Page 60 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 60
شماره نهم :پائیز 1399
آش جو گاو اسـت .آش گنـدم یـا حلیـم از جملـه مهمتریـن معرفی خوراک و پوشاک
خورا کهـای آئینـی مـردم یـزد اسـت کـه در مـاه
آش جو گاو ،از آ شهای ویژه شهرستان اردكان سـوگواری امام حسـین (ع) طبـخ م یشـود .از ای نرو
است .ابتدا مقداری خمیر و رنیامده كه ترش نشده باشد، در بیـن مـردم یـزد بـه «آش اما محسـینی» هـم
آماده م یكنند .نخود ،برنج و ماش را خیس م یكنند تا یكی معـروف اسـت و بیشـتر مـردم جهـت شـفا از آن
دو ساعت در آب م یماند .گوشت را خرد كرده و سرخ بهـره م یبرنـد .در برخـی از کتـب تاریخـی این غذا
م یكنند و به آن ادویه م یافزایند .دیگ را روی آتش قرار
داده و چند استكان آب با كمیروغن داخل آن م یریزند را بـا نـام «هریسـه» ذکـر کرد هانـد.
تا به جوش آید .مقداری خمیر را پهن كرده و ته دیگ ایـن آش از گوشـت گوسـفند و دنبـه و حبوبات
م یاندازند .مقداری از مخلوط گوشت و حبوبات را روی تشـکیل شـده کـه در دی گهـای بـزرگ مسـی و با
خمیر ریخته و سپس لایه دیگر خمیر روی آن پهن
م یكنند و این كار را تا پر شدن دیگ ادامه م یدهند .با آتـش هیـزم پخته م یشـود.
دسته ملاقه ،مواد غذایی داخل دیگ را سوراخ م یكنند و
آش كدو
مقداری روغن گوسفند داخل آن م یریزند تا پر شود.
آش کـدو یكـی از آ شهـای ویـژه شهرسـتان
اِش َکنه تفـت اسـت و از مـوادی ماننـد مـاش ،لوبیـا ،نخود،
عـدس ،كـدو ،پیـاز ،روغـن ،فلفـل ،ادوی هها ،شـوید
اشکنه از غذاهای مرسوم یزد یها در قدیم است و و آرد تهیـه م یشـود .ایـن غـذا مخصوص زمسـتان
انواع مختلف دارد .اشکنه ُمرزنگوش ،اشکنه آرتیک بـوده و بسـیار مقوی اسـت و بـرای بیمـاران دیابتی
که با آرد گندم پخته م یشود ،اشکنه تخ ممرغ ،اشکنه
اُوروغنک که فقط با جوشیده و روغن حیوانی و نمک و مفید اسـت.
فلفل درست م یشود. آش كلم
اشکنه اگر با روغن گوسفند و تخ ممرغ و ادویه
مخصوص آماده شود ،خوشمزهتر و مطبو عتر است. آش کلـم یكی دیگـر از آ شهای ویژه شهرسـتان
اشکنه اغلب خوراک خانوادههای ک مدرآمد است و برای تفـت اسـت .مـواد تشـكی لدهنده آش کلـم شـامل
كلـم ،گوشـت یا چربـی ،ماش ،سـبزی ،برنـج و ادویه
تهیه آن زمان زیادی صرف نم یشود. اسـت .ایـن آش مـزاج گرمـیدارد ،ب ههمیـن دلیـل
بیشـتر در فصـل زمسـتان مصرفم یشـود.
58