Page 53 - فصلنامه فرهنگی- خبری شماره 8
P. 53

‫شماره هشتم‪ :‬تابستان ‪1399‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬             ‫شوربای تره (سوزی شورباسی)‪ ‬‬                                ‫آش کلم قمری (داش‌کلم‌آشی)‬

                          ‫شوربا یکی از‪ ‬قدیم ‌یترین غذاهای تبریز‪ ‬است و‬               ‫آشکلمقمریازآندستهآ ‌شهاییاستکهمخصوص‬
                          ‫امروزه ب ‌هندرت در سفر‌ههای اهالی این شهر دیده م ‌یشود‪.‬‬   ‫خود‪ ‬تبریز‪ ‬است و در هیچ شهر دیگری نم ‌یتوان پیدا کرد‪.‬‬
                          ‫در گذشته اهالی تبریز و حتی شهرهای دیگر شوربا را به‬        ‫این آش از کلم قمری‪ ،‬پیاز‪ ،‬لپه‪ ،‬بلغور‪ ،‬برنج‪ ،‬تره‪ ،‬جعفری‪،‬‬
                          ‫شک ‌لهای مختلف م ‌یپختند و برای تهیه این غذا دستور‬        ‫سبزی دیگری به نام کروز‪ ،‬گوج ‌هفرنگی‪ ،‬رب گوج ‌هفرنگی‬
                          ‫مشخصی وجود ندارد و هر کسی با توجه به مواد غذایی‬           ‫و فلفل تهیه م ‌یشود و برای تزئین نعناع خشک به آن‬
                          ‫که در خانه دارد آن را تهیه م ‌یکند‪ .‬یکی از مشهورترین‬      ‫اضافه م ‌یکنند‪ .‬اما بعضی از قدیم ‌یهای تبریز به آش کلم‬
                          ‫شورباها شوربای تره است‪ .‬برای درست کردن این شوربا به‬
                          ‫تره‪ ،‬سی ‌بزمینی‪ ،‬گوج ‌هفرنگی‪ ،‬روغن حیوانی (سار ‌ییاغ)‪،‬‬                         ‫قمری کشک هم اضافه م ‌یکنند‪.‬‬

                                     ‫تخ ‌ممرغ‪ ،‬رب گوج ‌هفرنگی و ادویه نیاز است‪.‬‬            ‫آش دندونی تبریز (دیشلیق)‬

                            ‫برخی دیگر از غذاها و خوراک‌های سنتی‬                     ‫مردم آذربایجا ‌نشرقی مانند مردم بیشتر مناطق کشور‬
                                                                                    ‫در زمانی که اولین دندان فرزندانشان بیرون م ‌یآید غذای‬
                          ‫انواع کوکوها‌‪ :‬ایشل ‌یکوکو‪ ،‬بزکل ‌یکوکو‪ ،‬تویوق‪،‬‬           ‫سنتی به نام دیشلیق را م ‌یپزند و با برگزاری جشن کوچک‬
                                                    ‫سوغان‪ ،‬قارا بادمجان‪ ،‬کدو؛‬       ‫وفامیلیبهاستقبالاینروزهایجدیدفرزندانشانم ‌یروند‪.‬‬
                                                                                    ‫برای پختن این غذای مقوی به موادی چون گندم‪ ،‬نخود‪،‬‬
                          ‫انــواع آ ‌شهــ‌ا‪‌:‬قوروتلــو آش‪ ،‬تورشــولو آش‪،‬‬            ‫مغز گردو‪ ،‬شیر‪ ،‬خلال پسته‪ ،‬خلال بادام‪ ،‬کشمش‪ ،‬پیاز و‬
                          ‫آیرا ‌نآشــی‪ ،‬آش زغــال‌اختــه‪ ،‬اوما ‌جآشــی‪ ،‬اریشــت ‌ه‬  ‫کره نیاز است ب ‌هخاطر اینکه در این غذا مواد مقوی مانند‬
                          ‫آشــی‪ ،‬گزن ‌هآشــی‪ ،‬هشــترخان آشــی‪ ،‬ب ‌یب ‌رآشــی‪،‬‬       ‫بادام‪ ،‬کشمش‪ ،‬خلال پسته و گردو استفاده م ‌یشود‪ ،‬این‬
                          ‫تر‌‌هتوند‌هآشــی‪ ،‬بامادو ‌رآشــی‪ ،‬یوقور ‌‌تل ‌یآشــی و‬
                                                                                                       ‫آش خاصیت غذایی بسیاری دارد‪.‬‬
                                                               ‫یارما‌آشــی؛‬
                          ‫انواع شورباها‪ :‬سـوغان شورباسی‪ ،‬اریک شورباسی‪،‬‬                              ‫آش میوه‬
                          ‫خاماشورباسـی‪ ،‬قورم‌اشورباسـی‪ ،‬اریشت ‌هشورباسـی‪،‬‬
                          ‫هشـترخان آبگوشـتی‪ ،‬کالی ‌ششورباسـی‪ ،‬لیوارجـان‬             ‫اهالی تبریز آ ‌شهای متنوعی درست م ‌یکنند و شاید در‬
                                                                                    ‫هر محل ‌های‪ ،‬تعبیر آ ‌نها از آش میوه کمی متفاوت باشد‪ .‬اما‬
                                              ‫شورباسـی و دن دوشـلو شـوربا؛‬          ‫اغلب مردم برای تهیه این غذا از نخود‪ ،‬لوبیا‪ ،‬آلو‪ ،‬آلوچه‪،‬‬
                                                                                    ‫زردآلو‪ ،‬آلبالو‪ ،‬زغا ‌لاخته‪ ،‬هویج‪ ،‬کل ‌مبرگ‪ ،‬پیاز‪ ،‬رشته آشی‪،‬‬
                     ‫‪51‬‬                                                             ‫رب‪ ،‬گوج ‌هفرنگی و تره و جعفری استفاده م ‌یکنند‪ .‬سرکه را‬

                                                                                           ‫هم ب ‌هعنوان چاشنی در آخر به آش اضافه م ‌یکنند‪.‬‬
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58