Page 56 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 56
شماره نهم :پائیز 1399
كیك یزدی م یشـود و بعـد از آنكـه در روغن سـرخ شـود لب ههای معرفی خوراک و پوشاک
خمیـر از هـم باز م یشـود.
این شیرینی خوشمزه از جمله هنرهای شیرین یپزی
مردم یزد است كه برای تهیه آن تخ ممرغ،شکر ،روغن پس از اینکه ق ّطاب قهو های رنگ شد آن را را در
جامد یا كره ،آرد سفید ،جوش شیرین ،پودر كی كپزی، یك سبد فلزی قرار م یدهیم و آن را با پودر شكر
ماست ،هل ،كشمش و خلال پسته استفاده م یشود .برای آغشته م یکنیم .ق ّطا بها را بعد از خروج از روغن نباید
تهیه این كیك ،تخ ممرغ و شكر را مخلوط کرده و به هم خیلی سریع در پودر شكر غلتاند ،زیرا پودر شكر در
م یزنیم ،سپس ظرف را در قابلمه آب گرمی (بن ماری) اثر حرارت ،كمی رطوبت م یگیرد و به اطراف شیرینی
قرار داده ،مرتب هم م یزنیم تا شكر حل شده مایع كمی نم یچسبد .اگر هم خیلی سرد باشد پودر قند به ق ّطاب
گرم شود و بعد مایع را از آب بیرون م یآوریم و باز نم یچسبد .برای تهیه مواد میانی ق ّطاب در ظرفی پودر
خوب م یزنیم تا كمی سرد شود .سپس آرد را اضافه و گردو ،پودر شكر و دارچین را مخلوط كرده و در
مخلوط م یكنیم .جوش شیرین ،پودر كی كپزی و هل را صورت یكه بخواهیم مواد به شكل خمیر درآید ،م یتوانیم
در ماست حل كرده و آن را داخل مخلوط آرد و تخ ممرغ دو تا سه قاشق سو پخوری گلاب را به مواد اضافه کرد
م یریزیم .روغن را كمی م یزنیم تا نرم شود سپس به
مخلوط فوق اضافه م یكنیم وآنرا در قال بهای كیك تا ب هراحتی در میان خمیر قرار گیرد.
یزدی كه قبل ًا چرب كرد هایم ،م یریزیم .قال بها را در
ف ر قرار م یدهیم تا نا نها پف كرده و طلائی شوند .بعد از حاجی بادام
سرد شدن آنها را از قال بها خارج م یكنیم. حاجی بادام از لحاظ نام و هم از لحاظ ظاهری یك
نوع محصول خاص محسوب م یشود .این شیرینی ب هلحاظ
نبات یزد طعم بسیار خوشمزه استو با وجود جوز و آرد نخودچی
ارزش غذایی بالایی دارد كه در در سایر محصولات
نبات یزد نسبت به محصولات مشابه در سایر مناطق کمتر است .همچنین حاجی بادام با شكل خاص خود
ایران به نوعی متفاوت و ممتازتر است .برای تهیه نبات (توپ یشكل) شیرینی مفید و خوشمزهای ب هعنوان تن ّقلات
از شكر ،آب ،روغن ،تخ ممرغ استفاده م یشود .ابتدا شكر بچ هها است .مواد تشكیل دهنده حاج یبادام یزدی
صا ف م یشود .بدین شكل كه بر روی شكر آب م یریزیم و عبار تاند از :جوز ،مغز بادام ،هل ،پودر شكر ،زرده تخم
باآ بگیرمخصوصناخالص یهایرویمخلوطشكروآب
گرفته م یشود .مخلوط حاصله بدون ه مزدن پخته م یشود. مرغ و آرد نخودچی.
54