Page 59 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 59

‫شماره نهم‪ :‬پائیز ‪1399‬‬

‫معرفی خوراک و پوشاک‬  ‫آش شولی‬                                                        ‫ب ‌‌هدسـت آمـده را با دسـتگاه هـم م ‌‌یزنند‪ .‬مخلـوط را با‬
                                                                                    ‫عبـور دادن از دسـتگاه فالود ‌‌هریزی ب ‌‌هصـورت باران در‬
                                                                                    ‫داخـل ظـرف آب سـرد م ‌‌یریزند تـا ب ‌‌هصورت رشـته‬
                                                                                    ‫درآید‪ .‬رشـت ‌‌هها با افزوده شـدن بیدمشـك‪ ،‬گلاب‪ ،‬تخم‬
                                                                                    ‫خرفه یا سـیا‌‌هدانه‪ ،‬شـیره و قطعـات یخ به فالـوده یزدی‬

                                                                                                                    ‫تبدیل م ‌‌یشـوند‪.‬‬

                                                                                                     ‫ماقوت‬

                          ‫شولی منحص ‌ر‌ب ‌ه‌فردترین نوع آش در استان یزد که‬          ‫ماقوتب ‌‌هعنواننوعیدسرسادهودرعینحالخوشمزه‪،‬‬
                          ‫با دو شیوه متمایز تهیه م ‌ی‌شود‪ .‬شولی ساده كه بیشتر‬       ‫طعمی مشابه فالوده یزدی دارد‪ .‬برای تهیه این دسر نشاسته‪،‬‬
                          ‫در فصل زمستان پخته م ‌ی‌شود‪ .‬شامل ماش‪ ،‬اسفناج‪،‬‬            ‫آب و گلاب مورد نیاز است‪ .‬ابتدا هشت لیوان آب را روی‬
                          ‫چغندر‪ ،‬شوید و گاه شلغم و كدو است‪ .‬بعد از پخته شدن‬         ‫حرارت قرار م ‌‌یدهیم تا به جوش بیاید‪ .‬نشاسته را با یك‬
                          ‫مواد فوق‪ ،‬آرد گندم را در آب سرد حل كرده و در آن‬           ‫لیوان آب سرد مخلوط م ‌‌یكنیم تا حل شود‪ .‬وقتی آب به‬
                                                                                    ‫جوش آمد نشاسته حل شده را به آرامی در آب م ‌‌یریزیم و‬
                                      ‫م ‌ی‌ریزند و پیاز داغ به آن اضافه م ‌ی‌كنند‪.‬‬  ‫مرتب هم م ‌‌یزنیم تا گلوله گلوله نشود‪ .‬ماده حاصله حدود ده‬
                          ‫نوع دوم آش شولی ترش است‪ .‬برای تهیه آن‪ ،‬مقداری‬             ‫دقیقه باید روی حرارت بجوشد تا بوی خامی نشاسته از بین‬
                          ‫نخود سالم یا نی ‌‌مكوب و عدس را با چغندر خرد كرده یا‬      ‫برود‪ .‬در این زمان باید مرتب آن را هم بزنیم‪ ‬تا ته نگیرد و‬
                          ‫نی ‌‌مكوب م ‌‌یپزند (در فصل زمستان برگ چغندر را بجای‬      ‫به غلظت مطلوب برسد‪ .‬اكنون نشاسته قوا ‌‌میافته را در كاس ‌ه‌‬
                          ‫برگ اسفناج در آن م ‌‌یریزند) و مقداری آرد گندم به آن‬      ‫م ‌‌یریزیم و در یخچال م ‌‌یگذاریم تا ببندد و سفت شود‪ .‬این‬
                          ‫اضافه م ‌‌یكنند‪ .‬برای ترش كردن آن از سركه انار یا انگور‬   ‫دسر در اصل با شیره نبات خورده م ‌‌یشود‪ .‬ولی م ‌‌یتوان آن‬
                          ‫و نیز رب انار استفاده م ‌‌یكنند‪ .‬گاهی از برنج نیز در آش‬   ‫را با شربت و یا عسل نیز مصرف كرد‪ .‬پس از آماده شدن‬
                                                                                    ‫ماقوت‪ ،‬م ‌‌یتوان به مقدار دلخواه شیره و كمی گلاب و یا‬
                                                             ‫استفاده م ‌‌یشود‪.‬‬      ‫مخلوط عسل وگلاب را روی آن ریخت و با‪ ‬خلال مغز‪ ‬پسته‬

                                          ‫آش گندم‬                                                               ‫و بادام آن را تزئین كرد‪.‬‬

                          ‫یکـی از معرو ‌ف‌تریـن غذاهایـی کـه در فرهنگ‬
                          ‫مردم اسـتان یـزد جایـگاه ویـژ ‌ه‌ای دارد‪ ،‬آش گندم‬
                     ‫‪57‬‬
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64