Page 59 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 59
شماره نهم :پائیز 1399
معرفی خوراک و پوشاک آش شولی ب هدسـت آمـده را با دسـتگاه هـم م یزنند .مخلـوط را با
عبـور دادن از دسـتگاه فالود هریزی ب هصـورت باران در
داخـل ظـرف آب سـرد م یریزند تـا ب هصورت رشـته
درآید .رشـت هها با افزوده شـدن بیدمشـك ،گلاب ،تخم
خرفه یا سـیاهدانه ،شـیره و قطعـات یخ به فالـوده یزدی
تبدیل م یشـوند.
ماقوت
شولی منحص رب هفردترین نوع آش در استان یزد که ماقوتب هعنواننوعیدسرسادهودرعینحالخوشمزه،
با دو شیوه متمایز تهیه م یشود .شولی ساده كه بیشتر طعمی مشابه فالوده یزدی دارد .برای تهیه این دسر نشاسته،
در فصل زمستان پخته م یشود .شامل ماش ،اسفناج، آب و گلاب مورد نیاز است .ابتدا هشت لیوان آب را روی
چغندر ،شوید و گاه شلغم و كدو است .بعد از پخته شدن حرارت قرار م یدهیم تا به جوش بیاید .نشاسته را با یك
مواد فوق ،آرد گندم را در آب سرد حل كرده و در آن لیوان آب سرد مخلوط م یكنیم تا حل شود .وقتی آب به
جوش آمد نشاسته حل شده را به آرامی در آب م یریزیم و
م یریزند و پیاز داغ به آن اضافه م یكنند. مرتب هم م یزنیم تا گلوله گلوله نشود .ماده حاصله حدود ده
نوع دوم آش شولی ترش است .برای تهیه آن ،مقداری دقیقه باید روی حرارت بجوشد تا بوی خامی نشاسته از بین
نخود سالم یا نی مكوب و عدس را با چغندر خرد كرده یا برود .در این زمان باید مرتب آن را هم بزنیم تا ته نگیرد و
نی مكوب م یپزند (در فصل زمستان برگ چغندر را بجای به غلظت مطلوب برسد .اكنون نشاسته قوا میافته را در كاس ه
برگ اسفناج در آن م یریزند) و مقداری آرد گندم به آن م یریزیم و در یخچال م یگذاریم تا ببندد و سفت شود .این
اضافه م یكنند .برای ترش كردن آن از سركه انار یا انگور دسر در اصل با شیره نبات خورده م یشود .ولی م یتوان آن
و نیز رب انار استفاده م یكنند .گاهی از برنج نیز در آش را با شربت و یا عسل نیز مصرف كرد .پس از آماده شدن
ماقوت ،م یتوان به مقدار دلخواه شیره و كمی گلاب و یا
استفاده م یشود. مخلوط عسل وگلاب را روی آن ریخت و با خلال مغز پسته
آش گندم و بادام آن را تزئین كرد.
یکـی از معرو فتریـن غذاهایـی کـه در فرهنگ
مردم اسـتان یـزد جایـگاه ویـژ های دارد ،آش گندم
57