Page 52 - فصلنامه فرهنگی- خبری شماره 8
P. 52

‫شماره هشتم‪ :‬تابستان ‪1399‬‬

      ‫آش گوجه‌فرنگی (آش آبغوره)‬                                         ‫آش شیر‬                                   ‫معرفی خوراک و پوشاک‬

‫از دیگر آش‌های بسیار خوشمزه و خوش‌رنگ‬                  ‫برای پختن آش شیر گندم و‪ ‬نخود‪ ‬را درون شیر‬
                                                       ‫م ‌یریزند و پس از غلیظ شدن‪ ،‬آن را از روی حرارت‬
‫تبریزی آش گوجه‌فرنگی است‪ .‬تنها فرق آش‬
                                                                 ‫برداشته و با‪ ‬کشمش‪ ‬و‪ ‬گردو‪ ‬تزئین می‌کنند‪.‬‬
‫گوجه‌فرنگی و آش آبغوره در میزان گوجه‌فرنگی به‌کار‬
                                                                     ‫آش گوشواره‬
‫رفته در پخت آن است‪ .‬برای تهیه این آش از لوبیا چیتی‬
                                                       ‫یکی دیگر از غذاهای بومی آش گوشواره است که‬
‫یا لوبیا چشم‌بلبلی‪ ،‬بلغور‪ ،‬برنج‪ ،‬پیاز داغ‪ ،‬گوجه‌فرنگی‬  ‫ب ‌هدلیل وجود گلوله‌های خمیری شکل به این نام شهرت‬
                                                       ‫یافته‌ است‪ .‬این غذا با وجود این که مدتی طولانی برای‬
‫به مقدار زیاد‪ ،‬تره و جعفری استفاده می‌کنند‪ .‬برای‬       ‫پخت آن صرف م ‌یشود ولی طرفداران بسیاری پیدا‬
                                                       ‫کرده‌ است‪ .‬برای تهیه این آش از موادی همچون رب‬
  ‫طعم‌دارکردن آن از غوره یا آبغوره استفاده می‌کنند‪.‬‬    ‫گوج ‌هفرنگی‪ ،‬کره‪ ،‬آب‪ ،‬نخود‪ ،‬جعفری‪ ،‬گشنیز‪ ،‬نعناع‪،‬‬
                                                       ‫سرکه‪ ،‬پیاز‪ ،‬تخم‌مرغ‪ ،‬نمک‪ ،‬آرد‪ ،‬گوشت چرخ کرده‪،‬‬
                ‫آش اوماج‬
                                                                          ‫زردچوبه و فلفل استفاده م ‌یشود‪.‬‬
‫نوعـی آش که تبریز ‌یها آن را در زمسـتان م ‌یپزند‬
                                                              ‫آش قوروت قیله (قروت قلیه)‬
‫و بـرای سـرم‌اخوردگی بسـیار مفید اسـت‪ .‬بـرای تهی ‌ه‬
                                                       ‫آش قوروت قیله نوعی آش سنتی است که در مراسم‬
‫آش اومـاج از پیـاز فـراوان‪ ،‬عـدس‪ ،‬رشـته یـا اوماج‬               ‫حنابندان‪ ‬توسط خانواده عروس‪ ‬پخته م ‌یشود‪.‬‬

‫(بـرای تهیـه اومـاج آرد را خمیر کرده و سـپس آن را‬      ‫ترکیب این غذا با موادی مانند کشک‪ ،‬بلغور گندم‪،‬‬
                                                       ‫گوج ‌هفرنگی‪ ،‬گوش ‌تمغزران‪ ،‬سبزی (تره‪ ،‬جعفری‪،‬‬
‫رنـده می‌کنند)‪ ،‬ریحـان‪ ،‬مرزه‪ ،‬تـره‪ ،‬فلفـل و زردچوبه‬    ‫ریحان)‪ ،‬نخود‪ ،‬بادمجان‪ ،‬پیاز‪ ،‬سیر‪ ،‬سیر مروارید‪ ،‬برنج‪ ،‬لوبیا‬
                                                       ‫چش ‌مبلبلی‪ ،‬لوبیا سبز‪ ،‬فلفل سبز‪ ،‬آ ‌بگوشت یا قلم‪ ،‬نمک‪،‬‬
                                ‫اسـتفاده م ‌یکنند‪.‬‬     ‫فلفل و زردچوبه است که ب ‌هدلیل این که در آن حبوبات و‬
                                                       ‫مواد مغذی زیادی استفاده شده برای استخوا ‌ندرد بسیار‬
               ‫آش ماست‬
                                                                                              ‫مفید است‪.‬‬
‫آش ماسـت یکـی از‪ ‬خوشـمزه‌تری ‌‌نآ ‌شهای‬
                                                                                                              ‫‪50‬‬
‫آذربایجان‌شرقی‪ ‬اسـت کـه از پیـاز‪ ،‬عـدس‪ ،‬برنـج‪،‬‬

‫سـبزی آش‪ ،‬آب‌گوشت‪ ،‬سـی ‌بزمینی‪ ،‬ماسـت‪ ،‬نخود‪،‬‬

         ‫لوبیـا‪ ،‬کلـم بـرگ و هویـج تهیـه م ‌یشـود‪.‬‬

             ‫آش شیله عدس‬

‫شیله هم مثل شوربا از‪ ‬غذاهای قدیمی تبریز‪ ‬است که‬

‫امروزه کمتر کسی م ‌یپزد‪ .‬بلغور‪ ،‬برنج‪ ،‬پیاز‪ ،‬عدس‪ ،‬رب‬

‫گوج ‌هفرنگی و نوعی سبزی محلی به نام «کالش» مواد‬

              ‫تشکیل‌دهنده این غذای خوشمزه است‪.‬‬
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57