Page 60 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 60

‫شماره نهم‪ :‬پائیز ‪1399‬‬

               ‫آش جو گاو‬                                   ‫اسـت‪ .‬آش گنـدم یـا حلیـم از جملـه مهمتریـن‬               ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
                                                           ‫خورا ‌ک‌هـای آئینـی مـردم یـزد اسـت کـه در مـاه‬
‫آش جو گاو‪ ،‬از آ ‌‌شهای ویژه شهرستان اردكان‬                 ‫سـوگواری امام حسـین (ع) طبـخ م ‌ی‌شـود‪ .‬از ای ‌ن‌رو‬
‫است‪ .‬ابتدا مقداری خمیر و ‌‌رنیامده كه ترش نشده باشد‪،‬‬       ‫در بیـن مـردم یـزد بـه «آش ‌‌اما ‌م‌حسـینی» هـم‬
‫آماده م ‌‌یكنند‪ .‬نخود‪ ،‬برنج و ماش را خیس م ‌‌یكنند تا یكی‬  ‫معـروف اسـت و بیشـتر مـردم جهـت شـفا از آن‬
‫دو ساعت در آب م ‌‌یماند‪ .‬گوشت را خرد كرده و سرخ‬            ‫بهـره م ‌ی‌برنـد‪ .‬در برخـی از کتـب تاریخـی این غذا‬
‫م ‌‌یكنند و به آن ادویه م ‌‌یافزایند‪ .‬دیگ را روی آتش قرار‬
‫داده و چند استكان آب با كمی‌‌روغن داخل آن م ‌ ‌یریزند‬                    ‫را بـا نـام «هریسـه» ذکـر کرد ‌ه‌انـد‪.‬‬
‫تا به جوش آید‪ .‬مقداری خمیر را پهن كرده و ته دیگ‬            ‫ایـن آش از گوشـت گوسـفند و دنبـه و حبوبات‬
‫م ‌‌یاندازند‪ .‬مقداری از مخلوط گوشت و حبوبات را روی‬         ‫تشـکیل شـده کـه در دی ‌گ‌هـای بـزرگ مسـی و با‬
‫خمیر ریخته و سپس لایه دیگر خمیر روی آن پهن‬
‫م ‌‌یكنند و این كار را تا پر شدن دیگ ادامه م ‌‌یدهند‪ .‬با‬                        ‫آتـش هیـزم پخته م ‌ی‌شـود‪.‬‬
‫دسته ملاقه‪ ،‬مواد غذایی داخل دیگ را سوراخ م ‌‌یكنند و‬
                                                                            ‫آش كدو‬
   ‫مقداری روغن گوسفند داخل آن م ‌‌یریزند تا پر شود‪.‬‬
                                                           ‫آش کـدو یكـی از آ ‌ش‌هـای ویـژه شهرسـتان‬
                  ‫اِش َکنه‬                                 ‫تفـت اسـت و از مـوادی ماننـد مـاش‪ ،‬لوبیـا‪ ،‬نخود‪،‬‬
                                                           ‫عـدس‪ ،‬كـدو‪ ،‬پیـاز‪ ،‬روغـن‪ ،‬فلفـل‪ ،‬ادوی ‌ه‌ها‪ ،‬شـوید‬
‫اشکنه از غذاهای مرسوم یزد ‌ی‌ها در قدیم است و‬              ‫و آرد تهیـه م ‌ی‌شـود‪ .‬ایـن غـذا مخصوص زمسـتان‬
‫انواع مختلف دارد‪ .‬اشکنه ُمرزنگوش‪ ،‬اشکنه آرتیک‬              ‫بـوده و بسـیار مقوی اسـت و بـرای بیمـاران دیابتی‬
‫که با آرد گندم پخته م ‌ی‌شود‪ ،‬اشکنه تخ ‌م‌مرغ‪ ،‬اشکنه‬
‫اُوروغنک که فقط با جوشیده و روغن حیوانی و نمک و‬                                                ‫مفید اسـت‪.‬‬

                              ‫فلفل درست م ‌‌یشود‪.‬‬                           ‫آش كلم‬
‫اشکنه اگر با روغن گوسفند و تخ ‌م‌مرغ و ادویه‬
‫مخصوص آماده شود‪ ،‬خوشمز‌‌هتر و مطبو ‌‌عتر است‪.‬‬              ‫آش کلـم یكی دیگـر از آ ‌ش‌های ویژه شهرسـتان‬
‫اشکنه اغلب خوراک خانواد‌ه‌های ک ‌‌مدرآمد است و برای‬        ‫تفـت اسـت‪ .‬مـواد تشـكی ‌ل‌دهنده آش کلـم شـامل‬
                                                           ‫كلـم‪ ،‬گوشـت یا چربـی‪ ،‬ماش‪ ،‬سـبزی‪ ،‬برنـج و ادویه‬
               ‫تهیه آن زمان زیادی صرف نم ‌‌یشود‪.‬‬           ‫اسـت‪ .‬ایـن آش مـزاج گرمـی‌‌دارد‪ ،‬ب ‌ه‌همیـن دلیـل‬

                                                                   ‫بیشـتر در فصـل زمسـتان مصرف‌‌م ‌ی‌شـود‪.‬‬

                                                                                                                  ‫‪58‬‬
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65