Page 62 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 62
شماره نهم :پائیز 1399
معمول ًا هفت دونار را برای شب پنجه م یپزند و شامل حلوای تَخ ُتگ معرفی خوراک و پوشاک
هفت نوع حبوبات است .مواد لازم برای تهیه این آش
عبار تاند از :ماش ،لوبیا ،نخود ،گندم و جو که به همراه یکی از حلواهایی که از چاشنی تهیه م یشو د «تَخ ُتگ»
یک عدد چغندر م یپزند و سرانجام یک تخ ممرغ به آن نام دارد و برای تهیه آن چاشنی را داخل سینی محتوی
اضافه م یکنند .این آش در بین یزد یها به آش ماش هم
کنجد پوس تکنده و بو داده م یریزند و سپس در انداز ههای
معروف است.
مختلف م یبرند .مرغوبیت این حلوا نیز به مقدار شکر
بریونی و سفیده تخ ممرغ آن بستگی دارد و برای این که ُترد و
در روز زیارت پیرهریشت ( 26فروردینماه هر خوشمزه باشد ،باید چاشنی خوب برسد.
سال) زرتشتیان گوسفندی را برای نذر در این مکان
قربانی م یکنند و معمول ًا خوراک بریانی م یپزند و بین سیر و ِسداب
زائران تقسیم م یکنند. این غذا در برخی موارد ب هعنوان چاشنی در تهیه
شیوه پخت بریانی به این صورت است که مقداری
آب در دیگی م یریزند و آن را در تنور پخت نان نان هم استفاده م یشود .روش تهیه سیر و سداب به این
م یگذارند .سپس سیخچ های در لاشه گوسفند عبور صورت است که ابتدا برگ سداب را که قبل ًا خشک
م یدهند و گوشت را با ادویه و نمک آغشته کرده در
تنور م یگذارند و سرپوشی روی تنور م یگذارند .بعد کردهاند با چند حبه سیر سرخ م یکنند و به این مخلوط نعناع
از دو تا سه ساعت گوشت بریان شده را از تنور بیرون
آورده و بعد از جدا نمودن استخوا نها ،گوش تها را با نان تازه و ادویه اضافه کرده و سپس آرام آرام به آن سرکه
بین حاضرین تقسیم م یکنند. م یافزایند و مخلوط م یکنند .در نهایت آب به آن اضافه
کرده و م یجوشانند .مواد حاصله را در کاسه مسی که ته آن
تک ههای نان ریخت ه شده نعناع خشک می ریزند.
آش هفتدونار (آش ماش)
آش ماش یکی از خورا کهای زرتشتیان یزد است
که بیشتر اوقات در مراسم مذهبی و ملی طبخ م یشود.
60