Page 62 - فصلنامه فرهنگی خبری شماره نهم
P. 62

‫شماره نهم‪ :‬پائیز ‪1399‬‬

‫معمول ًا هفت دونار ‌‌را برای شب پنجه م ‌‌یپزند و شامل‬                     ‫حلوای تَخ ُتگ‬                                  ‫معرفی خوراک و پوشاک‬
‫هفت نوع حبوبات است‪ .‬مواد لازم برای تهیه این آش‬
‫عبار ‌ت‌اند از‪ :‬ماش‪ ،‬لوبیا‪ ،‬نخود‪ ،‬گندم و جو که به همراه‬     ‫یکی از حلواهایی که از چاشنی تهیه م ‌‌یشو ‌د ‌«تَخ ُتگ»‬
‫یک عدد چغندر م ‌‌یپزند و سرانجام یک تخ ‌م‌مرغ به آن‬         ‫نام دارد و برای تهیه آن چاشنی را داخل سینی محتوی‬
‫اضافه م ‌‌یکنند‪ .‬این آش در بین یزد ‌‌یها به آش ماش هم‬
                                                            ‫کنجد پوس ‌تکنده و بو داده م ‌یریزند و سپس در انداز ‌‌ههای‬
                                   ‫معروف است‪.‬‬
                                                            ‫مختلف م ‌‌یبرند‪ .‬مرغوبیت این حلوا نیز به مقدار شکر‬
                 ‫بریونی‬                                     ‫و سفیده تخ ‌‌ممرغ آن بستگی دارد و برای این که ُترد و‬

‫در روز زیارت پیرهریشت (‪ 26‬فروردین‌ماه هر‬                                  ‫خوشمزه باشد‪ ،‬باید چاشنی خوب برسد‪.‬‬
‫سال) زرتشتیان گوسفندی را برای نذر در این مکان‬
‫قربانی م ‌ی‌کنند و معمول ًا خوراک بریانی م ‌ی‌پزند و بین‬                   ‫سیر و ِسداب‬

                            ‫زائران تقسیم م ‌ی‌کنند‪.‬‬         ‫این غذا در برخی موارد ب ‌‌هعنوان چاشنی در تهیه‬
‫شیوه پخت بریانی به این صورت است که مقداری‬
‫آب در دیگی م ‌‌یریزند و آن را در تنور پخت نان‬               ‫نان هم استفاده م ‌‌یشود‌‌‪ .‬روش تهیه سیر و سداب به این‬
‫م ‌ی‌گذارند‪ .‬سپس سیخچ ‌ه‌ای در لاشه گوسفند عبور‬             ‫صورت است که ابتدا برگ سداب را که قبل ًا خشک‬
‫م ‌‌یدهند و گوشت را با ادویه و نمک آغشته کرده در‬
‫تنور م ‌‌یگذارند و سرپوشی روی تنور م ‌ی‌گذارند‪ .‬بعد‬         ‫کرد‌‌هاند با چند حبه سیر سرخ م ‌‌یکنند و به این مخلوط نعناع‬
‫از دو تا سه ساعت گوشت بریان شده را از تنور بیرون‬
‫آورده و بعد از جدا نمودن استخوا ‌ن‌ها‪ ،‬گوش ‌ت‌ها را با نان‬  ‫تازه و ادویه اضافه کرده و سپس آرام آرام به آن سرکه‬

                       ‫بین حاضرین تقسیم م ‌‌یکنند‪.‬‬          ‫م ‌‌یافزایند و مخلوط م ‌‌یکنند‪ .‬در نهایت آب به آن اضافه‬

                                                            ‫کرده و م ‌‌یجوشانند‪ .‬مواد حاصله را در کاسه مسی که ته آن‬

                                                                    ‫تک ‌‌ههای نان ریخت ‌‌ه شده نعناع خشک می ریزند‪.‬‬

                                                                    ‫آش هفت‌دونار (آش ماش)‬

                                                            ‫آش ماش یکی از خورا ‌ک‌های زرتشتیان یزد است‬

                                                            ‫که بیشتر اوقات در مراسم مذهبی و ملی طبخ م ‌‌یشود‪.‬‬

                                                                                                                         ‫‪60‬‬
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67