریزی آش گوجهفرنگی است .تنها فرق آش
برداشته و با کشمش و گردو تزئین میکنند.
گوجهفرنگی و آش آبغوره در میزان گوجهفرنگی بهکار
آش گوشواره
رفته در پخت آن است .برای تهیه این آش از لوبیا چیتی
یکی دیگر از غذاهای بومی آش گوشواره است که
یا لوبیا چشمبلبلی ،بلغور ،برنج ،پیاز داغ ،گوجهفرنگی ب هدلیل وجود گلولههای خمیری شکل به این نام شهرت
یافته است .این غذا با وجود این که مدتی طولانی برای
به مقدار زیاد ،تره و جعفری استفاده میکنند .برای پخت آن صرف م یشود ولی طرفداران بسیاری پیدا
کرده است .برای تهیه این آش از موادی همچون رب
طعمدارکردن آن از غوره یا آبغوره استفاده میکنند. گوج هفرنگی ،کره ،آب ،نخود ،جعفری ،گشنیز ،نعناع،
سرکه ،پیاز ،تخممرغ ،نمک ،آرد ،گوشت چرخ کرده،
آش اوماج
زردچوبه و فلفل استفاده م یشود.
نوعـی آش که تبریز یها آن را در زمسـتان م یپزند
آش قوروت قیله (قروت قلیه)
و بـرای سـرماخوردگی بسـیار مفید اسـت .بـرای تهی ه
آش قوروت قیله نوعی آش سنتی است که در مراسم
آش اومـاج از پیـاز فـراوان ،عـدس ،رشـته یـا اوماج حنابندان توسط خانواده عروس پخته م یشود.
(بـرای تهیـه اومـاج آرد را خمیر کرده و سـپس آن را ترکیب این غذا با موادی مانند کشک ،بلغور گندم،
گوج هفرنگی ،گوش تمغزران ،سبزی (تره ،جعفری،
رنـده میکنند) ،ریحـان ،مرزه ،تـره ،فلفـل و زردچوبه ریحان) ،نخود ،بادمجان ،پیاز ،سیر ،سیر مروارید ،برنج ،لوبیا
چش مبلبلی ،لوبیا سبز ،فلفل سبز ،آ بگوشت یا قلم ،نمک،
اسـتفاده م یکنند. فلفل و زردچوبه است که ب هدلیل این که در آن حبوبات و
مواد مغذی زیادی استفاده شده برای استخوا ندرد بسیار
آش ماست
مفید است.
آش ماسـت یکـی از خوشـمزهتری نآ شهای
50
آذربایجانشرقی اسـت کـه از پیـاز ،عـدس ،برنـج،
سـبزی آش ،آبگوشت ،سـی بزمینی ،ماسـت ،نخود،
لوبیـا ،کلـم بـرگ و هویـج تهیـه م یشـود.
آش شیله عدس
شیله هم مثل شوربا از غذاهای قدیمی تبریز است که
امروزه کمتر کسی م یپزد .بلغور ،برنج ،پیاز ،عدس ،رب
گوج هفرنگی و نوعی سبزی محلی به نام «کالش» مواد
تشکیلدهنده این غذای خوشمزه است.