Page 56 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 56

‫شماره نهم‪ :‬پائیز ‪1399‬‬

               ‫كیك یزدی‬                                        ‫م ‌‌یشـود و بعـد از آنكـه در روغن سـرخ شـود لب ‌‌ههای‬    ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
                                                                                       ‫خمیـر از هـم باز م ‌‌یشـود‪.‬‬
‫این شیرینی خوشمزه از جمله هنرهای شیرین ‌ی‌پزی‬
‫مردم یزد است كه برای تهیه آن تخ ‌م‌مرغ‪‌‌،‬شکر‪ ،‬روغن‬             ‫پس از اینکه ق ّطاب قهو ‌ه‌ای رنگ شد آن را را در‬
‫جامد یا كره‪ ،‬آرد سفید‪ ،‬جوش شیرین‪ ،‬پودر كی ‌ك‌پزی‪،‬‬              ‫یك سبد فلزی قرار م ‌ی‌دهیم و آن را با پودر شكر‬
‫ماست‪ ،‬هل‪ ،‬كشمش و خلال پسته استفاده م ‌ی‌شود‪ .‬برای‬              ‫آغشته م ‌‌یکنیم‪ .‬ق ّطا ‌ب‌ها را بعد از خروج از روغن نباید‬
‫تهیه این كیك‪ ،‬تخ ‌م‌مرغ و شكر را مخلوط کرده و به هم‬            ‫خیلی سریع در پودر شكر غلتاند‪ ،‬زیرا پودر شكر در‬
‫م ‌‌یزنیم‪ ،‬سپس ظرف را در قابلمه آب گرمی (بن ماری)‬              ‫اثر حرارت‪ ،‬كمی رطوبت م ‌‌یگیرد و به اطراف شیرینی‬
‫قرار داده‪ ،‬مرتب هم م ‌‌یزنیم تا شكر حل شده مایع كمی‬            ‫نم ‌ی‌چسبد‪ .‬اگر هم خیلی سرد باشد پودر قند به ق ّطاب‬
‫گرم شود و بعد مایع را از آب بیرون م ‌‌یآوریم و باز‬             ‫نم ‌ی‌چسبد‪ .‬برای تهیه مواد میانی ق ّطاب در ظرفی پودر‬
‫خوب م ‌‌یزنیم تا كمی سرد شود‪ .‬سپس آرد را اضافه و‬               ‫گردو‪ ،‬پودر شكر و دارچین را مخلوط كرده و در‬
‫مخلوط م ‌‌یكنیم‪ .‬جوش شیرین‪ ،‬پودر كی ‌‌كپزی و هل را‬             ‫صورت ‌ی‌كه بخواهیم مواد به شكل خمیر درآید‪ ،‬م ‌‌یتوانیم‬
‫در ماست حل كرده و آن را داخل مخلوط آرد و تخ ‌م‌مرغ‬             ‫دو تا سه قاشق سو ‌‌پخوری گلاب ر‌ا‌ به مواد اضافه کرد‬
‫م ‌ ‌یریزیم‪ .‬روغن را كمی م ‌‌یزنیم تا نرم شود سپس به‬
‫مخلوط فوق اضافه م ‌‌یكنیم ‌و‌آنرا در قال ‌ب‌های كیك‬                            ‫تا ب ‌‌هراحتی در میان خمیر قرار گیرد‪.‬‬
‫یزدی كه قبل ًا چرب كرد ‌ه‌ایم‪ ،‬م ‌‌یریزیم‪ .‬قال ‌‌بها را در‬
‫ف ‌ر‌ قرار م ‌ی‌دهیم تا نا ‌ن‌ها پف كرده و طلائی شوند‪ .‬بعد از‬                 ‫حاجی بادام‬

           ‫سرد شدن آنها را از قال ‌‌بها خارج م ‌‌یكنیم‪.‬‬        ‫حاجی بادام از لحاظ نام و هم از لحاظ ظاهری یك‬
                                                               ‫نوع محصول خاص محسوب م ‌ی‌شود‪ .‬این شیرینی ب ‌ه‌لحاظ‬
                ‫نبات یزد‬                                       ‫طعم بسیار خوشمزه است‌‌و با وجود جوز و آرد نخودچی‬
                                                               ‫ارزش غذایی بالایی دارد كه در در سایر محصولات‬
‫نبات یزد نسبت به محصولات مشابه در سایر مناطق‬                   ‫کمتر است‪ .‬همچنین حاجی بادام با شكل خاص خود‬
‫ایران به نوعی متفاوت و ممتازتر است‪ .‬برای تهیه نبات‬             ‫(توپ ‌ی‌شكل) شیرینی مفید و خوشمز‌ه‌ای ب ‌ه‌عنوان تن ّقلات‬
‫از شكر‪ ،‬آب‪ ،‬روغن‪ ،‬تخ ‌‌ممرغ استفاده م ‌‌یشود‪ .‬ابتدا شكر‬        ‫بچ ‌ه‌ها است‪ .‬مواد تشكیل دهنده حاج ‌ی‌بادام یزدی‬
‫صا ‌‌ف م ‌‌یشود‪ .‬بدین شكل كه بر روی شكر آب م ‌‌یریزیم و‬        ‫عبار ‌‌تاند از‪ :‬جوز‪ ،‬مغز بادام‪ ،‬هل‪ ،‬پودر شكر‪ ،‬زرده تخم‬
‫باآ ‌‌بگیرمخصوصناخالص ‌‌یهایرویمخلوطشكروآب‬
‫گرفته م ‌‌یشود‪ .‬مخلوط حاصله بدون ه ‌‌مزدن پخته م ‌‌یشود‪.‬‬                                     ‫مرغ و آرد نخودچی‪.‬‬

                                                                                                                      ‫‪54‬‬
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61