Page 53 - فصلنامه فرهنگی- خبری شماره 8
P. 53
شماره هشتم :تابستان 1399
معرفی خوراک و پوشاک شوربای تره (سوزی شورباسی) آش کلم قمری (داشکلمآشی)
شوربا یکی از قدیم یترین غذاهای تبریز است و آشکلمقمریازآندستهآ شهاییاستکهمخصوص
امروزه ب هندرت در سفرههای اهالی این شهر دیده م یشود. خود تبریز است و در هیچ شهر دیگری نم یتوان پیدا کرد.
در گذشته اهالی تبریز و حتی شهرهای دیگر شوربا را به این آش از کلم قمری ،پیاز ،لپه ،بلغور ،برنج ،تره ،جعفری،
شک لهای مختلف م یپختند و برای تهیه این غذا دستور سبزی دیگری به نام کروز ،گوج هفرنگی ،رب گوج هفرنگی
مشخصی وجود ندارد و هر کسی با توجه به مواد غذایی و فلفل تهیه م یشود و برای تزئین نعناع خشک به آن
که در خانه دارد آن را تهیه م یکند .یکی از مشهورترین اضافه م یکنند .اما بعضی از قدیم یهای تبریز به آش کلم
شورباها شوربای تره است .برای درست کردن این شوربا به
تره ،سی بزمینی ،گوج هفرنگی ،روغن حیوانی (سار ییاغ)، قمری کشک هم اضافه م یکنند.
تخ ممرغ ،رب گوج هفرنگی و ادویه نیاز است. آش دندونی تبریز (دیشلیق)
برخی دیگر از غذاها و خوراکهای سنتی مردم آذربایجا نشرقی مانند مردم بیشتر مناطق کشور
در زمانی که اولین دندان فرزندانشان بیرون م یآید غذای
انواع کوکوها :ایشل یکوکو ،بزکل یکوکو ،تویوق، سنتی به نام دیشلیق را م یپزند و با برگزاری جشن کوچک
سوغان ،قارا بادمجان ،کدو؛ وفامیلیبهاستقبالاینروزهایجدیدفرزندانشانم یروند.
برای پختن این غذای مقوی به موادی چون گندم ،نخود،
انــواع آ شهــا:قوروتلــو آش ،تورشــولو آش، مغز گردو ،شیر ،خلال پسته ،خلال بادام ،کشمش ،پیاز و
آیرا نآشــی ،آش زغــالاختــه ،اوما جآشــی ،اریشــت ه کره نیاز است ب هخاطر اینکه در این غذا مواد مقوی مانند
آشــی ،گزن هآشــی ،هشــترخان آشــی ،ب یب رآشــی، بادام ،کشمش ،خلال پسته و گردو استفاده م یشود ،این
ترهتوندهآشــی ،بامادو رآشــی ،یوقور تل یآشــی و
آش خاصیت غذایی بسیاری دارد.
یارماآشــی؛
انواع شورباها :سـوغان شورباسی ،اریک شورباسی، آش میوه
خاماشورباسـی ،قورماشورباسـی ،اریشت هشورباسـی،
هشـترخان آبگوشـتی ،کالی ششورباسـی ،لیوارجـان اهالی تبریز آ شهای متنوعی درست م یکنند و شاید در
هر محل های ،تعبیر آ نها از آش میوه کمی متفاوت باشد .اما
شورباسـی و دن دوشـلو شـوربا؛ اغلب مردم برای تهیه این غذا از نخود ،لوبیا ،آلو ،آلوچه،
زردآلو ،آلبالو ،زغا لاخته ،هویج ،کل مبرگ ،پیاز ،رشته آشی،
51 رب ،گوج هفرنگی و تره و جعفری استفاده م یکنند .سرکه را
هم ب هعنوان چاشنی در آخر به آش اضافه م یکنند.